Ο Μεσούτ, η Μέρκελ και ο Ερντογάν

Ο Μεσούτ Εζίλ αποσύρθηκε από την εθνική Γερμανίας θεωρώντας ότι η ομοσπονδία τον προσέβαλε. Η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τον σεβασμό της για την απόφασή του όπως αποκαλύπτει ο Μάνος Σταραμόπουλος .

Ο Μεσούτ, η Μέρκελ και ο Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε το σεβασμό της για την απόφαση του Μεσούτ Εζίλ να μην συνεχίσει πλέον να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εθνική ομάδα της χώρας του . Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς περί ρατσισμού που έκανε ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ, εναντίον της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB).

«Η Καγκελάριος όσον αφορά την απόφαση του Μεσούτ Εζίλ και η πολιτεία έχουν τον Εζίλ σε μεγάλη εκτίμηση ως ποδοσφαιριστή» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ούλρικε Ντέμερ σε ανακοίνωση Τύπου, που παραχώρησε για το επίμαχο θέμα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε για τη σημασία του αθλητισμού ως μέσου της ένταξης της γερμανικής κοινωνίας και επέμεινε ότι η χώρα είναι ανοιχτή και χαιρετίζει τον πληθυσμό μεταναστευτικής καταγωγής.

Ο Εζίλ να θυμίσουμε ανακοίνωσε την Κυριακή 20 Ιουλίου μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι δεν θα αγωνίζεται πλέον για την εθνική ομάδα της Γερμανίας. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός δήλωσε ότι έγινε θέμα από την Ομοσπονδία, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο.

Ο μεσοεπιθετικός της Άρσεναλ θεωρεί πως ήταν ένας από τους κύριους στόχους της κριτικής, τόσο για τις παραστάσεις του, όσο και για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Εζίλ δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Τούρκο πολιτικό, η οποία ερμηνεύτηκε με πολιτική σημασία από την οντότητα που κυβερνά το γερμανικό ποδόσφαιρο.

Να αποφύγει την πολιτική
Τις ημέρες εκείνες ο Εζίλ υποβάθμισε την υπόθεση λέγοντας ότι δεν θα ερχόταν σε αντιπαράθεση την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού όμως , ο διεθνής μεσοεπιθετικός, παρουσιάσθηκε σε δημόσια εμφάνιση εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Ο μέσος Άρσεναλ είναι τουρκικής καταγωγής και υπερασπίστηκε τις ενέργειές του σε μια μακρά δήλωση, την πρώτη φορά που μίλησε δημόσια για το θέμα.

«Το έκανα για μένα, για να έχω μια εικόνα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν είχα πολιτικά θέματα ή εκλογικούς σκοπούς. Η φωτό ήταν για μένα σεβασμός στο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα καταγωγής της οικογένειάς μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Εζίλ στο Twitter του.

"Η δουλειά μου είναι ως ποδοσφαιριστής, όχι ως πολιτικός. Η συνάντησή μας δεν είχε πολιτική πρόθεση", δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο.

"Η κριτική που έχω λάβει από το DFB και πολλούς άλλους με έκανε να μην θέλω πλέον να φορέσω τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Γερμανίας", είπε. «Αισθάνομαι ανεπιθύμητος και νομίζω ότι όλα όσα έχω πετύχει από το διεθνές μου ντεμπούτο το 2009 έχουν ξεχαστεί».

«Οι άνθρωποι με ρατσιστικά διακριτικές πηγές δεν πρέπει να επιτρέπεται να εργαστούν στη μεγαλύτερη ομοσπονδία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το οποίο έχει ποδοσφαιριστές των οικογενειών διπλής κληρονομιάς. Στάσεις σαν αυτές , απλά δεν αντικατοπτρίζουν τους παίκτες που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί», είπε ο Εζίλ , ασκώντας επίθεση στην ηγεσία της ομοσπονδίας της χώρας του.
Φτωχή η παρουσία του στο Μουντιάλ

Είναι γεγονός ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, η Γερμανία έχασε με 1-0 από το Μεξικό και στη συνέχεια αντέδρασε σημειώνοντας μία ηρωική νίκη με 2-1 κόντρα στην Σουηδίας στο δεύτερο παιχνίδι του ομίλου. Ωστόσο, οι Γερμανοί ένιωσαν ντροπή όταν γνώρισαν την ήττα με 2-0 από τη Νότιο Κορέα.
Ο Εζίλ στέλεχος από τα πλέον βασικά της γερμανικής ομάδας δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του στην διοργάνωση, όπως και αρκετοί από τους συμπαίκτες του με συνέπεια να αποκλεισθεί πολύ γρήγορα η εθνική Γερμανίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1958 . Έτσι ο Εζίλ ήταν ένας από τους κύριους στόχους της κριτικής, τόσο για τις παραστάσεις του όσο και για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την ευκαιρία αυτή, ο Εζίλ δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Τούρκο πολιτικό, η οποία ερμηνεύτηκε με πολιτική σημασία από την οντότητα που κυβερνά το γερμανικό ποδόσφαιρο.

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλει , εξέφρασε την ανησυχία της για τους λόγους της πρόωρης αποχώρησης του Μεσούτ από την εθνική του ομάδα .

"Είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα ότι ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής όπως ο Εζίλ δεν αισθάνεται αγαπημένος στη χώρα του ούτε εκπροσωπείται από το DFB (Γερμανική ομοσπονδία) ", έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Την Δευτέρα 21 Ιουλίου η Γερμανική ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση για να σχολιάσει την απόφαση της Εζίλ . Σε αυτή , λέει ότι σέβεται την επιλογή του παίκτη δεν υπερασπίζεται τη γερμανική ομάδα, αλλά αρνείται ότι έχει υποστηρίξει οποιαδήποτε πράξη που εισάγει διακρίσεις.
«

Απορρίπτουμε το γεγονός ότι η ομοσπονδία μπορεί να συνδέεται με το ρατσισμό. Για πολλά χρόνια, η ομοσπονδία έχει συμμετάσχει ενεργά στο έργο ενοποίησης της Γερμανίας. Η οργάνωση συμμετείχε σε εκστρατείες για την υποστήριξη των μεταναστών και εντάχθηκαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην οικογένεια του ποδοσφαίρου. Η DFB λυπάται για την επιλογή του Εζίλ να αποχωρήσει . Ωστόσο, αυτό δεν μεταβάλλει τον προσδιορισμό της ομοσπονδίας για να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο ολοκλήρωσης με συνέπεια και με βαθιά πεποίθηση», κατέληξε η ανακοίνωση .

Στην επιστολή που δικαιολογεί την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα, ο Εζίλ είναι γεγονός ότι προσέβαλε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ .

"Στα μάτια του Γκρίντελ και των υποστηρικτών του είμαι Γερμανός αν κερδίσουμε, αλλά όταν χάσουμε είμαι μετανάστης", έγραψε.

Η ουσία είναι ότι ο Εζίλ σίγουρα δεν έχει την ίδια απόδοση όπως εκείνη του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2014, στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά αυτό συνέβη και με άλλους συμπαίκτες του, με τα γνωστά αποτελέσματα του πρόωρου αποκλεισμού της εθνικής Γερμανίας. Τώρα το βέβαιο είναι ότι θα λείψει ο ένας από τον άλλο…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo