Φιρμίνο: Ένας υποτιμημένος σούπερ-σταρ αποχωρεί ως θρύλος της Λίβερπουλ

Από την απαξίωση υπό τον Ρότζερς στην καταξίωση σε ρόλο False-9. O Ρομπέρτο Φιρμίνο ήταν "η μηχανή" της Λίβερπουλ και το καλοκαίρι θα αποτελέσει παρελθόν. Θα το κάνει όμως όντας ένας θρύλος των Reds.

Φιρμίνο: Ένας υποτιμημένος σούπερ-σταρ αποχωρεί ως θρύλος της Λίβερπουλ

Το σκηνικό ήταν το στάδιο Metropolitano της Μαδρίτης. Ήταν τα ξημερώματα της Κυριακής 2 Ιουνίου 2019.

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο, περιχαρής, βγήκε τελικά από τα αποδυτήρια της Λίβερπουλ και πέρασε μέσα από την μικτή ζώνη, όπου περίμεναν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Το μετάλλιο των νικητών του Champions League κρεμόταν περήφανα στον λαιμό του και τα μαλλιά του είχαν ψεκαστεί με κόκκινο σπρέι μετά την νίκη με 2-0 επί της Τότεναμ.

Με την πάροδο των ετών, ο Φιρμίνο είχε αποδειχθεί εξίσου ικανός στο να αποφεύγει τα αιτήματα συνεντεύξεων από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως και στο να ξεφεύγει από τη στενή προσοχή των αμυντικών. Ωστόσο, αυτή τη φορά έκανε μια εξαίρεση.

"Συγγνώμη για τα αγγλικά μου", χαμογέλασε. "Είμαι πολύ χαρούμενος. Θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω γι' αυτό".

Στη συνέχεια, ο Βραζιλιάνος διεθνής έφυγε - για να επιβιβαστεί στο πούλμαν της ομάδας, όπου οι πανηγυρισμοί συνεχίζονταν.

Όσον αφορά την παροχή πληροφοριών για τη σπουδαιότερη νύχτα της ζωής του, ήταν αποσπασματική, αλλά ήταν ένας κλασικός Φιρμίνο.

Εκτός γηπέδου, είναι ο ήσυχος εσωστρεφής - ένας άνθρωπος με λίγα λόγια που προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέσα στις τέσσερις γραμμές, είναι ο φανταχτερός "αλήτης" με το λαμπερό χαμόγελο και τα no-look τελειώματα που λατρεύει η εξέδρα των φανατικών της Λίβερπουλ.

roberto-firmino-comemora-apos-marcar-para-o-liverpool-contra-o-rangers-pela-champions-league-1666111396032_v2_3x4.jpg
Ο Φιρμίνο πανηγύρισε επτά τρόπαια με τους Reds

Τέλος μιας εποχής

Έπειτα από οκτώ χρόνια στο Άνφιλντ, σε ηλικία 31 ετών, αποφάσισε να ακολουθήσει μια νέα πρόκληση όταν το συμβόλαιό του λήξει το καλοκαίρι. Ο μεγάλος αποχαιρετισμός αρχίζει εδώ και του εγγυάται ένα συναισθηματικό και γεμάτο συγκίνηση αντίο τις επόμενες εβδομάδες.

Ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ ήλπιζε ότι ο Φιρμίνο θα αποδεχόταν την πρόταση του συλλόγου για επέκταση, αλλά πάντα ήξερε ότι ήταν πιθανό να υπάρξουν μεγαλύτερες και πιο προσοδοφόρες προτάσεις από αλλού. Τώρα που η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, ο Κλοπ μπορεί να σχεδιάσει ανάλογα το μέλλον.

Θα υπάρξει θλίψη μεταξύ των παικτών, του προσωπικού και των οπαδών. Όχι μόνο επειδή η φόρμα του Φιρμίνο στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν έδειχνε ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Με 9 γκολ σε 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (16 από τις οποίες ως βασικός), είναι ο τρίτος πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ την σεζόν 2022-23.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο χωρισμός των δρόμων είναι λογικός για όλα τα μέρη.

Η γραμμή κρούσης του Κλοπ έχει εξελιχθεί τους τελευταίους 14 μήνες με τις μεταγραφές των Λουίς Ντίαζ, Ντάργουιν Νούνιεζ και Κόντι Γκάκπο.

Πριν από αυτό, ο αντίκτυπος του Ντιόγκο Ζότα, μετά την άφιξή του από την Γουλβς το καλοκαίρι του 2020, είχε ουσιαστικά διαλύσει την καθιερωμένη "Fab Three" της Λίβερπουλ με τους Φιρμίνο, Μοχάμεντ Σαλάχ και Σάντιο Μανέ, που τρομοκρατούσε τις άμυνες σε όλη την Ευρώπη για χρόνια.

FqS4X2EX0AAB_2p.jpg
Το "Fab Three" που τρομοκράτησε τις άμυνες για μια πενταετία

Τον Αύγουστο, μόνο ο Σαλάχ θα έχει παραμείνει στο Άνφιλντ από αυτή την εμβληματική επιθετική τριάδα.

Ο Φιρμίνο ήξερε ότι αν έμενε στη θέση του και μετά από αυτή τη σεζόν, οι ευκαιρίες του να βρει χρόνο συμμετοχής θα περιορίζονταν όλο και περισσότερο. Θέλει να παίζει τακτικά και η αποχώρησή του ως ελεύθερος του εγγυάται μια μεγάλη αμοιβή κάπου.

Ναι, θα ήταν μια χρήσιμη επιλογή για την ομάδα στην επίθεση, αλλά δεν θα ήταν σοφό να του κάνουμε μια προσφορά που απλά δεν θα μπορούσε να αρνηθεί, δεδομένου ότι θα γίνει 32 ετών την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και η διαθεσιμότητά του τις τελευταίες δύο σεζόν επηρεάζεται όλο και περισσότερο από μυϊκούς τραυματισμούς.

Η επικείμενη αποχώρηση ενός παίκτη που ήταν τόσο αναπόσπαστο κομμάτι σε όλα όσα έχει πετύχει η Λίβερπουλ σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Κλοπ είναι ένα σύμβολο της μετάβασής της. Η αλλαγή της φρουράς επιταχύνεται.

Σύμβολο της εποχής του Κλοπ

Τι απόδοση είχε αυτή η επένδυση των 29 εκατομμυρίων λιρών από τότε που ήρθε από τη γερμανική Χόφενχαϊμ το καλοκαίρι του 2015; Ο απολογισμός του με 107 γκολ και 71 ασίστ σε 353 συμμετοχές δεν αποδίδει πλήρως την τεράστια προσφορά του.

Ο τότε προπονητής Μπρένταν Ρότζερς είχε τις αμφιβολίες του για τον Βραζιλιάνο. Ήθελε τον Κρίστιαν Μπεντέκε της Άστον Βίλα να είναι το επίκεντρο της επίθεσής του και ήταν ένας συμβιβασμός ότι και οι δύο άνδρες υπέγραψαν σε εκείνη την περίοδο.

Οι ανώτεροι υπεύθυνοι προσλήψεων Μάικλ Έντουαρντς, Ντέιβ Φάλοους και Μπάρι Χάντερ πίεσαν σκληρά για τον Φιρμίνο.

Ο Κλοπ, που γνώριζε τον παίκτη από τα χρόνια που ήταν προπονητής της Μπορούσια Ντόρτμουντ, σίγουρα δεν χρειάστηκε να τον πείσει αφού ανέλαβε εκείνον τον Οκτώβριο. Ήξερε ακριβώς τι είχε κληρονομήσει.

"Όταν είδα ότι η Λίβερπουλ τον είχε υπογράψει, σκέφτηκα: "Πώς θα μπορούσε η Λίβερπουλ να το κάνει αυτό;"", δήλωσε ο Κλοπ. "Δεν ήταν στο 100% της καλύτερης στιγμής τους και άλλοι σύλλογοι θα είχαν ξοδέψει περισσότερα γι' αυτόν, οπότε σκέφτηκα αμέσως: 'Τι καλή μεταγραφή γι' αυτούς'".

Έχοντας φανεί χαμένος παίζοντας ως ακραίος αμυντικός στις άσχημες τελευταίες εβδομάδες της βασιλείας του Ρότζερς, ο Φιρμίνο μεταμορφώθηκε υπό τον Γερμανό μετά την μετακίνησή του σε ρόλο ψευτοεννιαριού. Ο Κλοπ τον βάφτισε "μηχανή της ομάδας" ως φόρο τιμής στην ενέργεια και την εργασιακή του ηθική, καθώς ενσάρκωσε το ακούραστο ποδόσφαιρο του προπονητή με την αντεπίθεσή του.

Ο Φιρμίνο "χάρισε" το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην Λίβερπουλ

Η καλύτερη σεζόν του ήρθε το 2017-18, όταν πέτυχε 26 γκολ και έδωσε 16 ασίστ σε σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτή ήταν η μοναδική σεζόν στην ανώτερη καριέρα του που έφτασε το ορόσημο των 20 γκολ, όμως, και το γεγονός ότι δεν ήταν παραγωγικός σήμαινε ότι ο Φιρμίνο σπάνια είχε την ευρύτερη αναγνώριση που άξιζε το παιχνίδι του.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της Λίβερπουλ, δεν θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη εκτίμηση. Θεωρείται ο απόλυτος "παίκτης της ομάδας". Κάποιος με μοναδικές ικανότητες και ανιδιοτελή φύση.

Στην ακμή του, ήταν ειδικός στο να βρίσκει χώρους ανάμεσα στις γραμμές, μια δημιουργική δύναμη με το μάτι του για πάσα και τα κόλπα και τα τρικ που προκαλούσαν δέος, και ένας εφιάλτης για τους αντιπάλους με την πείνα του να τους ταλαιπωρεί και να τους ταλαιπωρεί ώστε να παραχωρούν την κατοχή της μπάλας.

Ο Φιρμίνο πέτυχε το νικητήριο γκολ εναντίον της Φλαμένγκο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων τον Δεκέμβριο του 2019, και εκατέρωθεν αυτού του επιτεύγματος ήταν καθοριστικός για τους θριάμβους του Champions League και της Premier League.

"Είμαι σίγουρος ότι όταν ο Μπόμπι κρεμάσει τα παπούτσια του, οι άνθρωποι θα γράψουν βιβλία για το πώς ερμήνευσε τη θέση του ψευδοεννιάριου", δήλωσε ο Κλοπ μετά τη συντριβή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 5-0 στο Ολντ Τράφορντ στις αρχές της περασμένης σεζόν.

"Δεν θα πω ότι την εφηύρε, αλλά ο τρόπος που την παίζει κατά καιρούς, φαίνεται να είναι έτσι. Ο Μπόμπι ξέρει πόσο εκτιμούμε αυτό που κάνει και αυτό είναι που μετράει περισσότερο".

Ο Φιρμίνο είναι το απόλυτο σύμβολο της εποχής Κλοπ στο Άνφιλντ

Ο Φιρμίνο θα είναι πάντα ένας θρύλος της Λίβερπουλ

Από εκείνη την νύχτα, το τοπίο έχει αλλάξει.

Έχοντας χάσει συνολικά μόλις 10 παιχνίδια της Premier League στις πρώτες πέντε πλήρεις σεζόν του Κλοπ στην ηγεσία, ο Φιρμίνο άρχισε να βγάζει περισσότερους τραυματισμούς καθώς μπήκε στα τριάντα του. Αυτός ο φόρτος εργασίας είχε το τίμημά του. Έχουν έρθει νέα πρόσωπα.

Έχασε την περσινή νίκη στον τελικό του Carabao Cup με πρόβλημα στη βουβωνική χώρα και στη συνέχεια έπρεπε να αρκεστεί σε ρόλους ως αλλαγή στους τελικούς τόσο του FA Cup όσο και του Champions League. Δεν έχει ξεκινήσει σε παιχνίδι για την Λίβερπουλ από τις αρχές Νοεμβρίου λόγω ενός τραυματισμού στη γάμπα και της φόρμας των άλλων επιθετικών επιλογών του Κλοπ.

Αυτή είναι μια απόφαση που ο Φιρμίνο θα έχει πάρει με βαριά καρδιά. Το Μέρσεϊσαϊντ ήταν το σπίτι του, της συζύγου του, Λαρίσα και των τριών τους κοριτσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μοιράζεται στενούς δεσμούς με τους συμπατριώτες του και συμπαίκτες του στην ομάδα Άλισον και Φαμπίνιο.

Ο αποχαιρετισμός του δεν θα είναι εύκολος, αλλά ο άνθρωπος με το χαϊδευτικό παρατσούκλι "Μπόμπι" θα αποχωρήσει με το βροντερό χειροκρότημα να ηχεί στα αυτιά του.

Έγραψε το όνομά του στο πάνθεον των μεγάλων του Άνφιλντ τα τελευταία οκτώ χρόνια και το έκανε με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Θα αφήσει πίσω του ένα σωρό αγαπημένες αναμνήσεις.

Ρομπέρτο Φιρμίνο: Θρύλος της Λίβερπουλ.