Premier League 2022/23: Κούρσα για δύο και για... τέσσερις

Η Premier League κάνει σέντρα την Παρασκευή (5/8) το βράδυ και αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι ακόμη μια μάχη τίτλου ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι με τις άλλες τέσσερις... μεγάλες δυνάμεις να παλεύουν για τις δύο θέσεις του Champions League

Premier League 2022/23: Κούρσα για δύο και για... τέσσερις

Έπειτα από περίπου δύο μήνες απουσίας, το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, η Premier League επιστρέφει στις οθόνες μας. Η περσινή σεζόν μας χάρισε αναντίρρητα μια από τις κορυφαίες μάχες όλων των εποχών, εκείνη ανάμεσα στις... μηχανές που λέγονται Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ και Λίβερπουλ του Κλοπ.

Στο ίδιο (υπέροχο) έργο θεατές...

Όπως η περσινή, έτσι και η φετινή αναμένεται να έχει το ίδιο μοτίβο. "Πολίτες" και "κόκκινους" να νικούν κάθε εβδομάδα. Το επίπεδο στο οποίο παίζουν οι δυό τους, δεν έχει αντίπαλο. Είναι οι κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο πρέσινγκ και στην δημιουργία ευκαιριών όσο και στον ρυθμό και την ένταση.

Η αλλαγή κατεύθυνσης και των δύο ομάδων με την έλευση των Χάαλαντ και Νούνιες δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις δύο υπερομάδες. Άλλωστε ο Ουρουγουανός ήδη άνοιξε λογαριασμό και να είστε βέβαιοι πως και ο Νορβηγός δεν θα αργήσει να τον ακολουθήσει.

Έτσι, εάν καμία από τις δύο δεν καταρρεύσει δεν υπάρχει άλλη ομάδα ικανή να τις ακολουθήσει. Και εάν πρέπει να κάνουμε μια πρόβλεψη παραπάνω, θα δίναμε ένα -μικρό- προβάδισμα στην Λίβερπουλ.

Πολλοί ξεχνούν ότι ναι μεν η Σίτι έχει τέσσερα πρωταθλήματα τα τελευταία πέντε χρόνια όμως η ιστορία θα μπορούσε να γράφει ότι η Λίβερπουλ είχε τρία στο ίδιο διάστημα καθώς δύο πρωταθλήματα κρίθηκαν στο... γκολ.

Παράλληλα, η Σίτι φαίνεται πως έχει χάσει το πληθωρικό βάθος στο ρόστερ της και θα κάνει χώρο σε νέα παιδιά. Η Λίβερπουλ άλλαξε προσέγγιση πέρσι και άργησε να βρει τα πατήματά της. Έκτοτε όμως πήγε... τρένο. Ενώ μετρά και δύο διαδοχικές νίκες επί της Σίτι σε Κύπελλο και Community Shield.

Την μάχη της τετράδας θα την κρίνουν οι προπονητές

Όσο συναρπαστική προμηνύεται η μάχη για τον τίτλο, άλλο τόσο αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα και η μάχη για το "Top-4" με τέσσερις ομάδες να συγκρούονται για δύο θέσεις.

Εκεί, σημαντικό προβάδισμα θα δίναμε στην Τότεναμ. Η ομάδα του Λονδίνου έχει έναν από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου στον πάγκο της, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην δεύτερη χρονιά του και έχει κάνει προετοιμασία. Οι Σπερς διαθέτουν φυσικά το φονικό δίδυμο παγκόσμιας κλάσης που συνθέτουν οι Χάρι Κέιν και Χέουνγκ Μιν-Σον ενώ φέτος προσέθεσαν και ένα τρίτο σημαντικό συστατικό, το βάθος στο ρόστερ. Η Τότεναμ ενισχύθηκε σημαντικά σε κάθε σημείο του γηπέδου και δύσκολα θα μείνει εκτός τετράδας.

Για την τέταρτη θέση, αυτήν την ώρα, φαίνεται πως θα παλέψουν οι δύο έτερες ομάδες του Λονδίνου, Τσέλσι και Άρσεναλ. Οι "κανονιέρηδες" κερδίζουν στην μάχη των μεταγραφών καθώς απέκτησαν έναν εγγυημένο σκόρερ, τον Ζεσούς, ο οποίος μπορεί να της προσφέρει 15+ γκολ στο πρωτάθλημα. Μαζί με τον Βραζιλιάνο, οι Ζιντσένκο και Βιεϊρά θα δώσουν έξτρα επιλογές στον Ισπανό τεχνικό, ο οποίος φέτος θα έχει να παίξει και μεσοβδόμαδα στο Europa League, κάτι που πέρσι δεν τον απασχολούσε.

Από την άλλη μεριά η Τσέλσι μοιάζει περισσότερο αποδυναμωμένη παρά ενισχυμένη στο μεταγραφικό παζάρι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Τσέλσι έχει τον πρώτο λόγο για την τέταρτη θέση σε σχέση με την Άρσεναλ για έναν πολύ απλό λόγο. Έχει στον πάγκο της έναν προπονητή κορυφαίου επιπέδου σε αντίθεση με την αντίπαλό της. Ο Τόμας Τούχελ είναι τεχνικός παγκόσμιας κλάσης ενώ ο Αρτέτα έχει ακόμη πολλά να μάθει. Κάτι που αποδείχθηκε και πέρσι με την τετράδα να αποτελείται από τις ομάδες των Γκουαρντιόλα, Κλοπ, Τούχελ και Κόντε.

Τέλος, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορεί η έλευση ενός τόσο ελπιδοφόρου προπονητή όπως είναι ο Έρικ τεν Χάγκ να έχει αλλάξει το κλίμα και να έχει φέρει αισιοδοξία όμως το πρόβλημα των "μπέμπηδων" δεν ήταν και δεν είναι το πρόσωπο στην άκρη του πάγκου. Η Γιουνάιτεντ έχει μείνει πίσω ποδοσφαιρικά και θέλει πολλά περισσότερα από μια αλλαγή προπονητή για να μπει ξανά στον σωστό δρόμο. Άλλωστε δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα στο μεταγραφικό παζάρι, σε σημείο ώστε να αλλάξει δραματικά την μοίρα της. Ενώ όσο δεν ξεκαθαρίζει η υπόθεση του Κριστιάνο Ρονάλντο τόσο δεν θα βρίσκει ηρεμία το κλαμπ.