Δεν είναι μόνο θέμα προπονητή…

Οι Μπαρτσελόνα, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διανύουν κακή αγωνιστική πορεία τη φετινή σεζόν και ήδη δύο εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε αντικατάσταση του προπονητή τους. 

Δεν είναι μόνο θέμα προπονητή…

Τρία από τα μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τραβούν αυτές τις μέρες τα φώτα και το ενδιαφέρον, βασικά λόγω της κακής αγωνιστικής πορείας τους και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αναφορικά με τους στόχους τους για τη φετινή σεζόν. Ταυτόχρονα με την επιχείρηση ανάκαμψης για τις επόμενες. Πρόκειται για την Μπαρτσελόνα και την Τότεναμ που πήγαν σε αλλαγές προπονητών προσφάτως, ώστε να πατήσουν εκεί για να βγουν από την κρίση, αλλά και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που επίσης είναι σε αλλοπρόσαλλη φάση, συνεχίζοντας, ωστόσο, υπό τις οδηγίες του Σόλσκιερ που έχει επιλέξει τόσο επίμονα και τόσο ανεξήγητα να στηρίξει.

Η Μπαρτσελόνα στην Ισπανία βρίσκεται ήδη έντεκα βαθμούς πίσω από την κορυφή και έξι από τις θέσεις που οδηγούν στο επόμενο Champions League. Στην Αγγλία η Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ είναι αμφίβολο επί του παρόντος ότι θα καταφέρουν να επιστρέψουν τη νέα σεζόν στο τουρνουά των αστεριών με τα μεγάλα έσοδα. Για τις αγγλικές ομάδες, βέβαια, δεν είναι τόσο το ζήτημα των εσόδων, αλλά της αίγλης. Άλλωστε, στην Premier League έχουν πολλά, πάρα πολλά! Για τη Γιουνάιτεντ της κυριαρχίας και των τροπαίων, όπως και του τεράστιου brand name, το βάρος μίας ακόμη απουσίας από τις διακρίσεις θα προκαλέσει ζημιές που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το οικονομικό. Για την Τότεναμ επίσης είναι μεγάλο το βάρος, όχι ακριβώς το ίδιο, αλλά η καθοδική πορεία της τα τελευταία χρόνια δείχνει να μην έχει σταματημό. Αν ο Κόντε θα μπορέσει να κάνει ό,τι δεν πέτυχαν νωρίτερα (και μετά τη λανθασμένη όπως έχει αποδειχθεί απομάκρυνση του Ποτσετίνο) ο Μουρίνιο και ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο… Η ισοπαλία στο «Γκούντισον Παρκ» μπορεί να είναι ένα καλό ξεκίνημα, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα από την πλευρά του Ιταλού. Στο όριο των… θαυμάτων εδώ που τα λέμε.

Τον ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο ρόλο προσδοκίας για άμεση επιστροφή στις επιτυχίες έχει ο Τσάβι στην Μπαρτσελόνα. Με πλεονέκτημα ότι γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά κάθε σπιθαμή του «Καμπ Νόου» και έχει μεγαλώσει και διακριθεί μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Από την αρχή διατράνωσε τον στόχο του για την αλλαγή νοοτροπίας, πιάνοντας δουλειά σε μια ομάδα που κατάφερε να ισοφαριστεί από τη Θέλτα ενώ νικούσε 3-0. Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει έδαφος με την επιμονή στον Κούμαν που βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου, αλλά δεν ήταν αυτός το μόνο πρόβλημα. Η πρώτη χρονιά χωρίς τον Μέσι αναμενόταν δύσκολη, αλλά όχι κι έτσι. Οι «μπλαουγκράνα» χρειάζονται παίκτες, ενδυνάμωση του έμψυχου υλικού τους και άφθονα χρήματα για μεταγραφές. Καλός ο Τσάβι (ή ο Πουγιόλ με τον Ντάνι Άλβες που σκέφτεται να φέρει ο Λαπόρτα για ακόμη ισχυρότερη στελέχωση του επιτελείου), αλλά στο γήπεδο οι μεγάλοι παίκτες κάνουν τις μεγάλες ομάδες.

Η Τότεναμ έχει μεγάλους παίκτες, αλλά αναμφίβολα κορεσμένους στο συγκεκριμένο περιβάλλον, με κύριο παράδειγμα τον Χάρι Κέιν. Κι όχι μόνον αυτόν. Η Γιουνάιτεντ μπορεί να μην έχει ακόμα χωνέψει τις δύο ήττες στο «Ολντ Τράφορντ» από τη Λίβερπουλ και τη Σίτι, από τις οποίες δεν θέλει να χάνει ούτε στο… σουμπούτεο, έχει όμως αστέρια που δείχνουν παθιασμένα για να την ανεβάσουν. Με διάθεση να παίξουν για τη φανέλα της. Κι όχι μόνο τον Κριστιάνο. Αυτό είναι κάτι που επιτρέπει μεγαλύτερη αισιοδοξία και ας μην άλλαξε ακόμα την καρικατούρα που παριστάνει τον κόουτς στον πάγκο της…