Champions League: Φάση ομίλων, η τελευταία πράξη

Ξεκινώντας την τελευταία εβδομάδα της φάσης των ομίλων, οι Νάπολι, Γαλατασαράι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεκδικούν σήμερα (12/12) μία από τις τέσσερις εναπομείνασες θέσεις νοκ άουτ.

Champions League: Φάση ομίλων, η τελευταία πράξη
Ο επιθετικός της Γαλατασαράι Μάουρο Ικάρντι, ο επιθετικός της Νάπολι Βίκτορ Οσίμεν και ο Βαλέρι Μποντάρ της Σαχτάρ

Δώδεκα έχουν προκριθεί, τέσσερις θέσεις είναι ακόμη διαθέσιμες. Η σύνθεση για την νοκ-άουτ φάση του UEFA Champions League 2023/24 έχει φτάσει στα τρία τέταρτα της διαδρομής, ενόψει της 6ης αγωνιστικής.

Οι ήττες της 5ης αγωνιστικής εξασφάλισαν ότι καμία από τις Λανς και Σεβίλλη δεν μπορεί να φτάσει στους 16, αλλά μια θέση στο UEFA Europa League είναι διαθέσιμη και η Σεβίλλη θα πρέπει να κερδίσει αν θέλει να στερήσει από τη γαλλική ομάδα αυτή τη θέση.

Ο προπονητής της Άρσεναλ, Μίκελ Αρτέτα, ήταν ευχαριστημένος που οι «κανονιέρηδες» σφράγισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία κερδίζοντας τη Λανς με 6-0, αλλά προκάλεσε τους παίκτες του να χτίσουν πάνω σε αυτή την επιτυχία. «Είμαι πολύ χαρούμενος», δήλωσε. Το να μην πέσει στην ίδια παγίδα με την περσινή φάση των ομίλων του Europa League -όπου ηττήθηκε από την PSV μετά την επιβεβαίωση της πρόκρισης στους 16- θα αποτελούσε σίγουρα το είδος της προόδου που επιδιώκει ο Αρτέτα ενόψει του ματς στο Αϊντχόφεν με την PSV.

Η Γιουνάιτεντ πρέπει να κερδίσει και να ελπίζει ότι το άλλο παιχνίδι σε αυτόν τον όμιλο θα λήξει ισόπαλο, αν θέλει να περάσει στη φάση των 16 - μια δύσκολη αποστολή απέναντι στους νικητές του Α' ομίλου.

Το Πάρκεν της Κοπεγχάγης είναι ιερό έδαφος για τη Γαλατασαράι. Στο γήπεδο αυτό, το 2000, η τουρκική ομάδα έζησε την καλύτερη ευρωπαϊκή της στιγμή, νικώντας την Άρσεναλ στα πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου UEFA. Την Τρίτη (12/12, 22:00) επιστρέφει γνωρίζοντας ότι μια ακόμη νίκη θα σφραγίσει μια θέση στους 16 εις βάρος των Δανών οικοδεσποτών και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Γράψαμε ένα έπος εκεί πριν από 23 χρόνια και τώρα επιστρέφουμε για να γράψουμε άλλο ένα», λέει ο προπονητής της Γαλατασαράι, Οκάν Μπουρούκ, που ήταν βασικός το 2000. «Η Κοπεγχάγη είναι μια πολύ καλή ομάδα, με σπουδαίους οπαδούς. Είναι ένα δύσκολο μέρος, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε άλλη μια διάσημη επιτυχία εκεί, αναδεικνύοντας την ποιότητά μας». Ήττα και η Κοπεγχάγη προκρίνεται - ισοπαλία και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να προσπεράσει και τις δύο.

Ο ακραίος επιθετικός της Μπράγκα, Αλβάρο Ντιαλό, ήταν αισιόδοξος καθώς η πορτογαλική ομάδα διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση με την ισοπαλία 1-1 κόντρα στην Ουνιόν Βερολίνου, παρότι έπαιξε μια ώρα με δέκα παίκτες. «Ακόμη και με δέκα παίκτες, καταφέραμε να δουλέψουμε πολύ καλά συλλογικά και να πάρουμε έναν βαθμό», δήλωσε. Η Νάπολι, πάντως, χρειάζεται μόνο μια ισοπαλία για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στη φάση των «16».

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση μετά την επιτυχία της με 4-2 επί της Νάπολι, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο η Ουνιόν ψάχνει αποτέλεσμα, καθώς ολοκληρώνει την παρθενική της πορεία στο Champions League με μια ισοπαλία και γνωρίζοντας ότι μια θέση στο Europa League είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Ο Ιμανόλ Αλγκουατσίλ χαίρεται με τη μάχη της Ρεάλ Σοσιεδάδ για την πρώτη θέση με την Ίντερ, με τις δύο ομάδες να έχουν ήδη προκριθεί και να έχουν από 11 βαθμούς. «Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει, έτσι δεν είναι, να μπορείς να πας στην τελευταία αγωνιστική εξαρτώμενος από τον εαυτό σου», δήλωσε ο προπονητής της.

Η Μπενφίκα μπορεί ακόμα να ξεπεράσει τη Σάλτσμπουργκ για την τρίτη θέση μετά την ισοπαλία 3-3 με την Ίντερ, ένα παιχνίδι για το οποίο ο ήρωας του χατ-τρικ Ζοάο Μάριο προβληματίστηκε πριν στρέψει την προσοχή του στην τελευταία αποστολή της. «Αυτό είναι μια αντανάκλαση της φετινής μας εκστρατείας στο Champions League», δήλωσε.

Το προφίλ της ημέρας:

19:45: Λανς - Σεβίλλη

19:45: Αϊντχόφεν - Άρσεναλ

22:00: Κοπεγχάγη - Γαλατασαράι

22:00: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν

22:00: Ουνιόν Βερολίνου - Ρεάλ Μαδρίτης

22:00: Νάπολι - Μπράγκα

22:00: Ίντερ - Ρεάλ Σοσιεδάδ

22:00: Σάλτσμπουργκ - Μπενφίκα