Λίβερπουλ: Τι σημαίνει το «πωλητήριο» από την FSG για την ανασυγκρότηση του ρόστερ

Αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας με ανατρεπτικά γεγονότα για την Λίβερπουλ είναι ότι αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας και όχι το τέλος της.

Λίβερπουλ: Τι σημαίνει το «πωλητήριο» από την FSG για την ανασυγκρότηση του ρόστερ

Οι ιδιοκτήτες της Fenway Sports Group έχουν βάλει την Λίβερπουλ στην βιτρίνα και τώρα περιμένουν να δουν ποιος θα τους χτυπήσει την πόρτα.

Οι αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν επιφορτιστεί με το να εκφράζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η FSG είναι από καιρό ανοιχτή στην ιδέα της πώλησης ενός μειοψηφικού μεριδίου στην Λίβερπουλ με αντάλλαγμα την σωστή επένδυση. Η διαφορά αυτή την φορά είναι ότι στο τραπέζι υπάρχει και η επιλογή πλήρους πώλησης.

Έχοντας δει την Τσέλσι να πωλείται τον Μάιο σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον συνιδιοκτήτη των Los Angeles Dodgers, Τοντ Μπόελι για 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3 δισεκατομμύρια δολάρια) - με άλλα 1,75 δισεκατομμύρια λίρες δεσμευμένες να επενδυθούν στην υποδομή του συλλόγου. Οι αποτιμήσεις για την Λίβερπουλ ποικίλλουν μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων £.

Το μέλλον είναι αβέβαιο. Θα καταλήξει η FSG απλώς να μειώσει τη συμμετοχή της ή θα ρίξει την αυλαία της 12χρονης βασιλείας της στο Άνφιλντ;

Το τι θα συμβεί στην συνέχεια εξαρτάται από το μέγεθος των προσφορών και την ταυτότητα αυτών που υποβάλλουν προσφορές, δεδομένου ότι τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά η FSG έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι έχει δεσμευτεί να κάνει αυτό που είναι «προς το συμφέρον της Λίβερπουλ ως συλλόγου». Η κληρονομιά έχει σημασία για αυτούς. Δεν θα πάρουν απλώς τα μετρητά και θα τρέξουν. Δεν βιάζονται.

Οι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι οι διαδικασίες μιας ενδεχόμενης πώλησης θα διαρκέσουν μέχρι το 2023 και πιθανώς ακόμη και μετά από αυτό.

Το φλέγον ερώτημα για πολλούς φιλάθλους είναι τι σημαίνουν όλα αυτά για την ανοικοδόμηση της Λίβερπουλ; Έχει καταλήξει η FSG στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει μόνη της; Θα είναι πιο απρόθυμη μια ιδιοκτησιακή ομάδα που έχει επικριθεί ότι δεν επενδύει αρκετά μετρητά στην αγορά μεταγραφών να δεσμεύσει κεφάλαια μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση;

Η ανησυχητική πτώση της φόρμας της Λίβερπουλ τους πρώτους μήνες της φετινής σεζόν πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με το αν πρόκειται για μια ομάδα σε παρακμή, μια ομάδα που απλώς έφτασε στο τέλος του κύκλου της. Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν προσυπογράφει αυτή την θεωρία, επισημαίνοντας την συνεχή κακοτυχία τραυματισμών που τους ταλαιπωρεί από τον Αύγουστο. Είναι αισιόδοξος για το τι μπορεί ακόμα να σωθεί από αυτή τη σεζόν με το ταλέντο που έχει ήδη στην διάθεσή του.

Ωστόσο, δεν μπορεί να διαφύγει το γεγονός ότι θα απαιτηθεί κάποια σοβαρή ενίσχυση στις δύο επόμενες μεταγραφικές περιόδους, με το τμήμα μεσαίας γραμμής της Λίβερπουλ να χρειάζεται μια σημαντική ανανέωση.

Οι Ναμπί Κεϊτά, Άλεξ Όξλεντ-Τσάμπερλεϊν και Τζέιμς Μίλνερ να μένουν ελεύθεροι το επόμενο καλοκαίρι. Ο Αρτούρ, ο οποίος έχει αγωνιστεί μόλις 13 λεπτά αυτή την σεζόν λόγω τραυματισμού στον μηρό, είναι πολύ απίθανο να διατηρηθεί στο ρόστερ με το πέρας του δανεισμού του από την Γιουβέντους. Μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν, ο αρχηγός Τζόρνταν Χέντερσον θα είναι 33 ετών και ο Τιάγκο θα είναι 32 ετών.

GettyImages-1240662835-1536x1024.jpg
Ο Κεϊτά και ο Μίλνερ μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

Ο Χάρβεϊ Έλιοτ συνεχίζει να μεγαλώνει και η Λίβερπουλ έχει μεγάλες ελπίδες για τον έφηβο της ακαδημίας Στέφαν Μπάιγετιτς, αλλά ακόμα κι αν η ανάπτυξή του συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς, θα πρέπει να αγοράσει τρεις πρωτοκλασάτους μέσους το 2023.

Η αντιμετώπιση αυτής της αδυναμίας στην ομάδα θα είναι κοστίσει αρκετά, ειδικά αν θέλουν να κερδίσουν την μάχη για τον μέσο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Τζουντ Μπέλινγκχαμ. Με την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μάντσεστερ Σίτι και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επίσης ανάμεσα στους μνηστήρες του, θα χρειαστεί ένα ποσό ρεκόρ συλλόγου άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών για να αποκτηθεί ο Άγγλος μέσος, τον οποίο ο Κλοπ θαυμάζει τόσο πολύ.

Αναμφισβήτητα χρειάζονται και άλλον επιθετικό, ειδικά αν οι συνομιλίες με τον ατζέντη του Ρομπέρτο ​​Φιρμίνο δεν καταλήξουν σε επιτυχή κατάληξη. Ο Βραζιλιάνος μένει επίσης ελεύθερος το 2023.

Δεν είναι περίεργο που η FSG αναζητά νέες επενδύσεις. Η πρόκληση του ανταγωνισμού με συλλόγους που υποστηρίζονται από ολόκληρα κράτη όπως η Μάντσεστερ Σίτι δεν πρόκειται να γίνει ευκολότερη. Απαιτούνται ακόμη βαθύτερες τσέπες εάν η Λίβερπουλ πρόκειται να συνεχίσει να ανταγωνίζεται για τα μεγαλύτερα τρόπαια.

Ο κύριος ιδιοκτήτης Τζον Χένρι είδε τις προσπάθειές του τα τελευταία χρόνια να εξασφαλίσει περισσότερη δύναμη και περισσότερα χρήματα να πέφτουν στο κενό, πρώτα με την κατάρρευση του Project Big Picture και μετά την αποτυχία της ευρωπαϊκής Super League.

Από τότε που αγόρασαν την Λίβερπουλ, στην FSG ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των κανόνων του Financial Fair Play και η αποτυχία να τους επιβληθούν επαρκώς ήταν πηγή τεράστιας απογοήτευσης στη Βοστώνη. Ήταν απογοητευμένοι το 2020 όταν το CAS ανέτρεψε τον διετή αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι από το Champions League, αφού κρίθηκαν ένοχοι για σοβαρές παραβιάσεις του Financial Fair Play από το όργανο οικονομικού ελέγχου των συλλόγων της UEFA.

Η FSG πούλησε το 11 τοις εκατό της συνολικής δραστηριότητάς της στο επενδυτικό ταμείο RedBird Capital Partners με έδρα την Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2021 για περίπου 735 εκατομμύρια δολάρια (τότε 533 εκατομμύρια £) προκειμένου να μετριαστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας. Αυτό τους επέτρεψε να προχωρήσουν στην ανακατασκευή της κεντρικής κερκίδας του Άνφιλντ, αξίας 80 εκατομμυρίων λιρών.

Αυτό που δεν άλλαξε σε όλη την διάρκεια της θητείας τους ήταν το αυτοσυντηρούμενο επιχειρηματικό μοντέλο της Λίβερπουλ. Ο σύλλογος ξοδεύει μόνο από τα έσοδά του.

Τα τελευταία 12 χρόνια η FSG έχει εγκρίνει μεταγραφές συνολικού κόστους περίπου 1,114 δισεκατομμυρίων λιρών. Ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο, η Λίβερπουλ έχει ανακτήσει περίπου 790 εκατομμύρια £ από τις πωλήσεις. Πρόκειται για μια συνολική καθαρή δαπάνη 324 εκατομμυρίων λιρών ή 27 εκατομμυρίων £ ετησίως.

Τα επιτεύγματα της Λίβερπουλ σε συνάρτηση με την αποτελεσματική ισορροπία των οικονομικών βιβλίων κάνει την δουλειά του Κλοπ ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του FSG η καθαρή δαπάνη της Λίβερπουλ κατά την διάρκεια μιας σεζόν ξεπέρασε τα 45 εκατομμύρια £.

Αυτό ήταν το 2018-19 όταν αγόρασαν τους Κεϊτά, Φαμπίνιο, Σακίρι και Άλισον με κόστος περίπου 180 εκατομμύρια £. Η καθαρή δαπάνη τότε ήταν 134,5 εκατομμύρια λίρες, αλλά είχαν κέρδος 61,5 εκατομμυρίων λιρών από μεταγραφές την προηγούμενη σεζόν, καθώς ένα μεγάλο μέρος της αμοιβής του Φιλίπε Κουτίνιο δεν επανεπενδύθηκε αμέσως μετά την μετακίνησή του στην Μπαρτσελόνα ύψους 142 εκατομμυρίων λιρών.

Φυσικά η καθαρή δαπάνη λέει μόνο την μισή ιστορία. Το μισθολόγιο της Λίβερπουλ έχει εκτοξευθεί υπό την ηγεσία της FSG σε πάνω από 300 εκατομμύρια £ ετησίως, με προτεραιότητα την διατήρηση των ελίτ ποδοσφαιριστών της όπως ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και ο Μοχάμεντ Σαλάχ.

Το κλειδί για την επιτυχία που επέβλεψε ο πρώην αθλητικός διευθυντής Μάικλ Έντουαρντς ήταν η ικανότητα συγκέντρωσης σημαντικών κεφαλαίων από την πώληση παικτών που δεν υπολογίζονταν. Οι Ρίαν Μπρούστερ (£23,5 εκατομμύρια), Κι-Τζάνα Χούβερ (£13,5 εκατομμύρια), Ντάνι Γουόρντ (£12,5 εκατομμύρια), Ντόμινικ Σολάνκι (£24 εκατομμύρια) και Τζόρντον Άιμπ (£15 εκατομμύρια) είναι ιδανικά παραδείγματα.

Κοιτάζοντας το τρέχων ρόστερ, είναι δύσκολο να δούμε πώς το ποσό των εσόδων στα επόμενα μεταγραφικά παράθυρα θα μπορούσε να βελτιωθεί στον ίδιο βαθμό από τον διάδοχο του Έντουαρντς, Τζούλιαν Γουόρντ. Ίσως ο Κουίβιν Κέλεχερ ή ο Νατ Φίλπς θα μπορούσαν να φέρουν κάποια χρήματα στα ταμεία.

Στον Κλοπ αρέσει να δουλεύει με μια σχετικά μικρή ομάδα, καθώς πιστεύει ότι κρατά τους πάντες πεινασμένους και με κίνητρο. Είναι επίσης αποφασισμένος να μην εμποδίσει το μονοπάτι προς την πρώτη ομάδα για τους πιο ταλαντούχους νέους του συλλόγου.

Αυτό δεν θα αλλάξει, αλλά στο Προπονητικό Κέντρο στο Κίρκμπι την Παρασκευή, όταν η συζήτηση στράφηκε στην αναζήτηση των ιδιοκτητών για νέα επένδυση, ο Γερμανός προπονητής μίλησε για το πώς υπάρχουν φορές που πρέπει να αγοράσεις «αποδεδειγμένη ποιότητα». Και αυτό δεν είναι φτηνό.

Το συνηθισμένο σενάριο του Κλοπ να έχει 30 έως 40 εκατομμύρια £ για ξόδεμα — συν ό,τι μπορεί να δημιουργηθεί από τις πωλήσεις — απλώς δεν θα είναι αρκετό όταν κοιτάξετε τι χρειάζεται από τώρα μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.

«Στην δομή που είχαμε, προφανώς μπορούσαμε να ξοδέψουμε χρήματα. Πάντα έπρεπε να κοιτάμε τι κερδίζουμε. Αυτή η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη», λέει ο Κλοπ.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δύο μεγαλύτερες μεταγραφές που κάναμε στο παρελθόν - πριν από τον Ντάργουιν (Νούνιες) φέτος - ήταν ο Άλι (Άλισον) και ο Βίρτζιλ (Φαν Ντάικ). Όλοι ξέρουμε πώς συνέβησαν αυτά — πήραμε χρήματα από την Μπαρτσελόνα (για τον Κουτίνιο) και τα ξοδέψαμε με σύνεση.

Το πώς τα καταφέραμε μέχρι τώρα μας έφερε εδώ που είμαστε. Όλα καλά. Αλλά τα φρέσκα χρήματα δεν είναι λάθος, επιτρέψτε μου να το πω έτσι. Τίποτα δεν γίνεται φθηνότερο. Ναι, μερικές φορές πρέπει να ξοδέψεις.

Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που δίνουμε σε όλα τα μικρά παιδιά μας μια ευκαιρία. Είμαι τόσο θετικός για τον αντίκτυπο που θα έχουν στο μέλλον. Αλλά μερικές φορές πρέπει να επενδύσεις σε αποδεδειγμένη ποιότητα. Σε έναν ιδανικό κόσμο, είναι επίσης νέοι ή όχι 35 (ετών)! Από κάποιες φορές χρειάζεται να ρισκάρεις.

Δεν έχω ιδέα τι θα συμβεί, αλλά είμαι θετικός για αυτό. Αν τελικά δεν είναι θετικό τότε θα αρχίσω να ανησυχώ. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

Τι γίνεται με το βραχυπρόθεσμο; Το παράθυρο του Ιανουαρίου απέχει μόλις επτά εβδομάδες.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για το τι θα κάνουμε τον χειμώνα, ναι ή όχι (αν θα αποκτηθούν παίκτες), τέτοια πράγματα», προσθέτει ο Κλοπ.

«Έχουμε χρόνο μέχρι τότε, αλλά παρακολουθούμε την αγορά όλη την ώρα. Δεν υπάρχει παίκτης στον κόσμο που να βάζει γκολ και να μην το ξέρουμε. Αν κάποιος κάνει μια επέμβαση, το ξέρουμε. Αυτό θα συνεχιστεί. Με όλα τα υπόλοιπα δεν ασχολούμαστε και δεν πειράζει. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο ποδόσφαιρο και αυτό κάνουμε».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Λίβερπουλ, Μπίλι Χόγκαν, θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην καθημερινή λειτουργία του συλλόγου, καθώς ο πρόεδρος της FSG, Μάικ Γκόρντον, κάνει ένα βήμα πίσω για να επικεντρωθεί στην πιθανή πώληση. Αλλά εκτός από αυτό, ανώτερες πηγές της FSG επιμένουν ότι είναι "business as usual" και η προσέγγισή τους δεν θα αλλάξει.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να γίνουν πιο συντηρητικοί στη μεταγραφική αγορά όταν υπάρχει μια πιθανή εξαγορά στον ορίζοντα, αλλά ο Τιμ Κιθ, συνιδρυτής της MRKT Insights, η οποία παρέχει ποδοσφαιρικές συμβουλές εστιασμένη στα δεδομένα τόσο σε συλλόγους όσο και σε επενδυτές, δεν πιστεύει ότι η FSG θα κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

«Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή και περισσότερο», λέει. «Εν τω μεταξύ, δεν βλέπω ότι αυτό εμποδίζει την FSG να ξοδεύει χρήματα στην ομάδα. Η φύση αυτής της ομάδας είναι ότι είναι ήρεμοι και λογικοί. Νομίζω ότι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν όσον αφορά την επαναφορά των εσόδων.

Οποιοσδήποτε πιθανός ιδιοκτήτης θα λάμβανε τις δικές του συμβουλές για την ομάδα και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια, και αυτό θα διαμόρφωσε ανάλογα την αποτίμησή του για τον σύλλογο. Τι πρόκειται να κληροδοτήσουν;

Αν σταματήσετε να αγοράζετε παίκτες τώρα, αυτό δεν είναι θετικό για τους μελλοντικούς επενδυτές, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το ποδόσφαιρο του Champions League μπορεί να αξίζει έως και 100 εκατομμύρια λίρες. Ομοίως, αν βγείτε έξω και ξοδέψετε πολλά χρήματα σε κάποιον που δεν πρόκειται να συνεισφέρει, αυτό θα ήταν αρνητικό.

Υπάρχουν πολλά πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία σε αυτή την ομάδα της Λίβερπουλ, επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τόσες πολλές μεταγραφές χαμηλής αξίας».

Τα συνολικά ετήσια έσοδα της Λίβερπουλ πρόκειται να ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια λίρες για πρώτη φορά όταν δημοσιευτεί το επόμενο σύνολο λογαριασμών στις αρχές του επόμενου έτους.

Η νέα κερκίδα στο Άνφιλντ θα ανοίξει τις πόρτες του τον προσεχή Αύγουστο με επιπλέον 7.000 θέσεις, αυξάνοντας την χωρητικότητα του ιστορικού γηπέδου περίπου στις 61.000 και ενισχύοντας τα έσοδα των αγώνων.

GettyImages-1244411822-1536x1024.jpg
Η χωρητικότητα στο Άνφιλντ θα αυξηθεί σε 61.000 θέσεις τον Αύγουστο του επόμενου έτους

Εμπορικά, η νέα τετραετής συμφωνία χορηγίας για την φανέλα από την Standard Chartered, η οποία αξίζει περίπου 50 εκατομμύρια £ ετησίως, ξεκινά το επόμενο καλοκαίρι. Κατά την διάρκεια του 2022, η Λίβερπουλ υπέγραψε επίσης προσοδοφόρες συμφωνίες με τις Vista, EA Sports, Wasabi, Nivea Men, Coca-Cola και Extreme Networks. Οι συζητήσεις για μια νέα συμφωνία χορηγίας για τα μανίκια της φανέλας συνεχίζονται με το συμβόλαιο της Expedia να λήγει στο τέλος της σεζόν.

«Η Λίβερπουλ έχει τόσο σταθερές ροές εσόδων που οποιοσδήποτε αγοραστής θα πλήρωνε κάτι παραπάνω επειδή όλα είναι στη θέση τους», προσθέτει ο Κιχ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με ομίλους που αγοράζουν συλλόγους στην Αγγλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

«Μιλάμε για ένα από τα κορυφαία κοσμήματα του ποδοσφαίρου και δεν διατίθενται πολύ συχνά. Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν μια ενός πρότζεκτ, λίγο σαν την Νιούκαστλ. Αγόραζες έναν σύλλογο της Premier League και προσπαθούσες να τον μετατρέψεις σε μεγάλο σύλλογο. Η Λίβερπουλ βρίσκεται ήδη στην πρώτη πεντάδα του κόσμου όσον αφορά το προφίλ και την εμβέλεια.

Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με 3 έως 4 δισεκατομμύρια £ να ξοδέψουν. Στην συνέχεια, έχετε πιθανά προβλήματα όσον αφορά το ποιος θα γίνει αποδεκτός από τις ομάδες των φιλάθλων. Θα υπάρχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν βλέπω ότι πρόκειται για ένα άτομο υψηλής καθαρής αξίας, αλλά για μια ομάδα επενδυτών ή ένα άλλο ταμείο όπως το FSG.

Έχουμε δει μια μεγάλη άνοδο όσον αφορά τους Αμερικανούς που θέλουν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο. Θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση όπως στην Λιντς όπου κάποιος αγοράζει και στην συνέχεια αυξάνει σταδιακά το μερίδιό του σε διάφορα σημεία τιμών τα επόμενα χρόνια. Μιλάμε για ένα περιουσιακό στοιχείο που αξίζει περισσότερο από 10 φορές την αρχική επένδυση της FSG των 300 εκατομμυρίων λιρών. Θα μπορούσαν να αποφασίσουν να πουλήσουν ένα μικρό ποσοστό και να πάρουν πίσω περισσότερα από αυτά που επένδυσαν αρχικά.

Πήραν τον σύλλογο σε πολύ καλή τιμή λόγω των συνθηκών γύρω από αυτή την πώληση το 2010. Ποτέ δεν έβγαλαν χρήματα, γνωρίζοντας ότι θα είχαν μεγάλη απόδοση την ημέρα που έφυγαν. Θα μπορούσαν να καταλήξουν με κέρδη 3 δισεκατομμυρίων λιρών έχοντας διοικήσει τον σύλλογο τόσο λογικά τα τελευταία 12 χρόνια».

Ο Κλοπ παραδέχτηκε το καλοκαίρι ότι υπάρχουν στιγμές που θα ήθελε να πάρει «περισσότερα ρίσκα» όσον αφορά τις μεταγραφές. Η νέα επένδυση θα του δώσει αυτή την πολυτέλεια. Είτε αυτό είναι με τη μορφή της FSG που θα πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο είτε η Λίβερπουλ θα εξαγοραστεί πλήρως, μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Αλλά όσο πιο γρήγορα συμβεί, τόσο το καλύτερο γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος στην απαιτούμενη ανανέωση της μεσαίας γραμμής.