UEFA: Δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή με τους οπαδούς της Λίβερπουλ

Η ανεξάρτητη αναθεώρηση της UEFA σχετικά με τις αποτυχίες αστυνόμευσης και ασφάλειας στον τελικό του Champions League δεν έχει ακόμη έρθει σε επαφή με τους οπαδούς της Λίβερπουλ, παρά τις υποσχέσεις ότι θα ζητηθεί η γνώμη τους.

UEFA: Δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή με τους οπαδούς της Λίβερπουλ

Η ομάδα οπαδών του Spirit of Shankly (SOS) είπε ότι η έλλειψη διαβούλευσης «χρησιμεύει μόνο για να υπονομεύσει περαιτέρω κάθε εμπιστοσύνη στην αλήθεια της ανεξάρτητης αξιολόγησης».

Η UEFA ανακοίνωσε την αναθεώρηση μετά τον τελικό στο Stade de France στο Παρίσι, όπου οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης κρατήθηκαν σε μεγάλες ουρές εν μέσω σκηνών συνωστισμού, δακρυγόνων από τη γαλλική αστυνομία και επιθέσεων στους γύρω δρόμους μετά τον αγώνα.

Μια έκθεση της γαλλικής Γερουσίας που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου αθώωσε εντελώς τους οπαδούς της Λίβερπουλ και απέρριψε τους πρώιμους ισχυρισμούς των γαλλικών αρχών ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως από την καθυστερημένη άφιξη οπαδών στον αγώνα.

Η αναθεώρηση, υπό την προεδρία του Πορτογάλου βουλευτή Tiago Brandao Rodrigues, έδωσε υποσχέσεις ότι θα «συνεργαστεί με την UEFA και όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ομάδων φιλάθλων, συμπεριλαμβανομένων των Football Supporters Europe, καθώς και εκείνων των δύο φιναλίστ συλλόγων».

Ωστόσο, 37 ημέρες μετά την πρώτη ανακοίνωση της αξιολόγησης, η SOS ισχυρίστηκε ότι ακόμα περιμένουν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους ρωτήσουν για τις εμπειρίες των οπαδών στον αγώνα.

Έχουν στείλει μια επιστολή στον Rodrigues η οποία αναφέρει: «Έχουν περάσει 18 ημέρες από την ανακοίνωση της τελικής επιτροπής και της λίστας των ειδικών και μόλις επτά εβδομάδες από τότε που διοριστήκατε στην θέση σας, αλλά ούτε εσείς ούτε η UEFA έχετε έρθει σε επαφή με το Spirit of Shankly (Liverpool Supporters Union and official Supporters Trust of LFC) ή του Liverpool Disabled Supporters Association που εκπροσωπεί τους Υποστηρικτές της Λίβερπουλ με αναπηρίες».

Η επιστολή προσθέτει: «Η έλλειψη δέσμευσης με τους φιλάθλους ως βασικά ενδιαφερόμενα μέρη εξυπηρετεί μόνο στο να υπονομεύσει περαιτέρω κάθε εμπιστοσύνη στην ακρίβεια της ανεξάρτητης κριτικής σας.

Καταλαβαίνουμε ότι ασχολείστε με το Football Supporters Europe, αλλά το ολοφάνερο κενό στη δέσμευση με τους οπαδούς εκείνων των συλλόγων που εμπλέκονται άμεσα σε αυτό που συνέβη στο Παρίσι είναι απαράδεκτο.

Το δηλωμένο χρονοδιάγραμμα για τα προκαταρκτικά ευρήματά σας είναι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, με την τελική έκθεση να παραδοθεί και να δημοσιευθεί έως τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, δεν είχαμε την ευγένεια επικοινωνίας για να περιγράψουμε τι θα συμβεί, πότε θα συμβεί και ποιος θα εμπλέκομαι.

Σε δήλωσή σας στα μέσα ενημέρωσης που ανακοινώνετε το διορισμό σας, είπατε: «Τα γεγονότα της 28ης Μαΐου ήταν οδυνηρά για όλους τους εμπλεκόμενους».

«Η έλλειψη δέσμευσης με τους φιλάθλους μέχρι στιγμής δεν κάνει τίποτα για να απαλύνει αυτή την αγωνία».