Η Τσέλσι, ο Αμπράμοβιτς και η βρετανική υποκρισία

Οι σχέσεις του Ρομάν Αμπράμοβιτς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν -και γενικότερα η δράση του- είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Αίφνης, όμως, τόσο ο 55χρονος ολιγάρχης όσο και η Τσέλσι έγιναν οι... κακοί της υπόθεσης.

Η Τσέλσι, ο Αμπράμοβιτς και η βρετανική υποκρισία

Οι επιπτώσεις που εύλογα έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν περιορίζονται στον τόπο όπου διεξάγεται η σύγκρουση με τη Ρωσία, αντιθέτως, καλύπτουν ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα. Για παράδειγμα, δεν έχουν αγγίξει απλά, αλλά έχουν ταρακουνήσει για τα καλά τον αθλητισμό ανά την Ευρώπη, έχοντας φτάσει μέχρι και στο πιο δημοφιλές ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα παγκοσμίως.

Ο λόγος για την Premier League, εκεί όπου εδώ και μερικές εβδομάδες η Τσέλσι βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, καθώς βάλλεται ανηλεώς από τη βρετανική κυβέρνηση με αυστηρές κυρώσεις και περιορισμούς. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται ως γνωστόν στο γεγονός ότι διοικητικός επικεφαλής του λονδρέζικου κλαμπ είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στον Αμπράμοβιτς -και κατ’ επέκταση στην Τσέλσι- ήρθαν ως αποτέλεσμα των στενών σχέσεων που διατηρεί ο Ρώσος ολιγάρχης με το Κρεμλίνο. Και ειδικότερα με τον βασικό αυτουργό του πολέμου στην Ουκρανία, του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό που προκαλεί καίρια ερωτήματα είναι η επιλεκτική μνήμη και, σε τελική ανάλυση, η υποκρισία της βρετανικής πλευράς. Διότι πέρα από τις στενές σχέσεις του με το Κρεμλίνο και ειδικά με τον Ρώσο πρόεδρο, οι οποίες είναι αναμφισβήτητες και πασίγνωστες εδώ και δεκαετίες, ο Αμπράμοβιτς έχει κατηγορηθεί για πάμπολλες ακόμη υποθέσεις κατά τη διάρκεια της διοικητικής του θητείας στην Τσέλσι.

Επιγραμματικά: ο ισχυρός άνδρας της ομάδας του Λονδίνου έχει κατηγορηθεί για δανειακή απάτη μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2005, για εμπλοκή σε υπόθεση δωροδοκίας προς τη ρωσική κυβέρνηση το 2008 και για παραβίαση του νόμου από την εταιρεία «Evraz» (της οποίας είναι βασικός μέτοχος) το 2013 μεταξύ άλλων.

Επίσης, από το 2017 συμπεριλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» της αμερικανικής νομοθετικής πράξης «CAATSA» μαζί με 95 ακόμη Ρώσους δισεκατομμυριούχους που «είναι κοντά στον Πούτιν», ενώ το 2021 συμπεριλήφθηκε στην ομάδα «Ναβάλνι 35», η οποία περιλαμβάνει 35 Ρώσους «καταπατητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλεπτοκράτες και διαφθορείς» που σχετίζονται με την υπόθεση δηλητηρίασης και φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού για τη δράση και τη σκληρή κριτική του προς το καθεστώς Πούτιν.

Το πρόβλημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι προφανές: ο Αμπράμοβιτς είναι διοικητικός επικεφαλής της Τσέλσι από τον Ιούνιο του 2003, ήτοι κάτι παραπάνω από 18,5 χρόνια. Όλες οι παραπάνω δράσεις του -και ειδικά οι στενοί δεσμοί του με τον Πούτιν- είναι γνωστές όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς, ή τα πάντα είναι καλώς καμωμένα από τον Ρώσο επιχειρηματία (εδώ γελάμε) ή απλά η βρετανική κυβέρνηση τον… βαφτίζει καλό ή κακό, ανάλογα με αυτό που τη βολεύει, όποτε τη βολεύει.

Για να το πούμε απλά: ήταν καλός τόσα χρόνια ο Αμπράμοβιτς, που κατέστησε την Τσέλσι ένα από τα πιο επιτυχημένα αγγλικά κλαμπ -με 18 τρόπαια επί των ημερών του σε Αγγλία και Ευρώπη-, προσδίδοντας δόξα, πρεστίζ και, φυσικά, χρήμα τόσο στην ομάδα όσο και στο πρωτάθλημα της Premier; Για να μην επεκταθούμε στις δεκάδες εκατομμύρια λίρες που έχει σκορπίσει τόσο σε επενδύσεις όσο και σε προσωπικές αγορές στην Αγγλία.

Αίφνης, όμως, τόσο ο Αμπράμοβιτς όσο και η ποδοσφαιρική ομάδα του είναι οι κακοί της υπόθεσης. Ποσώς, φυσικά, μας ενδιαφέρει ο 55χρονος μεγιστάνας. Το θέμα είναι η Τσέλσι (ή και όποιο άλλο κλαμπ ενδεχομένως βρεθεί σε παρόμοια θέση για παρόμοιους λόγους), για την οποία είναι άδικο, υποκριτικό και παράλογο να ταλαιπωρείται σε τέτοιον βαθμό.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110