Σαλάχ: Ο «Φαραώ» του Άνφιλντ παραμένει στον θρόνο του

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ υπέγραψε στην… Μύκονο το νέο του συμβόλαιο με την Λίβερπουλ και οι αμυντικοί της Premier League ήδη… ζαλίζονται. Το fosonline.gr ανατρέχει στα επιτεύγματα του Αιγύπτιου με τους «κόκκινους».

Σαλάχ: Ο «Φαραώ» του Άνφιλντ παραμένει στον θρόνο του

Σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε την Παρασκευή (1/7) από... Μυκόνου η ανανέωση του Μοχάμεντ Σαλάχ με την Λίβερπουλ μέχρι το 2025. Ο Αιγύπτιος δεν είχε κρύψει την επιθυμία του να παραμείνει στο Άνφιλντ και οι Κυπελλούχοι Αγγλίας την έκαναν πράξη.

Ο 30χρονος κυνηγός έγινε έτσι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Λίβερπουλ και θα συνεχίσει να... τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες μέχρι το 2025.

Ο Σαλάχ που σπάει τα κοντέρ

Όταν υπέγραφε στην Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2017 από την Ρόμα, λίγοι περίμεναν πως ο Σαλάχ θα εξελισσόταν σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία των Reds αλλά και της Premier League.

Μάλιστα, δεν ήταν καν η πρώτη επιλογή του Γιούργκεν Κλοπ αφού ο Γερμανός τεχνικός είχε εισηγηθεί την απόκτηση του Τζούλιαν Μπράντ. Το τμήμα ανάλυσης όμως της Λίβερπουλ τον έπεισε πως ο Σαλάχ ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ της ομάδας του, και εκείνος έδωσε το πράσινο φως.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Στην πρώτη του χρονιά στο Νησί, ο Σαλάχ ήταν εξωπραγματικός. Σκόραρε 44 φορές και μοίρασε 16 ασίστ σε 52 παιχνίδια, 32 από τα αυτά τα γκολ ήρθαν στην Premier League με τον Αιγύπτιο να σπάει το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε σεζόν 38 αγωνιστικών.

Την δεύτερη του χρονιά, η Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League ενώ έχασε τον τίτλο του πρωταθλήματος στο ανεπανάληπτο 98-97 από την Μάντσεστερ Σίτι. Ο ίδιος κατέκτησε δεύτερο σερί Χρυσό Παπούτσι έχοντας συνολικά 27 γκολ και 12 ασίστ σε 52 παιχνίδια.

Κι αν το 2019 η Λίβερπουλ έφθασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, την αμέσως επόμενη χρονιά, ο Σαλάχ στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας με τους Κόκκινους, στην πρώτη τους επιτυχία στην διοργάνωση ύστερα από 30 χρόνια. Η συνεισφορά του Φαραώ ήταν και πάλι κομβική, αφού πέτυχε 23 γκολ και δημιούργησε ακόμη 13.

Και αν τα νούμερα αυτά σας φαίνονται λίγα, ήρθε η σεζόν 2020/21 όπου ο Αιγύπτιος ανέβασε ξανά τον δείκτη, σε μια σεζόν μάλιστα η οποία χαρακτηρίστηκε καταστροφική για την Λίβερπουλ. Τα 31 γκολ του και 6 ασίστ που έδωσε αποτέλεσαν βάλσαμο για την πληγωμένη Λίβερπουλ η οποία δεν υπολόγιζε στους Φαν Ντάικ, Μάτιπ, Γκόμεζ και για μεγάλα διαστήματα στους Χέντερσον, Τιάγκο, Κεϊτά.

Η πέμπτη του σεζόν στο Άνφιλντ ήταν η πιο... δημιουργική καθώς μοίρασε στους συμπαίκτες του 16 ασίστ. Η έφεσή του στην δημιουργία δεν τον κράτησε μακριά από τα γκολ αφού έστειλε την μπάλα στα δίχτυα 31 φορές κατακτώντας το Χρυσό Παπούτσι για τρίτη φορά. Πιθανότατα τα νούμερά του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παρουσία του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής τον Ιανουάριο όπου έφθασε μέχρι τον τελικό.

Ο Σαλάχ άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Η παρουσία του Σαλάχ στο Νησί δεν άλλαξε μόνο την ιστορία της Λίβερπουλ, αλλά και ολόκληρης της Premier League. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά είκοσι είναι τα ρεκόρ τα οποία έκανε δικά του ο Μο Σαλάχ:

Συγκεκριμένα, κατέχει τα εξής ρεκόρ:

  • Περισσότερα γκολ σε σεζόν 38 αγωνιστικών (32)
  • Λιγότερα παιχνίδια από ξένο για να φτάσει τα 100 γκολ+ασίστ στην Premier League (116)
  • Περισσότερα συνεχόμενα παιχνίδια που σκόραρε για την Λίβερπουλ (10)
  • Περισσότερα παιχνίδια που σκόραρε σε σεζόν 38 αγωνιστικών (24)
  • Περισσότερα γκολ με το αριστερό πόδι σε μια σεζόν (25)
  • Περισσότερα γκολ σε πρεμιέρες πρωταθλήματος (5)
  • Λιγότερα παιχνίδια για να φθάσει τα 100 γκολ πρωταθλήματος για την Λίβερπουλ (151)
  • Περισσότερα γκολ από ξένο στα πρώτα του 100 ματς στην Premier League (70)
  • Λιγότερα ματς για να φθάσει τα 50 γκολ στο πρωτάθλημα για την Λίβερπουλ (69)
  • Λιγότερα ματς για να φθάσει τα 50 γκολ με την Λίβερπουλ (65)
  • Περισσότερα βραβεία «Παίκτης του μήνα» σε μια σεζόν (3)
  • Περισσότερα γκολ στην πρώτη του σεζόν με την Λίβερπουλ (44)
  • Περισσότερα γκολ στην πρώτη του σεζόν στο πρωτάθλημα για την Λίβερπουλ (32)
  • Περισσότερα γκολ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια σεζόν (5)
  • Περισσότερα γκολ σε μια σεζόν στην Premier League από Αφρικανό παίκτη (32)
  • Περισσότερα συνεχόμενα ματς που νίκησε ενώ σκόραρε (35)
  • Περισσότερες νικηφόρες συμμετοχές στην Premier League (33)
  • Περισσότερα ΕυρωπαΪκά γκολ για την Λίβερπουλ (33)

Η ιστορία συνεχίζεται...

Ύστερα λοιπόν από 156 γκολ, 63 ασίστ και έξι τίτλους σε πέντε χρόνια με την Λίβερπουλ, ο Μο Σαλάχ θα συνεχίσει να κοσμεί το δεξί φτερό της επίθεσης του Γιούργκεν Κλοπ, αποτελώντας τον ηγέτη της νέας γενιάς των Κόκκινων, η οποία θα αποτελείται από τους Ντάργουιν Νούνιες, Λουίς Ντίαζ, Ντιόγκο Ζότα αλλά και τους Χάρβεϊ Έλιοτ και Φάμπιο Καρβάλιο.

Απολαύστε το καταπληκτικό του γκολ πέρσι στο Άνφιλντ απέναντι σε... ολόκληρη την άμυνα της Μάντσεστερ Σίτι: