Μπαρνς: «Ο Κλοπ θα είχει φύγει από την Λίβερπουλ αν ήταν μαύρος ή Άγγλος»

Ο Τζον Μπαρνς μίλησε για τις διακρίσεις που γίνονται στο αγγλικό ποδόσφαιρο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ.

Μπαρνς: «Ο Κλοπ θα είχει φύγει από την Λίβερπουλ αν ήταν μαύρος ή Άγγλος»

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε τη θέση του προπονητής της Λίβερπουλ, με την αγγλική ομάδα να γυρίζει σελίδα.Αν και τις δύο πρώτες του σεζόν στους «κόκκινους» του Μέρσισαϊντ τερμάτισε στην και αντίστοιχα στην Premier League, οι ιθύνοντες του συλλόγου δεν σταμάτησαν να τον στηρίζουν για να δικαιωθούν λίγα χρόνια αργότερα με την κατάκτηση του Champions League το 2019, και του αγγλικού πρωταθλήματος το 2020.

Αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με το Τζον Μπαρνς δεν θα συνέβαινε, αν ο Γερμανός τεχνικός είχε π.χ. μαύρο δέρμα: «Μπορείς να κάνεις κάποια βήματα αλλά αν δεν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τίποτα δεν θα αλλάξει», τόνισε αρχικά ο παλαίμαχος άσος της ομάδας, με αφορμή την παραίτηση του Γκρεγκ Κλαρκ από την προεδρία της FA, μετά από ρατσιστικές δηλώσεις του.

«Χρησιμοποιώ τον Κλοπ ως παράδειγμα. Αλήθεια, πόσο επιτυχημένος ήταν στα δύο πρώτα του χρόνια, όντας 25 πόντους πίσω από την κορυφή;

Εμείς όμως στην Λίβερπουλ πιστέψαμε πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος. Υπό διαφορετικές συνθήκες, θα είχε χάσει τη δουλειά του. Εάν ήταν μαύρος, θα είχε χάσει τη δουλειά του σε εκείνα τα δύο πρώτα χρόνια».

Ο Μπαρνς δεν θεωρεί ωστόσο πως υπάρχει προκατάληψη μόνο απέναντι στους μαύρους προπονητές αλλά και απέναντι στους Άγγλους, σχολιάζοντας ότι από τις κορυφαίες έξι ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου μόνο μία, η Τσέλσι, έχει Άγγλο προπονητή, τον Φρανκ Λάμπαρντ.

«Επίσης, εάν ο Κλοπ ήταν Άγγλος θα είχε χάσει τη δουλειά του... Τώρα οι έξι κορυφαίες ομάδες δεν έχουν λευκό Άγγλο προπονητή.

Ναι, θα πείτε πως υπάρχει ο Φρανκ Λάμπαρντ αλλά αυτό συμβαίνει επειδή έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την Τσέλσι και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που προσελήθφη. Υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν υπήρχε περίπτωση να έπαιρνε τη θέση του προπονητή».