«Άδικες οι κατηγορίες προς τους οπαδούς της Λίβερπουλ για το χάος του τελικού του Champions League»

Οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ κατηγορήθηκαν άδικα για το χάος που επικράτησε στον τελικό του Champions League στο Παρίσι για να «αποσπαστεί η προσοχή» από την αποτυχία των διοργανωτών, σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας.

«Άδικες οι κατηγορίες προς τους οπαδούς της Λίβερπουλ για το χάος του τελικού του Champions League»

Οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ αναγκάστηκαν να περιμένουν σε μεγάλες ουρές έξω από το Stade de France και δέχθηκαν δακρυγόνα από τη γαλλική αστυνομία ενόψει του τελικού του Champions League στις 28 Μαΐου, ο οποίος καθυστέρησε να ξεκινήσει περισσότερο από μισή ώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Gerald Darmanin, αρχικά έριξε την ευθύνη για καθυστερήσεις των οπαδών της Λίβερπουλ οι οποίοι υποτίθεται πως ήταν χωρίς εισιτήρια.

Ωστόσο, αφού άκουσε τους υποστηρικτές των Reds, τη γαλλική αστυνομία και κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον διευθυντή εκδηλώσεων της UEFA, Martin Kallen, τις επόμενες εβδομάδες, η Γερουσία δημοσίευσε μια αρχική έκθεση για τα ευρήματά της την Τετάρτη.

Δήλωσε: «Είναι άδικο να θέλαμε να κάνουμε τους υποστηρικτές της ομάδας του Λίβερπουλ να φέρουν την ευθύνη για τις αναταραχές που σημειώθηκαν, όπως έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών για να αποσπάσει την προσοχή από την αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί επαρκώς τα πλήθη που είναι παρόντα και να περιορίσει τη δράση πολλών εκατοντάδων βίαιων και συντονισμένων παραβατών».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το χάος είχε προκληθεί από μια «αλυσίδα γεγονότων και δυσλειτουργιών» τις ημέρες και τις ώρες πριν από την έναρξη.

Η έκθεση προσθέτει: «Τα συστήματα που τέθηκαν σε εφαρμογή είχαν σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την ευφυΐα (απουσία χούλιγκαν αλλά παρουσία παραβατών σε μεγάλο αριθμό), τις διαδρομές μεταφοράς για οπαδούς και ανεπαρκής επικοινωνία.

Δεν προέκυψαν προβλήματα μόνο στην εκτέλεση. Ανοδικά, τα σενάρια κρίσης επεξεργάστηκαν ανεπαρκώς και δεν επέδειξαν την απαραίτητη ευελιξία απέναντι σε τόσα πολλά απρόβλεπτα γεγονότα».

Η έκθεση της Γερουσίας παρότρυνε τις γαλλικές αρχές να αντλήσουν διδάγματα από αυτό που περιέγραψε ως «σοβαρή συλλογική αποτυχία» και περιέγραψε τη διαχείριση του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων από την UEFA ως «ακατάλληλη», συνιστώντας την εισαγωγή ασφαλούς έκδοσης εισιτηρίων για μεγάλες διοργανώσεις και βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των ανθρώπων ασφαλείας και της αστυνομίας.

Μια δήλωση από την ομάδα υποστηρικτών Spirit of Shankly χαιρέτισε τα ευρήματα της Γερουσίας, αλλά κάλεσε σε «πλήρη συγγνώμη» την γαλλική κυβέρνηση και μια γαλλική κοινοβουλευτική έρευνα.

«Το Spirit of Shankly θα ήθελε να ευχαριστήσει τη Γερουσία τόσο για την υποδοχή των μαρτυριών των θαυμαστών και, κατά συνέπεια, για τη δικαίωσή τους από κάθε ευθύνη», αναφέρεται σε μέρος της δήλωσης.

«Πιστεύουμε επίσης ότι μόνο μια πλήρης γαλλική κοινοβουλευτική έρευνα, με μάρτυρες να καταθέτουν ενόρκως, θα φέρει αλήθεια και δικαιοσύνη και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την επίτευξή της».

Η UEFA ανέθεσε τη δική της ανεξάρτητη έκθεση για το χάος του τελικού.