Δεν αγοράζεται η προσωπικότητα...
Η Τσέλσι διανύει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς βρίσκεται μεσούσης της σεζόν σε αναζήτηση προπονητή, χημείας και προσωπικότητας...
Την πιο μαύρη σελίδα στην σύγχρονη ιστορία της «βάφει» τη φετινή σεζόν η Τσέλσι, γεγονός που δεν ξεκίνησε με την εναρκτήρια αναμέτρηση της χρονιάς, αλλά από τον περασμένο Μάϊο και την αποχώρηση του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στο πλαίσιο των κυρώσεων που του επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τους Λονδρέζους, πουλώντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Την θέση του ανέλαβε ο Τοντ Μποέλι, αγοράζοντας την Τσέλσι έναντι 5 δις ευρώ και κάπου εκεί ξεκίνησε η κατηφόρα για του «μπλε» του Λονδίνου.
Ο Μποέλι με δική του απόφαση και με την σεζόν να έχει ξεκινήσει αποφάσισε πως το όραμά του δεν είναι ίδιο με αυτό του μέχρι πρότεινος προπονητή της ομάδας, Τόμας Τούχελ και κατόπιν αποφάσισε να τον αποδεσμεύσει.
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας με αυτή του την κίνηση άνοιξε τον «ασκό του αιόλου», καθώς πέρα από το γεγονός πως ήδη έχει πάει λάθος όλος ο σχεδιασμός της Τσέλσι -ειδικά εάν θέλει να λογίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους- η Λονδρέζοι μπαίνουν σε μια διαδικασία να «αγοράσουν» προσωπικότητα γιατί ξέρουν πως είναι πολύ αργά για να την χτίσουν.
Έτσι, το πιο «καυτό» όνομα τεχνικού εκείνη την εποχή στην Premier League, ο οποίος έχει κατορθώσει να βελτιώσει απίστευτα την εικόνα της Μπράιτον, δέχεται «κρούση» από την Τσέλσι με ένα τεράστιο συμβόλαιο. Και φυσικά μιλάμε για τον Γκράχαμ Πότερ. Μια πρόταση που οι «γλάροι» δεν θα μπορούσαν ποτέ να αρνηθούν -παρά το γεγονός πως ο Άγγλος τεχνικός δεσμευόταν με συμβόλαιο και είχε αναδομήσει την ομάδα- καθώς πήραν την μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει δοθεί ποτέ για έναν προπονητή.
Ωστόσο, ούτε τότε άλλαξε δραματικά η εικόνα της Τσέλσι, με την ομάδα να μένει σταθερά μεταξύ της 6ης και της 12ης θέσης.
Και τι κάνει μια ομάδα όταν βρίσκεται σε μια τόσο δυσμενή θέση, αλλά έχει έναν δισεκατομμυριούχο πρόεδρο -που προφανώς μισεί την ταινία Moneyball-? Ξοδεύει 314.000.000 ευρώ στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο αγοράζοντας τους Μιχαΐλο Μούντρικ, Άντρει Σάντος, Μπενουά Μπαντιασίλ, Νόνι Μαντουέκε, Μάλο Γκούστο, Νταβίντ Ντάτρο Φοφανά και Έντσο Φερνάντες.
Και όπως γνωρίζουμε από αρκετές ακόμα ομάδες που κινούνται σε αυτά το πρότυπα (π.χ. Παρί Σεν Ζερμέν) τις περισσότερες φορές όταν ο σχεδιασμός που έχει ένας σύλλογος είναι απλά να μαζεύει ότι ταλέντο «ξεπηδάει» τον τελευταίο μήνα, με μόνο «όπλο» τα χρήματα η ομάδα γκρεμίζεται σαν τραπουλόχαρτο.
Πολλοί ωστόσο, δεν είχαν δει πως οι μεταγραφικές κινήσεις της Τσέλσι τον Ιανουάριο ήταν κινήσεις πανικού. Όμως σίγουρα το διαπίστωσαν την Κυριακή (02/04/23) όταν μετά την ήττα με 2-0 από την Άστον Βίλα, η Τσέλσι αποχαιρέτησε τον Γκράχαμ Πότερ, έπειτα από μόλις οκτώ μήνες στο «τιμόνι» της ομάδας.
Ο πρόεδρος της Τσέλσι, Τοντ Μποέλι, εν ολίγοις διάλεξε να πορευτεί με όσα μπορούσε να αγοράσει και όχι να δημιουργήσει. Διάλεξε να νικήσει τον χρόνο και να φέρει αποτελέσματα αμέσως κάνοντας επίδειξη ισχύος μέσω των χρημάτων του και δεν άφησε τεχνικό επιτελείο και προπονητές να κάνουν την δουλειά τους, μέσα σε όλον αυτό τον παραλογισμό της φετινής σεζόν για την Τσέλσι.
Και έχουμε δύο συμπεράσματα και ένα γεγονός. Το πρώτο είναι κλισέ μεν αλλά ισχύει. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός! Όσο και να έλαμπε λόγω της εξαιρετικής πορείας του με την Μπράιτον ο Πότερ, δεν ήταν αυτό που θέλει μια μεγάλη ομάδα στον πάγκο της. Και αυτό που θέλει πρώτα από όλα μια μεγάλη ομάδα στον πάγκο της είναι σοβαρότητα και ισχυρή προσωπικότητα. Κάποιοι μπορεί να πουν πως ο Άγγλος πρώην τεχνικός της Τσέλσι ήταν σοβαρός στην δουλειά του, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πως είχε την απαιτούμενη προσωπικότητα. Μια προσωπικότητα που διέθεται ο Τόμας Τούχελ, ο οποίος απομακρύνθηκε για να έρθει αυτός που εκείνη την στιγμή έλαμπε.
Δεύτερο συμπέρασμα που συνδέεται με το πρώτο, η προσωπικότητα δεν αγοράζεται! Εάν ένας σύλλογος δεν προσπαθήσει να «χτίσει» μια ταυτότητα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, θα έχει πάντα έλειψη προσωπικότητας, Δεν αρκεί να αγοράσεις παίκτες με εμπειρίες και παραστάσεις για να είσαι υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μην γίνεσαι περίγελος νομίζοντας πως όλα αγοράζονται με χρήματα.
Το γεγονός είναι πως το διοικητικό καθεστώς της Τσέλσι δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι το 2032, καθώς στους όρους της μεταβίβασης της ομάδας από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς υπήρχε και ο εξής:
«Οι νέοι αγοραστές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τις μετοχές έως το 2032.»
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι εάν δεν παρθούν δραστικές αποφάσεις για την αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο γίνεται ο σχεδιασμός στους «μπλε» του Λονδίνου, η ομάδα του Τοντ Μποέλι μπορεί να ζήσει τις επόμενες σεζόν ένα ιστορικό χαμηλό στην Premier League.