Αλεξάντερ-Άρνολντ: Πώς εκείνος και η Λίβερπουλ προσαρμόζονται στον δημιουργικό του ρόλο στο κέντρο

Τρία παιχνίδια, τέσσερις ασίστ και νέα πνοή για τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ. Ο Άγγλος διεθνής έχει σίγουρα αγκαλιάσει την αλλαγή ρόλου που «πυροδότησε» την ανάκαμψη της Λίβερπουλ.

Αλεξάντερ-Άρνολντ: Πώς εκείνος και η Λίβερπουλ προσαρμόζονται στον δημιουργικό του ρόλο στο κέντρο

Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ θεωρεί πλεόν ότι ο νέος του ρόλος στην Λίβερπουλ του επιτρέπει να επηρεάζει τα παιχνίδια με τις δυνάμεις του σε μεγαλύτερο βαθμό και του έδωσε ενέργεια μετά από μια δύσκολη περίοδο. Η αυτοπεποίθησή του επέστρεψε.

Εξακολουθεί να είναι ο δεξιός μπακ όταν οι «κόκκινοι» δεν έχουν την μπάλα, μπαίνει στο κέντρο και γίνεται δεύτερος χαφ δίπλα στον Φαμπίνιο όταν η Λίβερπουλ χτίζει επιθέσεις. Είναι η κύρια δημιουργική δύναμη με το εύρος των μεταβιβάσεών του.

Για άλλη μια φορά το Σάββατο, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ χρωστούσε πολλά στην ευφυΐα του. Ήταν το γλυκό ελεύθερο λάκτισμα του Αλεξάντερ-Άρνολντ που επέτρεψε στον Μοχάμεντ Σαλάχ να πετύχει το νικητήριο γκολ σε μια πειστική νίκη επί της μαχητικής Νότιγχαμ Φόρεστ στο «Άνφιλντ».

Έχει δώσει περισσότερες ασίστ στα τρία τελευταία παιχνίδια μετά την αλλαγή του σε υβριδικό ρόλο από ό,τι στα προηγούμενα 38 παιχνίδια του στο πρωτάθλημα μαζί.

Οι εκτελέσεις του στις στημένες μπάλες σκόρπισαν τον όλεθρο όλο το απόγευμα - το δικό του κόρνερ ήταν αυτό που οδήγησε τον Ντιόγκο Ζότα να πετύχει το πρώτο από τα δύο γκολ του. Και το διαμέτρημα αυτών των εκτελέσεων σε νεκρό σημείο αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας σε μια μέρα που η Λίβερπουλ δυσκολευόταν να δημιουργήσει ευκαιρίες από το ανοιχτό παιχνίδι.

Στο «Έλαντ Ρόουντ», πέντε ημέρες νωρίτερα, ο Αλεξάντερ-Άρνολντ είχε κάνει τα… πάντα. Ο απολογισμός του με 124 ολοκληρωμένες πάσες από τις 136 (91%) ήταν ο υψηλότερος σε παιχνίδι για την Λίβερπουλ. Είχε επίσης 153 επαφές. Η Λιντς του έδωσε χρόνο και χώρο για να δράσει, και την έκανε να το πληρώσει.

Ο προπονητής της Φόρεστ, ο Στιβ Κούπερ, δεν επρόκειτο να κάνει το ίδιο λάθος και το στήσιμο με τους αμυντικούς του δυσκόλεψε το έργο του. Παρά το γεγονός ότι η Λίβερπουλ είχε 81% κατοχή μπάλας το Σάββατο, ο Αλεξάντερ-Άρνολντείχε μόνο 94 επαφές και ολοκλήρωσε μόλις 44 από τις 60 πάσες του (73%).

Παρόλα αυτά, είχε τόσο μεγάλη επιρροή στην εξασφάλιση της 100ης εντός έδρας νίκης πρωταθλήματος επί των ημερών του Κλοπ - μόνο ο Μπομπ Πέισλι (131) και ο Μπιλ Σάνκλι (139) έφτασαν σε αυτό το ορόσημο πιο γρήγορα από τον Γερμανό προπονητή (144).

Ο Στίβεν Τζέραρντ παρακολουθούσε από την κεντρική κερκίδα μαζί με τον μικρό του γιο Λιο, ο οποίος συνόδευσε τον Σαλάχ στο γήπεδο, και μερικές φορές ο 24χρονος Άγγλος θύμιζε τις ένδοξες μέρες του εμβληματικού αρχηγού του «Άνφιλντ», όταν η Λίβερπουλ ανέμενε πάντα από αυτόν να κάνει κάτι να συμβεί.

Υπήρξε μια στιγμή στο πρώτο ημίχρονο όταν ο Αλεξάντερ-Άρνολντ εμφανίστηκε στην αριστερή πτέρυγα σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα… νύχια της Φόρεστ. Δευτερόλεπτα αργότερα έτρεξε πίσω για να ανακόψει μια επίθεση της Νότιγχαμ μέσα στην δική του περιοχή. Το Kop τον αποθέωσε με έναν βρυχηθμό.

Το να δίνεις τέτοια ελευθερία στον δεξιό σου μπακ σημαίνει ότι υπάρχει επιπλέον ευθύνη στους ώμους των κεντρικών αμυντικών Ιμπραχίμα Κονατέ και Βίρτζιλ φαν Ντάικ, με την Λίβερπουλ να παίζει ουσιαστικά με τρεις πίσω όταν έχει την κατοχή. Ο Κονατέ, ειδικά, έχει να καλύψει το μεγαλύτερο έδαφος.

«Είναι μια δουλειά σε εξέλιξη, αλλά σε όλους μας αρέσει», δήλωσε ο φαν Ντάικ. «Η Φόρεστ τα πήγε αρκετά καλά κατά την γνώμη μου. Σημάδεψαν τον Τρεντ, τον Φαμπίνιο και όλους τους μεσοεπιθετικούς μας ουσιαστικά. Αυτό το έκανε αρκετά δύσκολο να τους βρούμε χωρίς πίεση.

Ως κεντρικοί αμυντικοί πρέπει να καθοδηγούμε το παιχνίδι και να περνάμε γρήγορα απέναντι για να πάρουμε και την μπάλα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάζουμε επίσης κατά καιρούς. Μερικές φορές ο Τρεντ πρέπει να πέσει, μερικές φορές πρέπει να πάει ψηλότερα και άλλοι παίκτες πρέπει να πέσουν.

Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Ο προπονητής έχει πει ότι όλα έχουν να κάνουν με την πίεση. Αν όλοι έρχονται απέναντι και κάνουν το γήπεδο όσο το δυνατόν μικρότερο, τότε έχουμε μεγάλη ευκαιρία να κερδίσουμε την μπάλα πίσω. Όλοι πρέπει να αισθάνονται την ελευθερία στην κατοχή της μπάλας. Νομίζω ότι ο Τρεντ ταιριάζει πραγματικά σε αυτόν τον ρόλο».

Υπάρχουν επιπτώσεις και για τον Άντι Ρόμπερτσον στα αριστερά. Ο αρχηγός της Εθνικής Σκωτίας πρέπει να είναι πιο επιλεκτικός στο πότε θα βγει μπροστά. Η προστασία πρέπει να υπάρχει για να αποφύγει η Λίβερπουλ να μείνει εκτεθειμένη στην αντεπίθεση.

Ο Ρόμπερτσον ήταν αυτός που δημιούργησε το δεύτερο γκολ της Λίβερπουλ με το ελεύθερο λάκτισμα που ο Ζότα υποδέχθηκε με δεξιοτεχνία και νίκησε τον Κέιλορ Νάβας.

Και οι δύο αμυντικοί έχουν πλέον διψήφιο αριθμό συμμετοχών σε όλα τα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος (ο Ρόμπερτσον 10 ασίστ, ο Αλεξάντερ-Άρνολντ επτά ασίστ και τρία γκολ). Το Σάββατο ήταν η 10η φορά που αμφότεροι έδωσαν ασίστ στο ίδιο παιχνίδι πρώτης κατηγορίας και η πρώτη φορά από την νίκη επί της Μπρέντφορντ τον Ιανουάριο του 2022.

Κανένας από τους δύο δεν έχει λάμψει σταθερά όπως σε προηγούμενες χρονιές, αλλά δεν έχουν βοηθηθεί από τις αδυναμίες γύρω τους και παραμένουν τόσο αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ομάδας.

«Ναι (ο νέος ρόλος του Αλεξάντερ-Άρνολντ) έχει αλλάξει τα πράγματα για τον Ρόμπο», εξήγησε ο Κλοπ. «Δεν μπορούμε να έχουμε τον έναν αμυντικό στο κέντρο του γηπέδου και τον άλλο συνεχώς ψηλά στην αριστερή πλευρά. Ο Ρόμπο πρέπει να κρίνει τις καταστάσεις όπου μπορεί να συμμετέχει, όπου μπορεί να επικαλύψει, όπως έκανε στο γκολ του Μο στην έδρα της Λιντς.

Η τοποθέτηση του Ρόμπο έχει αλλάξει ελαφρώς, αλλά είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης, ένας πολύ έξυπνος παίκτης και ξέρει πότε τον χρειαζόμαστε εκεί. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαβάζουν σωστά τις καταστάσεις και να κάνουν αυτά τα πράγματα στις σωστές στιγμές».

Παρακάτω παρουσιάζονται οι μέσοι όροι των θέσεων των παικτών της Λίβερπουλ σε εκείνο το παιχνίδι με την Λιντς, με τον κεντρικό ρόλο του Αλεξάντερ-Άρνολντ να είναι ξεκάθαρος (Νο 66). Μπορείτε επίσης να δείτε πως ο Ρόμπερτσον (Νο 26) κρατάει την θέση του περισσότερο στην αριστερή πλευρά ως αποτέλεσμα. Στο γράφημα βρίσκεται σχεδόν στην ίδια ευθεία με τους κεντρικούς αμυντικούς.

Οι μέσες θέσεις της Λίβερπουλ απέναντι στη Λιντς

Συγκρίνετε αυτό με τη νίκη 7-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν και οι δύο αμυντικοί λειτουργούσαν φαρδιά πλατιά σε κάθε πλευρά, με τον Ρόμπερτσον (Νο 26) πιο μπροστά από τον Αλεξάντερ-Άρνολντ και τους τρεις κεντρικούς μέσους της Λίβερπουλ.

Οι μέσες θέσεις της Λίβερπουλ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

«Η Νότιγχαμ προσπάθησε να μαρκάρει και τα δύο εξάρια και τα δύο 10άρια, οπότε αυτό κάνει τη ζωή ελαφρώς δύσκολη, δίνοντας στον Ιμπού (Κονατέ) πολλές στιγμές στην μπάλα και στην αρχή δεν την χρησιμοποίησε τόσο καλά», δήλωσε ο Κλοπ. «Αν ένας αντίπαλος το κάνει αυτό, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον Ιμπού να χρησιμοποιήσει αυτές τις στιγμές ελαφρώς καλύτερα; Είναι νωρίς με αυτό το είδος συστήματος, οπότε πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό».

Μπορεί ο Αλεξάντερ-Άρνολντ να λειτουργεί πιο κεντρικά, αλλά δεν είναι μια αλλαγή που θα επηρεάσει τα καλοκαιρινά μεταγραφικά πλάνα της Λίβερπουλ.

Εξακολουθεί να βρίσκεται στην αγορά για τουλάχιστον δύο μέσους, ενώ προς το παρόν δεν επιδιώκεται η απόκτηση ενός δεξιού μπακ. Αυτή η θέση εξακολουθεί να ανήκει σταθερά στον Αλεξάντερ-Άρνολντ και πιστεύουν ότι έχουν επαρκή κάλυψη με τους Τζο Γκόμεζ, Κάλβιν Ράμσεϊ και Κόνορ Μπράντλεϊ, ο οποίος έχει απολαύσει μια παραγωγική σεζόν ως δανεικός στην Μπόλτον.

Αν η Λίβερπουλ πρόκειται να διατηρήσει μια καθυστερημένη ώθηση προς την πρώτη τετράδα, δεν πρέπει να επαναληφθούν οι αμυντικές αδυναμίες που επέτρεψαν στην Φόρεστ να ισοφαρίσει δύο φορές με τους Νέκο Γουίλιαμς και Μόργκαν Γκιμπς-Ουάιτ.

«Πρέπει να αμυνθούμε καλύτερα στα πλάγια και ειδικά στις δεύτερες μπάλες», παραδέχτηκε ο φαν Ντάικ. «Ξέρουμε ότι πρέπει να βελτιωθούμε, αλλά στη σεζόν που διανύουμε, είναι απλά σημαντικό που πήραμε την νίκη. Τώρα θα προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τη Γουέστ Χαμ την Τετάρτη. Είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε. Πρέπει να βρούμε τη συνέπεια».

Ο Κλοπ φαίνεται ότι θα επιμείνει στο νέο του σύστημα. Το Σάββατο υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, αλλά και σαφή οφέλη. Η ουσία είναι πως ο Αλεξάντερ-Άρνολντ και τα… χαρίσματά του επέστρεψαν και εκείνος λάμπει για άλλη μια φορά.