Τελικός με… νηστεία και προσευχή!

Ο μεγαλύτερος, κατά τεκμήριο, αγώνας της σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ συμπίπτει με το Ραμαζάνι κι άπαντες αναρωτιώνται κατά πόσο θα επηρεάσει τους διαγωνιζόμενους πιστούς μουσουλμάνους.

Τελικός με… νηστεία και προσευχή!

Ο τελικός του “Ολιμπίνσκι”, του Κιέβου, μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, έχει προσωποποιηθεί ως κόντρα ανάμεσα σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Μοχάμεντ Σαλάχ αφού η έκβαση του –κατά πολλούς– θα κρίνει και την μάχη για την απονομή της “Χρυσής Μπάλας”.

Παρότι υπάρχει κι ένα… Παγκόσμιο Κύπελλο, του οποίου η κατάληξη αναμένεται να έχει βαρύνουσα σημασία για το ποιός θα είναι ο κάτοχος της κορυφαίας διάκριση σε προσωπικό επίπεδο το 2018, με τα τωρινά δεδομένα, ο Πορτογάλος κι ο Αιγύπτιος εμφανίζονται φαβορί για την κατάκτηση της.
Μόνο που ο τελευταίος στην “πιο μεγάλη μέρα του πολέμου” καταφθάνει προερχόμενος από…νηστεία και προσευχή!

Βλέπετε ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ συμπίπτει με την μεγαλύτερη, ετήσια, μουσουλμανική γιορτή. Το Ραμαντάν, ή Ραμαζάνι, που αποτελεί την επέτειο της απόδοσης του Κορανιού από τον προφήτη Μωάμεθ.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του, που διαρκεί ένα μήνα, οι πιστοί δεν καταναλώνουν τροφή και πόσιμο νερό από την αυγή μέχρι το σούρουπο!

Κι αν αυτό είναι δύσκολο για κάθε απλό άνθρωπο, φανταστείτε για έναν αθλητή με τις ανάγκες που έχει το σώμα του.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ως καλός μουσουλμάνος, τήρησε το Ραμαζάνι, το οποίο ξεκίνησε στις 16 Μαϊου, αλλά οι φίλοι της Λίβερπουλ ανησυχούν ότι η νηστεία θα επηρεάσει την απόδοση του στο σημερινό ματς.
Ωστόσο ο, Ισπανός, φυσιοθεραπευτής της Λίβερπουλ, Ρουμπέν Πονς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, μιλώντας στο, Ισπανικό, ραδιόφωνο της “Οnda Cero”, όπου ενημέρωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόκειται να διακόψει τη νηστεία την προπαραμονή, την παραμονή κι ανήμερα του αγώνα προκειμένου ν’ αναλάβει δυνάμεις: «Απ’ όσο γνωρίζω στην Μαρμπέγια (σ. είχε μεταβεί για μίνι προετοιμασία ενόψει τελικού η Λίβερπουλ) ο Σαλάχ τήρησε το Ραμαζάνι. Ωστόσο υπάρχει ειδικό πλάνο ενόψει του τελικού: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο θα διακόψει τη νηστεία για να μην επηρεαστεί η απόδοση του. Μετά τον τελικό θα συνεχίσει την τήρηση του κανονικά...»

Σαλάχ, Μανέ, Μπενζεμά... ντριμπλάρουν τη νηστεία με «παραθυράκι»!

Ο Σαλάχ δεν είναι ο μόνος από τους διαγωνιζόμενους που είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Το ίδιο ισχύει και για τον, Σενεγαλέζο, συμπαίκτη του, Σαντιό Μανέ, αλλά και για τον αντίπαλο του Καρίμ Μπενζεμά.

Καθώς και για τον συμπατριώτη του, Γάλλου, επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης (επίσης αλγερινής καταγωγής) προπονητή του, Ζινεντίν Ζιντάν.

Παρότι ο «Ζιζού» έχει αυτοπροσδιοριστεί ως μουσουλμάνος, που δεν εφαρμόζει τις επιταγές της θρησκείας του, ακόμη κι αν τις τηρούσε, είναι διαφορετική η κατανάλωση φαιάς ουσίας για την κατάστρωση σχεδιών του τελικού, με τον φυσικό κάματο ενός ποδοσφαιριστή.
Όπως και να’χει, ο Σαλάχ κι οι προαναφερθέντες δεν είναι ο πρώτοι αθλητές στα χρονικά που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, αλλά το αυστηρό στην τήρηση του τελετουργικό του Ραμαζανιού έχει ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει σ’ άπαντες να «ντριπλάρουν» την νηστεία!

Ποιο;

Όποιος βρίσκεται 77χλμ. μακριά από τον τόπο κατοικίας του δικαιολογείται να μην νηστέψει!

Κατά το, δικό μας, «ασθενής κι οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει»!

Όμως ο Σαλάχ, εφόσον για τρεις μέρες αρτηθεί, θα πρέπει ν’ αναπληρώσει αυτό το διάστημα, νηστεύοντας 3 μέρες πέραν του Ραμαζανιού!
Ανεξάρτητα, πάντως, από τα λεγόμενα του Πονς, στην Αίγυπτο θεωρούν δεδομένο ότι ο Σαλάχ θ’ αγωνιστεί με... άδειο στομάχι στο «Ολιμπίνσκι», ενώ όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα της χώρας του, «Αλ Μάσρι αλ Γιουμ», η οικογένεια του θα θυσιάσει... τρία μοσχάρια, για να έχει την ευλογία του Αλλάχ στον τελικό!

Ωστόσο το ερωτηματικό παραμένει: Επηρεάζει η νηστεία έναν ποδοσφαιριστή; Οι διατροφολόγοι δεν αμφιβάλουν, λέγοντας ο οργανισμός δεν είναι σωστά προετοιμασμένος για τέτοια καταπόνηση σε περίπτωση τήρησης της νηστείας. Η απόδοση είναι χαμηλότερη απ’ ότι απαιτεί ένας τέτοιος αγώνας.

Αντίθετη άποψη, ωστόσο, έχει ο, γνώριμος μας, ελέω ΠΑΟΚ, Ναμπίλ Ελ Ζαρ. Ο παίκτης της Λεβάντε μίλησε στο «Radio Μarca» σχετικά κι ανατρέπει ότι θα πίστευε κανείς: «Παίζω καλύτερα στο Ραμαζάνι γιατί είμαι «καθαρός» εσωτερικά!»

Περί ορέξεως...