Ο Ρονάλντο, η φοροδιαφυγή και το νέο συμβόλαιο με τη Ρεάλ

Πολλές φορές και οι Κυβερνήσεις δια μέσω ορισμένων υπουργών τους ή και συμβούλων τους καταφέρνουν και επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Φυσικά αυτό δεν μπορούσε να ξεφύγει κι από το ποδόσφαιρο, το πλέον δημοφιλές άθλημα του κόσμου.

Ο Ρονάλντο, η φοροδιαφυγή και το νέο συμβόλαιο με τη Ρεάλ

Έτσι λοιπόν η Πορτογαλία (Πολιτεία ή ομοσπονδία αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) πιέζει τον Κριστιάνο Ρονάλντο να παραδεχτεί πως είναι ένοχος για 4 κατηγορίες προκειμένου να μην πάει πιο μακρυά η όλη κατάσταση. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αφού μίλησε τηλεφωνικά αλλά και από κοντά, με τους δικούς του συμβούλους αλλά και τον ατζέντη του, πήρε την απόφαση και συμφώνησε. Δήλωσε ένοχος για φοροδιαφυγή και θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 18,8 εκατομμυρίων ευρώ, ως αντάλλαγμα ποινής φυλάκισης 2 ετών, η οποία αναμένεται τώρα να ανασταλεί.

Οι ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα δύο χρόνια στην Ισπανία συχνά αναστέλλονται για τους παραβάτες που υποπίπτουν πρώτη φορά στο εν λόγω παράπτωμα.
Η συμφωνία βεβαίως δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από την Ισπανική Υπηρεσία Φόρων, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες αλλά είναι θέμα ημερών πλέον…

Φυσικά στην επιβεβαίωση της συμφωνίας κανείς έως τώρα, ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ούτε η Ισπανική Υπηρεσία Φόρων, ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης , ούτε κανείς άλλος βγήκε να το υποστηρίξει.
Απλά η συμφωνία είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την εκπληκτική εμφάνιση και τα 3 γκολ που πέτυχε ο Ρονάλντο εναντίον της Ισπανίας, στον πρώτο αγώνα της εθνικής Πορτογαλίας, στο 21ο Παγκόσμιο κύπελλο.

Ο Εισαγγελέας

Το θέμα δεν είναι τωρινό. Πριν από ένα χρόνο, ένας Ισπανός Εισαγγελέας είχε κατηγορήσει τον Πορτογάλο φορ της Ρεάλ Μαδρίτης για 4 κι όχι μία φορολογικές απάτες και πιο συγκεκριμένα για το διάστημα 2011-14, αξίας 14,7 εκατομμυρίων ευρώ . Ο Εισαγγελέας κατηγόρησε τον Ρονάλντο ότι χρησιμοποίησε εταιρείες- κέλυφος εκτός Ισπανίας για να κρύψει έσοδα από δικαιώματα εικόνας. Η κατηγορία δεν περιλαμβάνει τον μισθό του από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ρονάλντο αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικία όταν ερωτήθηκε από τον δικαστή τον περασμένο Ιούλιο.
Το 2016, η Μπαρσελόνα είχε αντιμετωπίσει σχεδόν ίδια περίπτωση με τον Λιονέλ Μέσι. Έλαβε κι εκείνος ποινή φυλάκισης 21 μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα , αφού διαπίστωσε πως είχε γίνει εξαπάτηση των φορολογικών αρχών ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ .

Τώρα λοιπόν έχει συναφθεί συμφωνία με το κρατικό συμβούλιο για την παύση της δικαστικής διαδικασίας στην οποία περιήλθε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης αναγνώρισε τέσσερα φορολογικά αδικήματα ενώπιον της Φορολογικής Υπηρεσίας, δηλαδή μια ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 18,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «El Mundo», με αυτό το συμφωνητικό, το οποίο χρειάζεται μόνο να σφραγιστεί από τον νέο διευθυντή της φορολογικής υπηρεσίας, ο Ρονάλντο μπορεί να αποβάλει όλα τα φορολογικά του προβλήματα, τόσο τα «εγκληματικά» όσο και τα διοικητικά.
Φυσικά, υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, καθώς λείπει μια μικρή λεπτομέρεια στη συμφωνία με την Εισαγγελία.

Ο Ρόναλντο ζητά να αντικατασταθούν τα δύο χρόνια φυλάκισης από ένα άλλο πρόστιμο και να ανασταλεί η ποινή, κάτι που δημιουργεί κίνδυνο για το μέλλον αν έχει ποινικά προβλήματα.

Θέλει να παραμείνει στην Ρεάλ Μαδρίτης, ισχύει το 1 δις ευρώ !!!

Εν τω μεταξύ το γεγονός ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε 3 γκολ στο πρώτο του παιχνίδι, δεν άλλαξε την πορεία της κατάστασης ανάμεσα σε αυτόν και την ιεραρχία της Ρεάλ Μαδρίτης. Όσοι βρίσκονται στην εξουσία της ομάδας δείχνουν με το πρώτο την πρόθεσή τους. Επιθυμούν ο διεθνής επιθετικός να παραμείνει στο σύλλογο, ανεξάρτητα από το τι κάνει στη Ρωσία. Αυτό είναι κάτι που ανακοίνωσαν στον ατζέντη του ποδοσφαιριστή, τον Ζόρζε Μέντες , ο οποίος συναντήθηκε μαζί τους την περασμένη εβδομάδα.

Η εκπληκτική εμφάνιση του Ρονάλντο εναντίον των «Φούριας Ρόχας» δεν άλλαξε τίποτα. Οι συνθήκες καθορίστηκαν από τη Μαδρίτη και όχι από τον ποδοσφαιριστή, κάτι που ο ατζέντης του, του το ανέφερε από την συνάντηση που είχε με την ηγεσία του συλλόγου. Το βελτιωμένο συμβόλαιο λοιπόν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και ο Κριστιάνο περιμένει μια απάντηση.

Η διοίκηση της Ρεάλ πάντως έχει καταστήσει σαφές σαφές ότι δεν είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε είδος δημοπρασίας σε σχέση με το μέλλον του Ρονάλντο. Ισχύει ακόμη η συμφωνία που είχαν υπογράψει τον Νοέμβριο του 2016 και εγγυάται τη θέση του στον σύλλογο έως το 2021, εκτός αν κάποιος πληρώσει τη ρήτρα απελευθέρωσής του η οποία ανέρχεται στο μυθικό ποσό του 1 δις ευρώ!!! . Καταλαβαίνουν ότι ο ποδοσφαιριστής ίσως να κερδίσει ένα νέο συμβόλαιο με τις εμφανίσεις του , αλλά είναι επίσης γνωστό ότι διανύει και το 33ο έτος της ηλικίας του.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν και πριν από ένα χρόνο, υπήρχε απουσία προσφορών σε κάθε περίπτωση και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι μπορούσε να αναχωρήσει γι άλλες…πολιτείες . Υπάρχει εμπιστοσύνη όμως και από τις δύο πλευρές και όλα δείχνουν ότι η μεταγραφική αγορά θα τελειώσει με τον Ρονάλντο να παραμένει στη Ρεάλ και θα έχει βρεθεί μία μέση λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές .

Άλλωστε υπάρχει μεταξύ τους μία αίσθηση ηρεμίας επειδή έχουν έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία σταθερά υπό καθεστώς σύμβασης. Το τι συνέβη στο Σότσι δεν άλλαξε τίποτα, διότι αυτό είναι το είδος της ποιότητας που έχουν συνηθίσει από το σπουδαίο πορτογαλικό αστέρι τα τελευταία χρόνια.

Τα νέα πάντως που έρχονται από τα περιβάλλον του Κριστιάνο είναι λίγο πιο καθησυχαστικά. Ο ίδιος ο Ρονάλντο ξέρει ότι υπάρχουν λίγες ομάδες που μπορούν να του δώσουν αυτό που ψάχνει, τόσο από οικονομικής όσο και από αθλητικής άποψης και δεν προτίθεται να τραβήξει το «σχοινί», αλλά θα βάλει λίγο νερό στο κρασί του και όλα θα κυλήσουν ξανά ήρεμα και ομαλά. Ίδωμεν!!!


Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo