Μάντσεστερ Σίτι vs Λίβερπουλ: Πεπ vs Κλοπ… μέρος τρίτο

Για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ έχουν ξεφύγει από τον ανταγωνισμό στην Premier League και, όπως όλα δείχνουν, θα μονομαχήσουν ξανά μέχρι τέλους για τον τίτλο.

Μάντσεστερ Σίτι vs Λίβερπουλ: Πεπ vs Κλοπ… μέρος τρίτο

Αυτό που έχουν καταφέρει η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα και η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Κατά καιρούς υπήρξαν πολλές «τιτανομαχίες» που τράβηξαν τα βλέμματα στην Premier League: κάποτε το δίπολο ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουνσον με την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Έπειτα, μπήκε «σφήνα» ανάμεσά τους η Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο. Η μάχη όμως ανάμεσα σε Πεπ και Κλοπ, Σίτι και Λίβερπουλ πραγματικά δεν έχει προηγούμενο.

Οι «πολίτες» τις τρεις προηγούμενες σεζόν μάζεψαν 265 βαθμούς. Η αρμάδα του Κλοπ; 265 βαθμούς. Οι επιδόσεις που έχουν «πιάσει» οι δυό τους κυριολεκτικά… ζαλίζουν.

Η αρχή έγινε την σεζόν 2018/19. Η Λίβερπουλ έκανε μόλις μία ήττα σε όλη την σεζόν και μάζεψε 97 (!) βαθμούς! Συγκομιδή η οποία θα της έδινε τον τίτλο σε όλες τις περιπτώσεις από καταβολής Premier League πλην δύο. Η μία ήταν η αμέσως προηγούμενη χρονιά, 2017/18, όταν η Σίτι μάζεψε 100 βαθμούς στην πορεία της προς τον τίτλο! Η δεύτερη ήταν η ίδια χρονιά, αφού η ομάδα του Πεπ ξεπέρασε τους «κόκκινους» για έναν βαθμό. Η Σίτι έκανε ένα απίστευτο σερί 14 συνεχόμενων νικών στον δεύτερο γύρο για να «κόψει» πρώτη το νήμα. Αυτό το 98-97 είναι ίσως η κορυφαία μάχη τίτλου που έχει να επιδείξει η Premier League.

Οι δυό τους συνέχισαν στους ίδιους ρυθμούς και την επόμενη χρονιά, με την Σίτι ωστόσο να χάνει πολύτιμο έδαφος στην αρχή του πρωταθλήματος. Η -Πρωταθλήτρια Ευρώπης τότε- Λίβερπουλ στο τέλος της χρονιάς έφθασε τους 99 βαθμούς, κάνοντας 27 νίκες στις 28 πρώτες αγωνιστικές !

Η σεζόν 2020/21 θα μπορούσε να εξελιχθεί με ανάλογο τρόπο εάν οι «κόκκινοι» δεν κατακερματίζονταν από τραυματισμούς. Ο Γιούργκεν Κλοπ είδε τους Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, Τζό Γκόμεζ και Τζόελ Μάτιπ να χάνουν όλη την σεζόν ενώ τα προβλήματα στην μεσαία γραμμή δεν άφησαν την Λίβερπουλ να διεκδικήσει τον τίτλο αν και ήταν πρώτη μέχρι τον Ιανουάριο. Η Μάντσεστερ Σίτι μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα έκανε μια εντυπωσιακή πορεία, η οποία συνδυάστηκε με την πρώτη παρουσία της στον τελικό του Champions League.

Η φετινή χρονιά βρήκε και τις δύο ομάδες σε κορυφαία ποδοσφαιρική κατάσταση. Πολλοί στην αρχή της σεζόν έβλεπαν μάχη τριών ή τεσσάρων ομάδων όμως γρήγορα οι Σίτι και Λίβερπουλ έδειξαν ότι και φέτος το πρωτάθλημα θα είναι δική τους υπόθεση. Η μεταξύ τους «μάχη» τον περασμένο Οκτώβριο στο Άνφιλντ έληξε 2-2 και ήταν πραγματική διαφήμιση του αθλήματος. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα εξήρε την αντίπαλό του: «Η Λίβερπουλ και η Σίτι είναι στην κορυφή με συνέπεια. Ο Κλοπ και οι ομάδες του με έχουν βοηθήσει να γίνω καλύτερος. Το να σκέφτομαι τρόπους για να τους νικήσω με έχει ανεβάσει επίπεδο. Το κάναμε και στην Γερμανία, τώρα το κάνουμε και στην Αγγλία. Είναι όμορφο γιατί και οι δύο ομάδες έχουν μια βασική αρχή: να σκοράρουν γκολ. Για εμάς είναι τιμή να έχουμε την Λίβερπουλ αντίπαλο. Το να προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να ανταγωνιστούμε αυτό το θρυλικό κλαμπ σημαίνει ότι είμαστε στο επίπεδο να ανταγωνιζόμαστε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Αγγλίας».

Οι δνυατότητες των δύο ομάδων στο γήπεδο φέτος έχουν «εκτοξευτεί»: Η Σίτι έχει σκοράρει 63 γκολ σε 26 ματς, 2.42 ανά ματς, η Λίβερπουλ 64 γκολ και 25 ματς, 2.56 ανά ματς. Οι «κόκκινοι» είναι μέσα και στις τέσσερις διοργανώσεις που παίζουν, ενώ μετά την ήττα τους από την Ρεάλ Μαδρίτης στο περσινό Champions League έχουν μόλις δύο ήττες σε δέκα μήνες.

Αυτήν την στιγμή η Σίτι είναι έξι βαθμούς μπροστά από την Λίβερπουλ, έχοντας ένα ματς παραπάνω. Εάν η ομάδα του Κλοπ επικρατήσει στην εξ αναβολής αναμέτρηση με την Λιντς την Τετάρτη (23/2) η διαφορά θα είναι στους τρεις βαθμούς. Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στο χορτάρι του «Έτιχαντ» στις 9 Απριλίου σε μια παράσταση τίτλου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, Λίβερπουλ και Σίτι θα προσφέρουν ακόμη μια μάχη πολύ υψηλής ποδοσφαιρικής ποιόητας.