Δεύτερη «ανάσταση» για τον Τιάγκο Σίλβα - Όταν... πέθαινε στη Μόσχα

Ο γηραιότερος σταρ της «σελεσάο» θέλει να φτάσει στην κορυφή και ελπίζει ότι η Ρωσία θα «σώσει» την καριέρα του μετά τη διάσωση της ζωής του

Δεύτερη «ανάσταση» για τον Τιάγκο Σίλβα - Όταν... πέθαινε στη Μόσχα

Τα περιστατικά που «σημαδεύουν» έναν άνθρωπο δε φεύγουν ποτέ από τη μνήμη του, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για θέμα υγείας, τόσο σοβαρό που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο.

Για τον Τιάγκο Σίλβα η επιστροφή στην Ρωσία, του έφερε ξανά στο μυαλό τις αναμνήσεις, ίσως του χειρότερου εφιάλτη του... Πριν από 13 χρόνια ο σπουδαίος Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο από φυματίωση σε νοσοκομείο της Μόσχας, ωστόσο, οι Ρώσοι γιατροί τον κράτησαν στη ζωή.

Πέρασε σχεδόν έξι μήνες μόνος του σε ένα δωμάτιο, φοβούμενος ότι δεν θα μπορούσε να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Αυτές οι ημέρες έμοιαζαν με βασανιστήριο, αλλά τώρα επιστρέφει στη χώρα ως γηραιότερος σταρ της «σελεσάο» που θέλει να φτάσει στην κορυφή. Άραγε η Ρωσία θα μπορέσει να «σώσει» τη διεθνή σταδιοδρομία του μετά τη διάσωση της ζωής του;

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν τι γύρευε ο Τιάγκο Σίλβα στη Μόσχα το 2005... Η απάντηση είναι απλή, αν και λίγοι θυμούνται ότι υπέγραψε στην Ντιναμό Μόσχας από την Β΄ ομάδα της Πόρτο τον Ιανουάριο εκείνου του έτους.

Στα 20 του χρόνια δεν τον γνώριζε σχεδόν κανείς. Δεν έπαιξε ούτε ένα λεπτό στους «Δράκους», αλλά ο ατζέντης του, Ζόρζε Μέντες τον παρουσίαζε ως ένα ανερχόμενο αστέρι και ο ρωσικός σύλλογος πλήρωσε 4 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Στην πραγματικότητα, ο νεαρός Βραζιλιάνος ήταν ένα μικρό κομμάτι ενός τεράστιου πρότζεκτ. Ο νέος πρόεδρος του Ντιναμό, Αλεξέι Φεντόρισεφ, ήθελε να πάρει το πρωτάθλημα με εμφατικό τρόπο, ενώ ο Μέντες ήθελε να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες. Οι Μοσχοβίτες απέκτησαν επτά παίκτες από την Πορτογαλία τον Ιανουάριο του 2005, ενώ άλλους πέντε πρόσθεσαν το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς.

Μεταξύ αυτών ήταν μερικά μεγάλα ονόματα, όπως ο μέσος Κοστίνια και, ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ντερλέϊ, που συνέβαλλαν τα μέγιστα στην κατάκτηση του Champions League από την Πόρτο το 2004, όπως και ο πρωταθλητής του 2004 με την Εθνική Ελλάδας, Γιώργος Σεϊταρίδης.

Σε μία εποχή που οι παίκτες από Πορτογαλία και Βραζιλία αποτύγχαναν στην Ρωσία (πλην του «θρύλου» της Ζενίτ, Νάνι) και ο Τιάγκο Σίλβα ήταν μεταξύ αυτών που ο κόσμος ούτε καν ασχολούνταν μαζί του, σαν να μην αγωνιζόταν στον σύλλογο.

Ο διάσημος πρώην προπονητής της Σπαρτάκ Μόσχας και της Εθνικής Ρωσίας, Ολεγκ Ρομάντσεφ, επιλέχθηκε από τον Φεντόριτσεφ να προπονεί την «πορτογαλική αποικία» κι αμέσως ξεχώρισε τον νεαρό Βραζιλιάνο. «Ο τύπος είναι λαμπρός» παρατήρησε αργότερα ο Ρομάντσεφ, με τον γιατρό της ομάδας να μην ήταν τόσο ενθουσιασμένος, βλέποντας το νεαρό άσο να κουράζεται γρήγορα.

Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι όλοι οι παίκτες που υπέγραψαν δεν είχαν υποβληθεί σε ιατρικούς ελέγχους και ο Βραζιλιάνος έδειχνε άρρωστος. Τα συμπτώματα δεν εξαφανίστηκαν: υψηλή θερμοκρασία, βήχας, εφίδρωση. Αρχικά, η ιατρική ομάδα υπολόγισε ότι ήταν απλά ένα βαρύ κρυολόγημα. Λίγες ημέρες αργότερα, άρχισαν πραγματικά να ανησυχούν και τον έστειλαν για λεπτομερείς εξετάσεις στο νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά: ο Σίλβα είχε φυματίωση, ασθένεια που μπορεί και να «κουβαλούσε» μέχρι και τους προηγούμενους εννέα μήνες.

«Αν η ασθένεια είχε γίνει γνωστή λίγες εβδομάδες αργότερα, θα είχε πεθάνει», δήλωσε γιατρός στο νοσοκομείο της Βραζιλίας. Ο θάνατος, πράγματι φάνηκε να είναι κάτι πολύ πιθανό. Το τέλος της καριέρας του ακόμη πιθανότερο, με το ιατρικό προσωπικό να εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του δεξιού πνεύμονα του Σίλβα θα πρέπει να αποκοπεί για να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιβίωσης. Ο παίκτης αρνήθηκε, αλλά ο χρόνος στο νοσοκομείο ήταν εξαιρετικά σκληρός. Η διάθεσή του βελτιώθηκε σημαντικά όταν οι γονείς και η φίλη του έφθασαν στη Μόσχα.

Η Ντιναμό κατέβαλε όλους τους λογαριασμούς, χωρίς όμως να υπολογίζει στον παίκτη. Ο σύλλογος ήταν απλά ευχαριστημένος που ο Σίλβα δεν είχε μολύνει άλλους παίκτες στην ομάδα. Το συμβόλαιό του ακυρώθηκε όταν ήταν εκτός νοσοκομείου και ο Βραζιλιάνος επέστρεψε στην πατρίδα του. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο, αλλά η μητέρα του είχε διαφορετική άποψη και τον έπεισε να συνεχίσει.

Χρειάστηκε χρόνος, αλλά ο Τιάγκο Σίλβα κατόρθωσε να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και να γίνει βασικός στην Φλουμινένσε. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο Ρομάντσεφ είχε «πέσει μέσα» 100% για την αξία του, όταν είχε πει «αυτός είναι λαμπρός παίκτης». Μετά τη μετακίνησή του στο Μίλαν το 2009, σταδιακά έγινε ένας από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου στη θέση του και συγκρίθηκε από μερικούς με το μεγάλο Φράνκο Μπαρέζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110