Μάντσεστερ Σίτι: Τα δεδομένα για το ρόστερ της και η επόμενη μέρα

Δεν θα ήταν ειρωνικό, εάν έπειτα από δυόμιση σεζόν με «ψευτοεννιάρια» η Μάντσεστερ Σίτι κατέληγε ξαφνικά με πάρα πολλούς επιθετικούς σχετικά με το πόσους εξτρέμ είχε; 

Μάντσεστερ Σίτι: Τα δεδομένα για το ρόστερ της και η επόμενη μέρα

Εάν αμφότεροι οι Ραχίμ Στέρλινγκ και Γκάμπριελ Ζέσους αποτελέσουν παρελθόν, η νέα σεζόν θα ξεκινήσει από εντελώς νέα βάση για την Μάντσεστερ Σίτι, μετά και τις προσθήκες των Έρλινγκ Χάαλαντ και Τζούλιαν Αλβάρεζ.

Και, πρέπει να ειπωθεί, είναι κάτι για το οποίο είναι προετοιμασμένοι. Η ιδέα να αποχωρήσουν ο Στέρλινγκ και ο Ζέσους τις επόμενες εβδομάδες δεν προκαλεί σοκ σε κανέναν σε οποιαδήποτε θέση ευθύνης στην Σίτι: είναι μια κατάσταση που χτίζεται για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι πρωταθλητές Αγγλίας έχουν μια καλή ιδέα για το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι τουςς. Οι δύο κορυφαίοι στόχοι τους είναι ο μέσος της Λιντς Γιουνάιτεντ, Κάλβιν Φίλιπς και ο αριστερός μπακ της Μπράιτον, Μαρκ Κουκουρέλα. Γνωρίζουν ότι κάποιοι (αλλά μάλλον όχι όλοι) από τους Στέρλινγκ, Ζέσους, Ιλκάι Γκουντογκάν, Ολεξάντρ Ζιντσένκο και Μπερνάρντο Σίλβα θα μπορούσαν να φύγουν. Αντίθετα, φαίνεται πως ο Μαχρέζ θα παραμείνει κάτοικος «Etihad».

Έστω λοιπόν ότι ο Στέρλινγκ και ο Ζέσους φεύγουν και οι δύο. Η Τσέλσι έχει φαίνεται πως είναι το φαβορί για την απόκτηση του Στέρλινγκ, του οποίου το συμβόλαιο λήγει το επόμενο καλοκαίρι. Ανησυχούσε για τον χρόνο συμμετοχής του πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και τίποτα από όσα συνέβη έκτοτε δεν τον έπεισε ότι θα πάρει τα λεπτά που ήθελε αν έμενε στο Μάντσεστερ. Είναι ουσιαστικά η ίδια κατάσταση με τον Ζέσους, για τον οποίο υπάρχει στο τραπέζι πρόταση από την Άρσεναλ, αν και η Τσέλσι έχει δείξει επίσης ενδιαφέρον.

Εάν φτάσουν αρκετά καλές προσφορές και για τους δύο παίκτες, η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα σταθεί εμπόδιο, ακόμα κι αν η προοπτική να ενισχύσει τους εγχώριους αντιπάλους της δεν είναι το ιδανικότερο σενάριο.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επιλογές των «πολιτών» για τα αριστερά θα ήταν οι Φόντεν και Γκρίλις ενώ για τα δεξιά ο Μαχρέζ και ο νεαρός Κόουλ Πάλμερ. Με τους Χάαλαντ και Αλβάρεζ στην αιχμή του δόρατος, εξακολουθούν να έχουν έξι παίκτες για τρεις θέσεις, δύο ανά θέση, με πολύ διαφορετικό τρόπο από πριν.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα μίλησε για την ανάγκη να «ταρακουνήσει» μεταγραφικά την ομάδα πριν από ένα χρόνο, αλλά αυτό δεν έγινε. Ξαφνικά, η γραμμή κρούσης θα μπορούσε να αποκτήσει μια νέα αίσθηση πολύ σύντομα. Το να έχει δύο επιθετικούς στο καλούπι των Χάαλαντ και Αλβάρεζ, οι οποίοι είναι περισσότερο από χαρούμενοι να επιτεθούν στους χώρους πίσω από την αντίπαλη άμυνα θα ήταν ένα νέο χαρακτηριστικό μετά από δύο χρόνια μικρόσωμων, τεχνικών χαφ που έπαιζαν κοντά στη μεσαία γραμμή (αν και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα θα πρέπει να το κάνουν και αυτό).

Η ταχύτητα και η έκρηξη του Χάαλαντ προσφέρουν στη Σίτι μια νέα απειλή στις αντεπιθέσεις, όπως και του Αλβλάρες εν προκειμένω, αν και η αίσθηση που υπάρχει είανι ότι ο Γκουαρντιόλα θα στερείται μιας δυναμικής απειλής στα δεξιά.

Όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο Στέρλινγκ πριν από λίγους μήνες, το παιχνίδι της Σίτι άλλαξε σιγά σιγά από την εποχή του Λερόι Σανέ.

«Ήταν πιο δυναμικό (το παιχνίδι), με περισσότερες σέντρες: εγώ από τη μια πλευρά, ο Σανέ από την άλλη, δύο μοτοσικλέτες. Πλέον, είναι πιο υπομονετικό, πιο συγκρατημένο και όχι τόσο δυναμικό, αλλά και οι δύο ομάδες κρατούν πολύ καλά την μπάλα και σκοράρουν».

Χωρίς τον Στέρλινγκ, η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα είχε αυτόν τον ταχύτατο ρυθμό για να επιτεθεί στη μεγάλη περιοχή και ο Χάαλαντ θα στερούνταν έναν άλλον γρήγορο συμπαίκτη για να συνδυαστεί μαζί του, αν και πρέπει να ειπωθεί ότι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο ο Στέρλινγκ μπορεί να φύγει είναι ότι δεν έχει παίξει σε τόσα πολλά παιχνίδια, επομένως δεν φαίνεται να έχουν χάσει πραγματικά αυτόν τον ρυθμό τις δύο τελευταίες σεζόν, δεδομένου ότι έχουν κερδίσει τον τίτλο και στις δύο.

Θα ήταν καλό να έχουν ευελιξία στις επιλογές, ωστόσο, στα δεξιά, η Σίτι θα είχε δύο γενικά παρόμοιους παίκτες στους Μαχρέζ και Πάλμερ - είναι και οι δύο πολύ άνετοι σε μικρούς χώρους και μπορούν να στριφογυρίζουν στην γωνία της περιοχής για την ανίχνευση ανοιγμάτων στην αντίπαλη άμυνα. Είναι σίγουρα ικανοί στην ντρίμπλα, αλλά όχι τόσο εκρηκτικοί όσο ο Στέρλινγκ ή ακόμα και ο Ζέσους, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως δεξιός εξτρέμ τον τελευταίο χρόνο.

Μερικοί οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι έχουν απογοητευτεί με την πιθανή αποχώριση και των δύο παικτών, αλλά ο Στέρλινγκ ήταν ο τρίτος σκόρερ του συλλόγου την περασμένη σεζόν και ο Ζέσους ήταν πέμπτος. Μεταξύ τους πέτυχαν 30 γκολ το 2021-22.

Εάν ο Χάαλαντ έχει τον αναμενόμενο αντίκτυπο, ακόμα κι αν οι περισσότερες νέες μεταγραφές στη Σίτι χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν, θα μπορούσε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βάρους, δεδομένης της ικανότητάς του στο σκοράρισμα. Ο Αλβάρεζ μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να υπολογίζεται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο.

Ο Φόντεν και ο Μαχρέζ έχουν προσφέρει μια σταθερή ροή τερμάτων τις δύο τελευταίες σεζόν, αλλά και άλλοι παίκτες θα πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτόν τον τομέρα.

Σε ηλικία 20 ετών, ο Πάλμερ έχει μπροστά του μια μεγάλη σεζόν. Έκανε 11 εμφανίσεις την περασμένη σεζόν, αλλά αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα είχε αυξηθεί αν δεν είχε τραυματιστεί τον Ιανουάριο, γεγονός που τον κράτησε εκτός για αρκετούς μήνες.

Ένας βασικός λόγος που η Σίτι άφησε άνετα τον Φεράν Τόρες να φύγει ήταν ότι πιστεύει ότι ο Πάλμερ, με βάση όσα είχαν δει στο πρώτο μισό της περασμένης σεζόν, έχει υψηλότερο ταβάνι από τον Ισπανό, τον οποίο εκτιμούσαν πολύ.

Τότε, ο Πάλμερ είχε μια καλή ευκαιρία να μπει στην ομάδα ως «ψευτοεννιάρι» (ή ακόμα και ως κανονικός επιθετικός, όπως έδειξε με την εναλλαγή μεταξύ των ρόλων σε ένα παιχνίδι με την Έβερτον), αλλά την επόμενη σεζόν το στοίχημά του θα είναι να καθιερωθεί στο δεξί φτερό. Και η Σίτι περιμένει από αυτόν να παίξει πολύ περισσότερο την επόμενη σεζόν.

Αριστερά, η Σίτι θα χρειαστεί πραγματικά τον Γκρίλις να βρει την φόρμα του στην δεύτερη σεζόν του, και αυτό δεν θα ήταν μεγάλη έκπληξη, δεδομένης της τύχης των περισσότερων άλλων μεταγραφών τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, που πραγματικά έλαμψαν μετά την πρώτη τους χρονιά στην ομάδα.

Ο Γκρίλις, θεωρητικά, αναλαμβάνει τον ρόλο του Στέρλινγκ από τα αριστερά, καθώς μπορεί να ξεκινήσει κοντά στην γραμμή και να συγκλίνει με την μπάλα μέσα προς την μεγάλη περιοχή, κόβοντας στο δεξί του πόδι ή απλά παίζοντας το ένα-δύο. Κάτι που περιμένουν να δουν στην Σίτι είναι τον Γκρίλις να κόβει προς τα μέσα και να σεντράρει στο πίσω δοκάρι για τον Χάαλαντ.

Η επαναφορά του Φόντεν στα αριστερά είναι μια συναρπαστική πρόταση, δεδομένου ότι φαινόταν τόσο ζωντανός εκεί στην εκπληκτική του σεζόν το 2020-21. Είναι γρήγορος, και μπορεί να ντριμπλάρει τους παίκτες με ταχύτητα με παρόμοιο στυλ με τον Σανέ. Πηγές κοντά στον παίκτη ανέφεραν είπαν επίσης ότι θα ήθελε να παίξει στη δεξιά πλευρά, έτσι μπορεί να δώσει στη Σίτι άλλη επιλογή εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, για οποιονδήποτε λόγο, με τον Μαχρέζ ή τον Πάλμερ.

Ο Αλβάρεζ αποτελεί ακόμη ερωτηματικό. Ο πρώην επιθετικός της Ρίβερ Πλέιτ θα ακολουθήσει την Σίτι στην προετοιμασία και οι εμφανίσεις του το καλοκαίρι θα καθορίσουν το πόσο θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη σεζόν.

Θεωρητικά, μοιάζει να είναι το κατάλληλο κράμα ανάμεσα σε ψεύτικο εννιάρι και παραδοσιακός επιθετικός που θέλει ο Γκουαρντιόλα, αλλά η Σίτι θα είναι προσεκτική σχετικά με το χάσμα ποιότητας μεταξύ του αργεντίνικου ποδοσφαίρου και της Premier League. Τούτου λεχθέντος, ο σύλλογος εντυπωσιάζεται όλο και περισσότερο με τον Αλβάρεζ από τότε που έκλεισαν τη συμφωνία τον Ιανουάριο και ιδιαίτερα ο Γκουαρντιόλα είναι ενθουσιασμένος που θα συνεργαστεί μαζί του.

Τον περασμένο χρόνο, έπαιξε σε μεγάλο βαθμό στο κέντρο της επίθεσης, αλλά έπαιξε έχει παίξει και στα δεξιά, και θα μπορούσε να είναι μια επιλογή και για εκεί.

Υπάρχει επίσης η επιλογή για τον Τζέιμς ΜακΑτί να πάρει μερικά λεπτά στην επίθεση. Αν και μεσοεπιθετικός, είναι πιο πιθανό να συστηθεί στην ομάδα σε ρόλο στα πλάγια, όπως ο Φόντεν και ο Πάλμερ πριν από αυτόν. Αρκετοί σύλλογοι θα ήθελαν να τον αποκτήσουν, συμπεριλαμβανομένης της Λιντς, αλλά τόσο ο ΜακΑτί όσο και η Σίτι περιμένουν πως θα πάρει χρόνο στην πρώτη ομάδα την επόμενη σεζόν. Στο μεταξύ, ο Λίαμ Ντελάπ αναμένεται να δοθεί δανεικός.

Οπότε, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να είναι η επιθετική γραμμή της Σίτι την επόμενη σεζόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πράγματα θα φαίνονται πολύ διαφορετικά.