Η μικρή νίκη του Μπέιλ και η άτσαλη επικοινωνιακή τακτική της Ρεάλ

Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο σε τόσο υψηλό επίπεδο το πόσο ορατή και... παιδιάστικη είναι η κόντρα ανάμεσα στον Γκάρεθ Μπέιλ και στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η μικρή νίκη του Μπέιλ και η άτσαλη επικοινωνιακή τακτική της Ρεάλ

Από τη μία, η «βασίλισσα» έχει καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια ουσιαστικά στον Ουαλό ότι δεν υπολογίζεται, ότι αποτελεί ξένο σώμα, ότι πρέπει να ψάξει ομάδα κ.ο.κ. Από την άλλη πλευρά, ο Μπέιλ αφενός δεν αισθάνεται πλέον ευχαριστημένος στη Μαδρίτη -πώς θα μπορούσε άλλωστε-, αφετέρου ενδεχομένως αισθάνεται πικρία για τον τρόπο που θα αποχωρήσει. Μπορεί πλέον να ηχεί στα αυτιά μας περίεργη μια τέτοια διαπίστωση, αλλά ο Μπέιλ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία των «μερένχες». Έχοντας στα επτά χρόνια που αγωνίζεται στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» 251 συμμετοχές με 105 γκολ και 68 ασίστ, δεν τίθεται αμφιβολία περί αυτού. Τέτοια στατιστικά θα... ζήλευε ακόμα και ο προπονητής του, Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος στη Ρεάλ σε 227 συμμετοχές είχε 49 γκολ και 68 ασίστ! Ωστόσο, ο μεν αντιμετωπίζεται σαν μαύρο πρόβατο, ενώ ο δε ως ζωντανός θρύλος της ομάδας.

Φυσικά, στη «μάχη» Μπέιλ - Ρεάλ και ο Ουαλός φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ακόμα και αν δεν μπορεί να του καταλογίσει κάποιος ευθύνες για τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς του, σίγουρα μπορεί να επικρίνει τη γενικότερη στάση του. Το περιβόητο πανό που σήκωσε με την Εθνική Ουαλίας («Ουαλία, γκολφ, Ρεάλ. Με αυτήν τη σειρά»), ως απάντηση στις επικρίσεις του ισπανικού Τύπου για την αδιαφορία του για το ποδόσφαιρο και την αγάπη του για το γκολφ, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του μεριδίου ευθύνης που του καταλογίζεται. Όπως και οι πιο πρόσφατες ενέργειές του στα τελευταία ματς της Ρεάλ. Ο Ουαλός στο ματς με την Αλαβές έκανε ότι... κοιμάται στον πάγκο, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν θα είναι η πέμπτη αλλαγή του Ζιντάν, ενώ στο ματς με την Γρανάδα έκανε ότι... έψαχνε ομάδα με το κιάλι! Τόσο μπουχτισμένη είναι η «βασίλισσα» με τα καμώματά του που πλέον είναι διατεθειμένη να του καταβάλει το υπόλοιπο του συμβολαίου του για τα επόμενα δύο χρόνια για να αποχωρήσει άμεσα ως ελεύθερος! Γεγονός που φυσικά αποτελεί μια μικρή νίκη στα μάτια του Μπέιλ, ο οποίος έχει κουραστεί να βρίσκεται στο στόχαστρο, μετά τα όσα έχει προσφέρει στην ομάδα.

Από εκεί και πέρα, τίθεται ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: γιατί η Ρεάλ άφησε την κατάσταση να εκτροχιαστεί; Τα τελευταία δύο τρία καλοκαίρια ακούγεται συνέχεια ότι ο Μπέιλ δεν υπολογίζεται, ότι αποτελεί στόχο διαφόρων ευρωπαϊκών ομάδων. Κι όμως, ο 28χρονος παραμένει μέλος μιας ομάδας που ουδεμία σχέση θέλει να έχει μαζί του! Σαφώς οι οικονομικοί παράγοντες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μαρτυρική και για τις δύο πλευρές παραμονή του στη Μαδρίτη, αφού φυσικά και ο Ουαλός έχει υψηλό κασέ και οι ιθύνοντες της Ρεάλ δεν ήθελαν να τον παραχωρήσουν φθηνά. Μπορούν όμως να αισθάνονται δικαιωμένοι από αυτήν τους την επιλογή; Φυσικά και όχι, από τη στιγμή που θα συνδεθούν με ακόμα μία άτσαλη επικοινωνιακά αποπομπή, όπως είχε συμβεί και στην πολύ διαφορετική περίπτωση βέβαια του Ίκερ Κασίγιας.

Το συμπέρασμα από την υπόθεση είναι ότι ο Μπέιλ έπρεπε να αποχωρήσει πολύ νωρίτερα, πριν δει τον εαυτό του να μετατρέπεται από «ήρωα» σε «κακό παιδί».