Φιορεντίνα: Τι έχει κάνει κόντρα σε ελληνικές ομάδες (vid)

Τι έχει κάνει η Φιορεντίνα στις προηγούμενες πέντε συναντήσεις της κόντρα σε ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης.

Φιορεντίνα: Τι έχει κάνει κόντρα σε ελληνικές ομάδες (vid)

Λίγα 24ωρα απέμειναν για την ιστορική μάχη του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν την Τετάρτη (29/5, 22:00, COSMOTE SPORT 1HD, MEGA) την Φιορεντίνα στην «OPAP Arena», με στόχο να πανηγυρίσουν ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα στο Conference League για να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να σηκώσουν το τρόπαιο στον «ουρανό» της χώρας μας.

Για τους «βιόλα» αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκουν στον δρόμο τους μία ελληνική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης. Για την ακρίβεια θα είναι η έκτη, αφού στο παρελθόν είχαν συναντηθεί τόσο με την ΑΕΚ όσο και με τον ΠΑΟΚ.

Τι έκαναν όμως οι Ιταλοί τις προηγούμενες πέντε φορές;

Η πρώτη συνάντηση της Φιορεντίνα με ελληνική ομάδα ήταν το 2007. Ο σύλλογος μετείχε τότε στο Κύπελλο UEFA και στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης συναντήθηκε με την ΑΕΚ του Λορένθο Σέρα Φερέρ. Η μοναδική σύγκρουση των δύο συλλόγων στο γκρουπ καταγράφτηκε στο «ΟΑΚΑ» στις 29 Νοεμβρίου, με τις δύο ομάδες να μένουν στο ισόπαλο 1-1 και εξασφαλίζουν από έναν πόντο.

Η Φιορεντίνα είχα ανοίξει το σκορ στο 29’ με το τέρμα που σημείωσε ο Οσβάλντο, αλλά στο 34’ με το αυτογκόλ του Μπαλτζαρέτι ήρθε το 1-1. Φιορεντίνα και ΑΕΚ μαζί με την Βιγιαρεάλ πήραν τελικά την πρόκριση για την επόμενη φάση, καθώς τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις του ομίλου (σ. 4 οι αγώνες).

Στον δρόμο των «βιόλα» επτά χρόνια αργότερα (2014/15) βρέθηκε ένας άλλο «δικέφαλος», ο ΠΑΟΚ, με τον οποίο αναμετρήθηκαν στη φάση των ομίλων του Europa League. Πρώτος «σταθμός» ήταν η Τούμπα, με την ιταλική ομάδα να παίρνει τη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Βάργκας (38’).

Στον επαναληπτικό στη Φλωρεντία οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1, με τον ΠΑΟΚ να προηγείται στο 81’ με τον Μάρτενς και τους Ιταλούς να απαντούν στο 88’ με τον Πασκουάλ και να αποσοβούν την ήττα. Τελικά, η Φιορεντίνα πέρασε στον επόμενο γύρο ως πρώτη, ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης έμεινε τρίτη και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.

Δύο χρόνια αργότερα (2016/17) Φιορεντίνα και ΠΑΟΚ συγκρούστηκαν και πάλι τη φάση των ομίλων του Europa League. Η κατάσταση όμως τότε δεν ήταν ανάλογη. Μετά το «στείρο» 0-0 στην Τούμπα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το «Αρτέμιο Φράνκι» για τη ρεβάνς.

Ο «δικέφαλος του βορρά» προηγήθηκαν 0-2 με τα τέρματα των Σάκχοφ και Τζάλμα Κάμπος στο 5’ και το 26’ αντίστοιχα, αλλά οι Ιταλοί έφτασαν εν συνεχεία στην ισοφάριση με τους Μπερναρντέσκι (33’) και Μπαμπακάρ (50’).

Όπως αποδείχτηκε, τον τελευταίο λόγο στο παιχνίδι είχε τελικά η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς και με γκολ του Γκάρι Ροντρίγκες στο 93’ πέτυχε το 2-3 που της χάρισε και τη νίκη. ΠΑΟΚ και Φιορεντίνα τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ και πέρασαν στην επόμενη φάση, ενώ αυτή η νίκη του «δικεφάλου» παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική ελληνικής ομάδας κόντρα στους «βιόλα».

Πλέον, την Τετάρτη (29/5, 22:00) όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκτη αναμέτρηση της Φιορεντίνα με ελληνική ομάδα.

Αντίπαλος πλέον ο Ολυμπιακός και μάλιστα σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, αυτόν του Conference League. Η «OPAP Arena» θα στρώσει κόκκινο χαλί για να υποδεχτεί τους δύο φιναλίστ και η θέση στην κορυφή έχει θέσει μόνο για έναν!