Μπαρτσελόνα: Πουλάει το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της για τα επόμενα 25 χρόνια

Η Μπαρτσελόνα συμφώνησε να πουλήσει το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της στην La Liga για τα επόμενα 25 χρόνια στην παγκόσμια επενδυτική εταιρεία Sixth Street Partners.

Μπαρτσελόνα: Πουλάει το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της για τα επόμενα 25 χρόνια

Η συμφωνία ανέρχεται σε 267 εκατομμύρια ευρώ για τη φετινή σεζόν, με την Sixth Street να επενδύει αρχικά 207,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέλη της Μπαρτσελόνα συμφώνησαν σε μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16 Ιουνίου να πουλήσουν έως και το 25 τοις εκατό των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων στην La Liga σε έναν ή περισσότερους επενδυτές.

Τα μέλη συμφώνησαν επίσης να πουλήσουν το 49,9 τοις εκατό του βραχίονα της Barca Licensing and Merchandising (BLM) του συλλόγου, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά βιβλία για τη σεζόν 2021-22.

Ο σύλλογος είπε ότι ήλπιζε να βγάλει 600 εκατομμύρια ευρώ και από τις δύο συμφωνίες, προκειμένου να αποφέρει κέρδη και να τους επιτρέψει να «κάνουν τη Μπάρτσα μια ανταγωνιστική ομάδα».

«Ενεργοποιούμε οικονομικούς μοχλούς και εφαρμόζουμε την υπομονετική, βιώσιμη και αποτελεσματική στρατηγική μας για να ενισχύσουμε την οικονομική βάση του συλλόγου», δήλωσε ο Ζοάν Λαπόρτα, πρόεδρος της Μπαρτσελόνα.

«Η Sixth Street είναι αποδεδειγμένα υποστηρικτής του ποδοσφαίρου, ένας έμπειρος επενδυτής στα παγκόσμια αθλήματα και τα μέσα ενημέρωσης και ένας συνεργάτης που θα συνεισφέρει σημαντικές γνώσεις και πόρους ενώ θα μας επιτρέψει να διαχειριζόμαστε ανεξάρτητα τις δραστηριότητές μας».

Η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν κεφάλαιο μέχρι το τέλος της 30ης Ιουνίου γιατί αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της οικονομικής της χρονιάς, τα αποτελέσματα της οποίας θα καθορίσουν το ανώτατο salary cap που θα της επιτρέψει η La Liga ένα μήνα αργότερα.

Η δεινή οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα έχει τεκμηριωθεί καλά, με τον Λαπόρτα να κληρονομεί χρέη άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τον προκάτοχό του Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Αυτά τα χρέη και το προκύπτον salary cap που επιβλήθηκε από τη La Liga οδήγησαν τον σύλλογο να μην μπορεί να προσφέρει στον Λιονέλ Μέσι νέα συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι.

Η συμφωνία της Μπαρτσελόνα με την Sixth Street έρχεται μήνες αφότου η ίδια - και η Ρεάλ Μαδρίτης - απέρριψαν την πρόταση της La Liga για συμφωνία ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με την CVC Capital Partners.

Ο αντιπρόεδρος Οικονομικών της Μπαρτσελόνα, Έντουαρντ Ρομέου, επιβεβαίωσε στις 9 Ιουνίου ότι ο καταλανικός σύλλογος θα απορρίψει τη συμφωνία CVC.

Αυτή η συμφωνία, η οποία συμφωνήθηκε από ισπανικούς συλλόγους πέρυσι, βλέπει ένα μερίδιο 10% των εσόδων της La Liga από την τηλεόραση να πωλείται στην CVC.

Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η ισπανική Ομοσπονδία, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει αγωγή κατά αυτής της συμφωνίας.

Ο Ρομέου, εν τω μεταξύ, πρόσθεσε ότι χρειάζονταν 500 εκατομμύρια ευρώ για να «σωθεί» η Μπαρτσελόνα, ενόψει της σεζόν 2022-23.

Η Μπαρτσελόνα συμφώνησε να υπογράψει τον Κρίστενσεν της Τσέλσι και τον Κεσιέ της Μίλαν ως ελεύθερους, αλλά δεν μπόρεσε να τους εγγράψει λόγω των οικονομικών τους περιορισμών.

Προκειμένου να βοηθήσουν στην εγγραφή νέων αφίξεων και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους την περασμένη σεζόν, οι Πικέ, Άλμπα και Μπουσκέτς δέχθηκαν περικοπές μισθών για να βοηθήσουν την κατάσταση της Μπαρτσελόνα, με τον Ουμτιτί να αναδιαρθρώνει το συμβόλαιό του.