Δεν έχει προκριθεί ο Ολυμπιακός

Ο Μαρτίνς είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Και κανείς άνθρωπος του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκλείσει την Μπασάκ.

Δεν έχει προκριθεί ο Ολυμπιακός

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Ολυμπιακός έχει σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στα πλέι οφ και για να φτάσει στην τελευταία δοκιμασία πριν από τους ομίλους του Champions League. Αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει έπειτα από το 1-0 της Τουρκίας. Δεν έχει, όμως, προκριθεί ακόμα. Κι αυτό δεν είναι ένα κλισέ. Ούτε μία προειδοποίηση που γίνεται επειδή πρέπει να γίνει.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξέρει καλά ότι οποιαδήποτε χαλάρωση θα γίνει επικίνδυνη. Αν ο αντίπαλος καταφέρει να προηγηθεί, το άγχος θα είναι μεγάλο και όλη η πίεση θα μεταφερθεί στην ερυθρόλευκη πλευρά. Κι αυτή είναι η μεγάλη σημασία της απόκρουσης του Σα στο πέναλτι του Βίτσκα. Ακόμη κι ένα γκολ της Μπασάκ δεν θα φέρει καταστροφή, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα ψύχραιμης διαχείρισης. Όμως ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια ρεβάνς στην οποία απαγορεύεται να κάνει λάθη, σαν κι αυτά που έκανε στην Τουρκία, έστω κι αν δεν κόστισαν.

Δεν πρέπει να κάνει λάθη σαν εκείνα που έγιναν κυρίως στην επίθεση. Όταν υπήρχε η δυνατότητα να μπει ένα δεύτερο γκολ και τώρα πράγματι να γινόταν συζήτηση μόνο για την Πόρτο και όχι για τον επαναληπτικό της Τρίτης. Αλλά το δεύτερο γκολ δεν μπήκε, διότι δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις για να μπει από πλευράς Ολυμπιακού παρότι η Μπασακσεχίρ βρέθηκε για αρκετά μεγάλο διάστημα, αυτό των 10 λεπτών συν τις καθυστερήσεις, με παίκτη λιγότερο. Αλλά στις καθυστερήσεις δεχόταν φάσεις ο Ολυμπιακός αντί να κάνει ο ίδιος κι αν δεν ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα ο Σα θα είχε δεχτεί εκείνος γκολ αντί να πετύχει.

Καλά κάνει ο Μαρτίνς και από την πρώτη στιγμή δίνει το στίγμα του επαναληπτικού. Και στο Ρέντη κάνει παρατηρήσεις στους παίκτες αντί να μοιράζει συγχαρητήρια. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση εκ μέρους του προπονητή. Για το ίδιο το ματς, φυσικά, η σωστή προσέγγιση είναι να μην αλλάξει ο Ολυμπιακός την φιλοσοφία που έχει εδώ και καιρό. Να παίρνει τα ηνία του αγώνα, να μπαίνει με φόρα και πίεση για να σκοράρει νωρίς, να διαχειρίζεται σωστά το παιχνίδι ακόμη κι αν δεν έρθει το γρήγορο γκολ.

Για την Τρίτη ο στόχος της ομάδας πρέπει να είναι η νίκη. Διότι έτσι θα έρθει και η πρόκριση, έστω κι αν δεν επιτευχθεί τελικά νίκη. Αλλά σε καμία περίπτωση η Μπασακσεχίρ δεν θα πρέπει να νιώσει ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή. Κόσμος και ομάδα, ομάδα και κόσμος μπορούν από την πρώτη στιγμή να την κάνουν να νιώσει άβολα. Όπως συνέβη με την Πλζεν. Κι ας είναι στη θεωρία καλύτερο το 1-0 της Τουρκίας από το 0-0 της Τσεχίας. Στην πράξη αυτά αλλάζουν, όμως η Μπασάκ δεν πρέπει να το καταλάβει ούτε για ένα δευτερόλεπτο αυτό. Κι αν όλα λειτουργήσουν στην εντέλεια από πλευράς γηπεδούχων, ούτε καν θα περάσει από το μυαλό της φιλοξενούμενης η ελπίδα...