Οι «χρυσές γενιές» του Άγιαξ, από τον Κρόιφ στον Ντε Λιχτ

Πριν πολλά χρόνια, μία ομάδα κατέκτησε την Ευρώπη. Μετά από 20 χρόνια το έκανε ξανά. Σήμερα είναι έτοιμη να το κάνει ξανά και όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος παραμιλάει με τα κατορθώματα του Αίαντα. 

 Οι «χρυσές γενιές» του Άγιαξ, από τον Κρόιφ στον Ντε Λιχτ

Η κορυφαία ομάδα της Ολλανδίας και μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Η ομάδα που κάνει ολόκληρο τον πλανήτη να παραμιλάει μέχρι και σήμερα. Ο λόγος φυσικά για τον Άγιαξ ή αλλιώς Αίαντα, που μας έχει μαγέψει εδώ και πολλές 10ετίες με τα κατορθώματα του στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Παίκτες «τέρατα» όπως οι Γιόχαν Κρόιφ, Τζόνι Ρεπ, Κλάρενς Ζέεντορφ, Φαν Ντερ Σαρ, Μαρκ Όβερμαρς, Γιούρι Λιτμάνεν και πολλοί ακόμα τεράστιοι ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τη φανέλα του Άγιαξ και μας έχουν χαρίσει υπέροχες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν είναι παράδοξο να πούμε πως η ολλανδική ομάδα, «βγάζει» μία «χρυσή γενιά», ανά 20 περίπου χρόνια.

Η παρέα του Γιόχαν Κρόιφ

Την αρχή στις μεγάλες επιτυχίες έκανε ο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Μία ομάδα που έπαιζε πρωτοποριακό ποδόσφαιρο για εκείνη την εποχή και κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη για τρία συνεχόμενα χρόνια (1971,1972,1973).

Βέβαια το μήνυμα για εκείνες τις επιτυχίες το είχε στείλει από το 1969, όταν έφτασε μέχρι τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και εκεί βρήκε μπροστά του την τότε πανίσχυρη Μίλαν του Ριβέρα. Το παιχνίδι έληξε 4-1 υπέρ των Ιταλών, ωστόσο όλοι στο Άμστερνταμ πίστευαν πως κάτι καλό ερχόταν. Το 1971 κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο Αίαντας επιβλήθηκε με 2-0 σχετικά εύκολα και πανηγύρισε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Μετά από εκείνη την επιτυχία όλα άλλαξαν. Πλέον ήταν μία ευρωπαϊκή δύναμη. Τα επόμενα 2 χρόνια κατέκτησε ξανά το βαρύτιμο τρόπαιο και όλος ο κόσμος παραμιλούσε.

Με προπονητή τον αείμνηστο Στέφαν Κόβατς να παραμένει πιστός στη φιλοσοφία του η ομάδα του Άμστερνταμ συγκλόνιζε τον πλανήτη, με το «διαφορετικό» ποδόσφαιρο που έπαιζε. Μάλιστα το 1973 αυτή η ομάδα ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να γνωρίσει τις ρίζες της. Το φιλικό ανάμεσα στους δύο Αίαντες ήταν μία ιστορική στιγμή και για την ομάδα της Ολλανδίας.

Μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Τζόνι Ρεπ είπε: «Αν θα φύγω από τον Άγιαξ θα το αποφασίσει το Δ.Σ. της ομάδας. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μεταπηδήσω στη Μπαρτσελόνα. Ο Κρόιφ νομίζω θα παραμείνει στην ομάδα ένα ακόμη χρόνο». Η δήλωση του αποδείχθηκε άστοχη, αφού εκείνος έμεινε στον Άγιαξ, ενώ ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» μετακόμισε στους «μπλαουγκράνα».

«Τα παιδιά του Θεού»

Τα επόμενα χρόνια ο Άγιαξ θα συνεχίσει την κυριαρχία του στην Ολλανδία και θα έχει σποραδικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Μέχρι που ήρθε η «χρυσή εξαετία» για τον σύλλογο (1991-1997). Με προπονητή τον Λούις Φαν Χααλ ο Άγιαξ θα κατακτήσει 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 1 Διηπειρωτικό.

Το 1995 ο Άγιαξ θα κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού θα κερδίσει στον τελικό τη Μίλαν με 1-0. Πολλοί μίλησαν για εκδίκηση του 1969, άλλοι απλά για μία τεράστια επιτυχία. Αξιοσημείωτο είναι πως εκείνη τη χρονιά και οι δύο ομάδες ήταν στον όμιλο της ΑΕΚ, η οποία έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση, από την Μίλαν του Πανούτσι.

Την επόμενη χρονιά ο Άγιαξ θα φτάσει και πάλι στον τελικό, αλλά εκεί θα πετύχει την Γιουβέντους και θα ηττηθεί με 4-2 στα πέναλτι. Μετά τον αγώνα ξέσπασε ο κακός χαμός, αφού κάποιοι έκαναν λόγο για ντοπαρισμένους παίκτες της «Γηραιάς Κυρίας». Οι «μπιανκονέρι» δικαιώθηκαν στο CAS και έτσι ο τίτλος παρέμεινε στην Γιουβέντους.

Πριν από αυτόν τον αγώνα όμως συνάντησε ξανά τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» είχαν κερδίσει στο Άμστερνταμ με 1-0 χάρης το γκολ του Κριστόφ Βαζέχα λίγα λεπτά πριν από τη λήξη. Στον επαναληπτικό όμως οι παίκτες του Άγιαξ απέδειξαν γιατί τους ονόμαζαν «τα παιδιά του Θεού». Με πρωταγωνιστή τον Γιούρι Λιτμάνεν θα επικρατήσει με 3-0 στο ΟΑΚΑ και θα προκριθεί στον τελικό.

Η «χρυσή γενιά» του 91' άρχισε να χάνεται όταν οι μεγάλοι παίκτες της ομάδας άρχισαν να παίρνουν μεταγραφή για μεγαλύτερη ομάδα.

Η αναγέννηση

Η μεγάλη επιστροφή του Άγιαξ ήρθε το καλοκαίρι του 2016. Οι ακαδημίες έκαναν και πάλι τη δουλειά τους και προώθησαν πολλούς νεαρούς παίκτες στην μεγάλη ομάδα. Το 2017 έφτασαν στον τελικό του Europa League, αλλά εκεί ηττήθηκαν από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο και του Πογμπά, με 2-0.

Τη φετινή χρονιά έχουν αναβιώσει μνήμες από τις προηγούμενες εποχές, όταν η ομάδα της Ολλανδίας κατακτούσε την Ευρώπη. Στους ομίλους βρέθηκε με την Μπάγερν Μονάχου, την Μπενφίκα και την ΑΕΚ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί κάτι περίεργο.

Ο Αίαντας όταν συναντάει ΑΕΚ ή Παναθηναϊκό στην στην ευρωπαϊκή του πορεία φτάνει στον τελικό της διοργάνωσης που συμμετέχει. Φέτος γιατί να μην επαναληφθεί αυτή η τρελή σύμπτωση; Μήπως τελικά δεν είναι σύμπτωση; Μέχρι στιγμής έχει πετάξει εκτός την πολυνίκη του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στη συνέχεια υπέταξε τη Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Πλέον μπροστά του βρίσκεται η μαχητική Τότεναμ, η οποία διψάει και εκείνη για ευρωπαϊκή διάκριση. Όπως και να έχει ο Άγιαξ ζει ακόμα μία «χρυσή γενιά» και έχει ως οδηγό του τα ένδοξα χρόνια του Κρόιφ και αργότερα του Ράικαρντ και του Ρόναλτ Κούμαν. Ο Αίαντας είναι έτοιμος να βρεθεί σε ακόμα έναν ευρωπαϊκό τελικό και γιατί όχι να επιστρέψει στις μεγάλες επιτυχίες.