Οι… εντιμότατοι Γερμανοί

Σε έξι ματς με μονόπλευρο βαθμολογικό κίνητρο, στην τελευταία αγωνιστική των πρωταθλημάτων της Γερμανίας, δεν κέρδισαν οι ενδιαφερόμενοι

Οι… εντιμότατοι Γερμανοί

Ένα ματς απομένει για να ολοκληρωθεί η αγωνιστική δράση στη Γερμανία. Ο επαναληπτικός αγώνας μπαράζ για μία θέση στη δεύτερη κατηγορία ανάμεσα στην Ίνγκολσταντ και την Νυρεμβέργη. Έτσι θα μπουν οι τίτλοι τέλους στο ποδόσφαιρο της χώρας που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της διαδικασίας επανόδου στην κανονικότητα έπειτα από την λαίλαπα της Πανδημίας. Τους Γερμανούς για πολλά μπορεί να μην τους συμπαθεί κάποιος, αλλά σε ότι αφορά την ποδοσφαιρική κουλτούρα, τον σεβασμό προς τις ομάδες, τις διοργανώσεις τους και τους φιλάθλους, οφείλουμε να τους βγάλουμε το καπέλο.

Γιατί δεν ήταν μόνο το γεγονός πως μπήκαν μπροστάρηδες στο «μεγάλο πείραμα» για την επιστροφή στη δράση, όταν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι περίμεναν να δουν τι θα συμβεί στην πράξη για να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ή να βάλουν οριστικά λουκέτο. Εν τέλει όλα πήγαν κατ’ ευχήν, όχι μόνο στο Υγειονομικό σκέλος, αλλά και στην ποιότητα των αγώνων και στην αξιοπιστία των πρωταθλημάτων. Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο σχόλιό μας για το πόσο καλή μπάλα παίχθηκε στο υψηλό επίπεδο από συλλόγους όπως η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ, η Λειψία, η Λεβερκούζεν, τα παιχνίδια των οποίων απολαύσαμε το προηγούμενο δίμηνο.

Τώρα πάλι δε γίνεται να μην αναφερθούμε στο γεγονός πως σχεδόν σε όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής στις τρεις πρώτες κατηγορίες, όσες ομάδες είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τους βαθμολογικά αδιάφορους. Η παροιμιώδης Γερμανική αξιοπιστία, η αίσθηση πως κανείς δεν χαρίζεται σε κανέναν, σεβόμενος τον εαυτό του, την ομάδα του, τους φιλάθλους, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Στη Μπουντεσλίγκα, η Φορτούνα Ντίσελντορφ αρκούσε να κερδίσει την Ουνιόν που πορευόταν στο δεύτερο μισό της κατάταξης δίχως βαθμολογικό κίνητρο. Και όμως έχασε 3-0 στο Βερολίνο και υποβιβάστηκε, ενώ τη θέση της στο μπαράζ παραμονής πήρε η Βέρντερ που εν τέλει σώθηκε !

Στη δεύτερη κατηγορία, η τρίτη στην κατάταξη Χαϊντενχάιμ χρειαζόταν νίκη για να διασφαλίσει την συμμετοχή στο μπαράζ ανόδου. Και όμως ηττήθηκε με 3-0 από την Αρμίνια Μπίλεφελντ που είχε ήδη αναδειχθεί πρωταθλήτρια δύο αγωνιστικές πριν, Και εκεί που όλοι περίμεναν πως το ιστορικό Αμβούργο δεν θα άφηνε την ευκαιρία και με μία εντός έδρας ισοπαλία κόντρα στην 15η της κατάταξης και αδιάφορη Σαντχάουζεν θα άρπαζε την τρίτη θέση έγινε το αδιανόητο. Η πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης, εν δυνάμει δεύτερο μεγαλύτερο όνομα στη χώρα μετά τη Μπάγερν, υπέστη εντός έδρας πανωλεθρία με 1-5 και θα μείνει για μια ακόμα σεζόν στη δεύτερη κατηγορία ! Φανταστείτε σε ποια άλλη χώρα του κόσμου θα μπορούσε να υλοποιηθεί ανάλογο σενάριο.

Στη δεύτερη κατηγορία, πάλι, η άλλη ιστορική δύναμη, η Νυρεμβέργη θα μπορούσε να σωθεί απευθείας αν κέρδιζε εκτός έδρας την 14η Χολστάιν Κίελ. Και όμως, στην πόλη που λατρεύουν το χάντμπολ, το Κίελο, έπαιξε και για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου και της ισονομίας, υποχρέωσε σε ισοπαλία την Νυρεμβέργη που ενεπλάκη σε μπαράζ με την Ίνγκολσταντ, ενώ στη θέση της σώθηκε απευθείας η Καρσλρούη.

Στην τρίτη κατηγορία, οι Κίκερς Βούρτζμπουργκ χρειάζονταν νίκη κόντρα στην Χάλεσερ που βρισκόταν στα μισά της κατάταξης και όμως περιορίστηκαν σε ισοπαλία 2-2, που έπειτα από δραματική ισοβαθμία τους επέτρεψε να ανέβουν κατηγορία στην διαφορά τερμάτων, στο γκολ. Όσο για τα χαμηλά στρώματα της κατάταξης, η Σβικάου που με νίκη θα σφράγιζε την παραμονή, εν τέλει υποχρεώθηκε σε ισοπαλία με την αδιάφορη Μανχάιμ και αυτή σώθηκε στην ισοβαθμία και αφού την βόλεψε άλλο αποτέλεσμα ομάδων που βρίσκονταν στις ίδιες θέσεις με αυτήν.

Την επόμενη φορά που κάποιος αναρωτηθεί γιατί τα γήπεδα στη Γερμανία, στις μικρότερες κατηγορίες και στις μικρότερες πόλεις είναι γεμάτα, η απάντηση προφανώς δεν βρίσκεται στο… υπερθέαμα που προσφέρουν οι ομάδες της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας τη χώρας. Είναι γιατί αυτός που θα πάει στο γήπεδο ξέρει πως κάθε παίκτης και η ομάδα συνολικά θα δώσουν το 100% ανεξαρτήτως αντιπάλου και ενδιαφέροντος του αγώνα. Θα σεβαστούν την αγάπη και τα χρήματα για το εισιτήριό του και θα αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους για την νίκη.