Ο Μάρκο Σίλβα στο επίκεντρο

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «γάμου» ανάμεσα στον Πορτογάλο προπονητή και την Έβερτον και η άποψη του πρώην άσου του Ολυμπιακού, Παϊτίμ Κασάμι, για τον 40χρονο τεχνικό

Ο Μάρκο Σίλβα στο επίκεντρο

Μία «ανάσα» από την πρόσληψή του στην τεχνική ηγεσία της Έβερτον βρίσκεται πλέον ο Μάρκο Σίλβα, με τις πληροφορίες από το Νησί να υποστηρίζουν πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα ανακοινωθεί και επίσημα η έναρξη της συνεργασίας του με τον αγγλικό σύλλογο. Έχοντας ήδη συζητήσει με τον διευθυντή ποδοσφαίρου των «ζαχαρωτών», Μαρτσέλ Μπραντς, για τις κινήσεις της ομάδας στη μεταγραφική αγορά του καλοκαιριού, αυτό που απομένει πλέον είναι να βάλει ο Πορτογάλος και τυπικά την υπογραφή του στο νέο του συμβόλαιο. Ένα συμβόλαιο, που φημολογείται πως θα είναι και πολυετές, καθώς ο Ιρανός ιδιοκτήτης του συλλόγου, Φαρχάντ Μοσίρι, θεωρεί πως ο 40χρονος τεχνικός είναι ο καταλληλότερος για να οδηγήσει την ομάδα μέχρι και τη μετακίνησή της στη νέα της έδρα την περίοδο 2022-23!

Η επικείμενη μετακίνηση του Μάρκο Σίλβα στον πάγκο της Έβερτον κάθε άλλο παρά προκάλεσε έκπληξη στο Νησί, αφού τα «ζαχαρωτά» είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την πρόσληψή του από τον περασμένο Οκτώβρη - όταν ακόμα ο Πορτογάλος βρισκόταν στον πάγκο της Γουότφοντ. Το τι μεσολάβησε όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα σε Σίλβα και Έβερτον θα το δείτε στη συνέχεια…

Από τον Ολυμπιακό στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ

Ο Μάρκο Σίλβα, που για την ιστορία είχε καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού για έναν χρόνο (2015-16) και είχε στεφθεί πρωταθλητής πριν παραιτηθεί από το πόστο του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, μετακόμισε στην Αγγλία το Γενάρη του 2017 για να αναλάβει τη Χαλ. Η «θητεία» του στις «τίγρεις» κράτησε ως το τέλος της εκείνης της περιόδου, με το σύλλογο να υποβιβάζεται τελικά από την Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο ο Πορτογάλος παρέμεινε στα «σαλόνια» του πρωταθλήματος της χώρας υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με τη Γουότφορντ.

Με τις «σφήκες» ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν (3-3 με τη Λίβερπουλ στην πρεμιέρα) τον περασμένο Αύγουστο και στις πρώτες 8 αγωνιστικές του πρωταθλήματος γνώρισε μόλις μία ήττα, αυτή από την –μετέπειτα πρωταθλήτρια- Μάντσεστερ Σίτι. Παρόλα αυτά, τα πρώτα «σύννεφα» στη σχέση του με τη διοίκηση της Γουότφορντ ξεκίνησαν με το «καλημέρα»: τόσο για τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, όσο και εξαιτίας της παραχώρησης του Νορντίν Αμραμπάτ στην τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου.

Οι «σειρήνες» του Μέρσεϊσαϊντ

Τον Οκτώβρη ήρθε στην επιφάνεια το έντονο ενδιαφέρον της Έβερτον. Τα «ζαχαρωτά» έπειτα από τα απανωτά τους αρνητικά αποτελέσματα απέλυσαν τον Ρόναλντ Κούμαν από την τεχνική τους ηγεσία και το όνομα του Μάρκο Σίλβα βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας τους. Συνολικά η Έβερτον κατέθεσε… τέσσερις επίσημες προτάσεις στη Γουότφορντ για να «σπάσει» το συμβόλαιο του Πορτογάλου τεχνικού (με την τελευταία να ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο η απάντηση ήταν πάντα αρνητική. Το αποτέλεσμα ήταν ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ να στραφεί στη λύση του Σαμ Αλαρντάις, έστω κι αν… δεν ξέχασε τον Σίλβα! Η Γουότφορντ από τον Νοέμβρη πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση στο πρωτάθλημα και τον Γενάρη η απόλυση του Πορτογάλου ήταν μονόδρομος.

Το παρασκήνιο της απόλυσης

Όσον αφορά, βέβαια, το παρασκήνιο της απόλυσης, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, οι αιτίες πίσω απ’ την απόφαση των διοικούντων την αγγλική ομάδα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με Έβερτον. Συγκεκριμένα, απ’ την στιγμή που έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ, ο Μάρκο Σίλβα πίεζε με κάθε τρόπο προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στα «ζαχαρωτά» και οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνονταν επί καθημερινής βάσεως, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αγωνιστικά η ομάδα.

Παράλληλα, ξεκίνησαν προβλήματα εντός των αποδυτηρίων, αφού κλονίστηκε η εμπιστοσύνη αρκετών παικτών προς το πρόσωπό του, ενώ στον Πορτογάλο χρεώθηκε κι η αδυναμία διαχείρισης αρκετών προσωπικοτήτων που δεν βρίσκονταν στα βασικά πλάνα του. Τέλος, στη Γουότφορντ του χρέωσαν και το ότι δεν κατάφερε ποτέ να μπει στην -μεταγραφική- λογική του συλλόγου, καθώς ζητούσε παίκτες που ήταν αρκετά πάνω απ’ τα οικονομικά στάνταρ.

Επί της ουσίας, έπειτα από την απόλυση του Σίλβα μοιραία επέστρεψαν και οι φήμες περί μετακίνησής του στην Έβερτον. Τα «ζαχαρωτά» ολοκλήρωσαν την πορεία τους στην όγδοη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, ο Αλαρντάις απολύθηκε από τη θέση του και πλέον η πρόσληψη του Πορτογάλου θεωρείται θέμα χρόνου…

Ο Κασάμι για τον Σίλβα

Από την πλευρά του το βρετανικό δίκτυο «Skysports» αναφέρθηκε χθες στις προπονητικές μεθόδους του Μάρκο Σίλβα που τον καθιστούν ιδιαίτερο προπονητή, ενώ μεταξύ άλλων φιλοξενούνται και δηλώσεις ενός πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, του Παϊτίμ Κασάμι, ο οποίος αγωνίζεται πλέον στη Σιόν.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι είναι ένας προπονητής από τον οποίο ο σύλλογος περιμένει άμεσα αποτελέσματα, αλλά κι ένας τεχνικός που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια. Όσο για τη σχέση του με τους παίκτες; Ο Παϊτίμ Κασάμι επεσήμανε: «Γνωρίζει τους παίκτες του και είναι πολύ ευθύς. Συμπεριφέρεται σε όλους το ίδιο και ξέρεις πως αν τα πας καλά στην προπόνηση, τότε θα έχεις την ευκαιρία να αγωνιστείς στο παιχνίδι. Αυτό μου αρέσει σ’ αυτόν. Δεν τον ενδιαφέρει αν είσαι αστέρι ή όχι. Όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες».

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και στον τρόπο παιχνιδιού του Μάρκο Σίλβα. Επ’ αυτού ο Κασάμι θυμήθηκε τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άρσεναλ το 2015 στο Τσάμπιονς Λιγκ: «Τους κερδίσαμε παίζοντας ποδόσφαιρο και όχι παίζοντας άμυνα με δέκα παίκτες πίσω από τη μπάλα. Έχει τις δικές του ιδέες και δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του. Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία».

Στο μεταξύ, ο Ελβετός μέσος αναφέρθηκε και στο νικηφόρο (0-3) ματς της Γουότφορντ κόντρα στη Νιουκάστλ τον περασμένο Νοέμβρη, τονίζοντας πως ο τρόπος προσέγγισης του παιχνιδιού της πρώτης με τον Σίλβα στον πάγκο, του θύμισε τον Ολυμπιακό και το ρεκόρ των 17 σερί ματς στην Ελλάδα: «Δεν ήταν η Πρέμιερ Λιγκ, αλλά ήταν δύσκολα γιατί οι αντίπαλοι πάντα έπαιζαν αμυντικά».

Εν κατακλείδι, εκτιμάται πως ο τρόπος παιχνιδιού του Μάρκο Σίλβα μπορεί να ενθουσιάσει τους οπαδούς της Έβερτον, ότι η ποδοσφαιρική του φιλοσοφία μπορεί να έχει αποτελέσματα στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ η εμπειρία του και από το Τσάμπιονς Λιγκ του επιτρέπει να χειρίζεται τις υψηλές προσδοκίες. Από την άλλη, γεννιούνται ερωτήματα για το αν μπορεί να παραμείνει περισσότερο από έναν χρόνο σε μία ομάδα.