Τελικός Champions league: Το παιχνίδι του στέμματος… Παρί Σεν Ζερμέν-Μπάγερν

Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου διεκδικούν απόψε (22.00, ΕΡΤ Sports, CS1) στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στον τελικό του Champions league.

Τελικός Champions league: Το παιχνίδι του στέμματος… Παρί Σεν Ζερμέν-Μπάγερν

Η μεγάλη στιγμή για την Παρί Σεν Ζερμέν και την Μπάγερν Μονάχου έφτασε! Το «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας στρώνει κόκκινο χαλί για να υποδεχτεί τις δύο φιναλίστ του τελικού του Champions league, που θα διεκδικήσουν απόψε (22.00, ΕΡΤ Sports, CS1) στη μεταξύ τους αναμέτρηση το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και φυσικά τον «θρόνο» της νέας πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Για τους «πρωτευουσιάνους» και πρωταθλητές Γαλλίας η σημερινή είναι μία ιστορική μέρα. Ο σύλλογος μετέχει για παρθενική του φορά σε έναν τελικό της διοργάνωσης και φιλοδοξεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να γράψει μία «χρυσή σελίδα» στον μισό αιώνα της ιστορίας του (σ. 1970) με την κατάκτηση του τίτλου.

Στο παρελθόν οι Παριζιάνοι είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1995-96, όπως επίσης και το Κύπελλο Ιντερτότο του 2001. Στα μεγάλα ευρωπαϊκά «σαλόνια» όμως, μέχρι πρότινος είχαν να θυμούνται την πορεία τους την σεζόν 1994-95 όταν αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τη Μίλαν και έχασαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το τρόπαιο στον τελικό της Βιέννης.

Αντίθετα, η Μπάγερν Μονάχου μετράει ήδη πέντε κατακτήσεις στον θεσμό και δέκα συνολικά παρουσίες σε τελικούς και με την σειρά της θέλει πλέον να πανηγυρίσει έναν ακόμα τίτλο, ώστε, παράλληλα, να «πιάσει» και τη Λίβερπουλ στην τρίτη θέση της λίστας με τις πολυνίκεις της διοργάνωσης.

Η τελευταία φορά που οι Βαυαροί στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης ήταν το 2013 στον γερμανικό «εμφύλιο» κόντρα στην Ντόρτμουντ, όταν κέρδισαν τους Βεστφαλούς 2-1 με γκολ του Ρόμπεν στο 89’ στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.

Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου έχουν αναμετρηθεί συνολικά οκτώ φορές στον θεσμό και καμία εξ αυτών δεν αναδείχτηκαν ισόπαλες. Η Μπάγερν μετράει πέντε νίκες, έναντι τριών της Παρί, ενώ η τελευταία φορά που συγκρούστηκαν ήταν την σεζόν 2017/18 για την φάση των ομίλων (σ. μία νίκη η καθεμιά).

Διαιτητής του αποψινού τελικού θα είναι ο Ιταλός Ντανιέλε Ορσάτο με βοηθούς του τους συμπατριώτες του, Λορέντζο Μανγκανέλι και Αλεσάντρο Γκιαλατίνι, ενώ τέταρτος θα είναι ο Ρουμάνος Οβίντιου Χάτεγκαν.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ: Νάβας, Κέρερ, Τιάγκο Σίλβα, Κιμπεμπέ, Μπερνάτ, Ερέρα, Μαρκίνιος, Παρέδες, Ντι Μαρία, Νεϊμάρ, Εμπαπέ.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Ντέιβις, Γκορέτσκα, Τιάγκο, Πέρισιτς, Μίλερ, Γκνάμπρι, Λεβαντόφσκι.