Τομάς Μπεντινέλι: Από τη Βραζιλία με… αγάπη

Ο Τομάς Μπεντινέλι άλλαξε πολλές ομάδες και τρεις ηπείρους, για να βρει στα 27 του χρόνια τον προορισμό του στην Αθήνα και τον Απόλλωνα Σμύρνης

Τομάς Μπεντινέλι: Από τη Βραζιλία με… αγάπη

Από τους παίκτες που φαίνεται με την πρώτη επαφή πως το κατέχει το τόπι στη σύγχρονη μορφή του είναι ο Τομάς Μπεντινέλι. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός διαθέτει και την τεχνική κατάρτιση που χαρακτηρίζει έναν Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή ποιότητας αλλά και τα ταχυδυναμικά χαρακτηριστικά που είναι πλέον απαραίτητα ακόμα και για τους δημιουργικούς παίκτες, προκειμένου να σταθούν στο υψηλό επίπεδο εκγύμνασης και αγωνιστικής δραστηριότητας εν έτει 2020. Όλα αυτά τα στοιχεία τα προσφέρει και με το παραπάνω στην ιδιαίτερα παραγωγική σεζόν που προς στιγμήν δεν κατάφερε να ολοκληρώσει στον Απόλλωνα Σμύρνης ελέω της κρίσης του κορονοϊού. Όσο πρόλαβε, πάντως, ο Βραζιλιάνος έκανε τη διαφορά και ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης σε μια σεζόν που βρήκε την «Ελαφρά Ταξιαρχία» αρχικά να προελαύνει, στη συνέχεια να υποχωρεί και τέλος να εξαπολύει την αντεπίθεση για να προλάβει τον ΠΑΣ Γιάννινα και την πρώτη θέση.

Σπορτ, Ρόμα και Μποταφόγκο

Όπως κάθε πιτσιρικάς Βραζιλιάνος που… σέβεται τον εαυτό του, ο Μπεντινέλι από νωρίς κυνήγησε το ποδοσφαιρικό του όνειρο. Αρχικά στην ομάδα της γενέτειράς του, Χουίθ Ντε Φορά, στη Σπορτ. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα και σε ηλικία 12 ετών αξιοποιώντας και το γεγονός πως διατηρεί ιταλικό διαβατήριο δοκίμασε το άλμα στις ακαδημίες της Ρόμα. Η προσπάθεια τότε δεν ευοδώθηκε και πολύ γρήγορα επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Μποταφόγκο, όπου πραγματοποίησε μια πολύ καλή σεζόν στην ομάδα Νέων των «μαυρόασπρων».

Η Φλαμένγκο και ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο

Η Φλαμένγκο διαθέτει ένα από τα καλύτερα τμήματα σκάουτινγκ στη Βραζιλία και αναλόγου επιπέδου ακαδημίες. Από εκεί εντόπισαν τον 14χρονο τότε Τομάς, τον οποίο και ενέταξαν στο δυναμικό τους. Εκεί έκανε τρεις ποιοτικές σεζόν στις ηλικιακές κατηγορίες Νέων, με αποκορύφωμα την περίοδο 2010-11, όπου οι «ροσονέρι» από το Ρίο ντε Τζανέιρο κατέκτησαν αήττητοι τον τίτλο του πρωταθλήματος Κ18 στη Βραζιλία, έχοντας πολυτιμότερο παίκτη και πρώτο σκόρερ τον Τομάς Μπεντινέλι. Ο κόουτς της πρώτης ομάδας, ο εμβληματικός Βαντερλέι Λουξεμπούργκο, τον ζήτησε, υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο και αμέσως από τη σεζόν 2011, πριν καλά καλά κλείσει τα 18, πήρε συμμετοχές και στο πρωτάθλημα και στο Κόπα Λιμπερταδόρες.

Πήγε, είδε, απήλθε

Συνολικά στη Φλαμένγκο κατέγραψε δύο ποιοτικές σεζόν για το νεαρό της ηλικίας του, προσελκύοντας ενδιαφέρον από την Ιταλία, όπου εξακολουθούσε να διατηρεί άκρες λόγω καταγωγής. Το θέμα είναι πως η δεύτερη πατρίδα του δεν ήταν φιλόξενη για τον Μπεντινέλι ούτε στη δεύτερη απόπειρα να κάνει εκεί το πέρασμα στην Ευρώπη. Η Σιένα ήταν η ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία και τη φανέλα με το νούμερο 10, αλλά ο παίκτης δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Μόνο 12 συμμετοχές στο ενεργητικό του και εκ νέου γρήγορη αποχώρηση από την Ιταλία, όπως είχε συμβεί και με την περίπτωση της Ρόμα όταν ήταν πιτσιρικάς.

Επιστροφή και… ΗΠΑ

Η επιστροφή του στη Φλαμένγκο βρήκε τον Μπεντινέλι εκτός πλάνων για τη σεζόν 2014-15, οπότε παραχωρήθηκε δανεικός στην Πόντε Πρέτα, όπου έκανε μια πολύ καλή σεζόν. Την εξαργύρωσε με νέο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αυτήν τη φορά από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τους Σιάτλ Σάουντερς. Εκεί πήγε τον Ιούνιο του 2015, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά και στη διακοπή του πρωταθλήματος MLS οι επιτελείς του Σιάτλ ενημέρωσαν πως δεν θα παραταθεί ο δανεισμός του. Πάλι πίσω στη Βραζιλία, όπου πήγε διαδοχικά στην Τζόινβιλ, στη Σάντα Κρουζ και στη Ρεσίφε καταγράφοντας γεμάτες και παραγωγικές σεζόν. Το 2018 μετακόμισε στη Λοντρίνα, αλλά εκεί δεν πρόλαβε να παίξει σχεδόν καθόλου, αφού του έγινε η πρόταση από την Ελλάδα και τον Απόλλωνα.

Απόλλων εις… διπλούν

Στις 21 Ιουνίου 2018 ο Απόλλων Σμύρνης ανακοινώνει τη συνεργασία του για τρία χρόνια με τον Τομάς Μπεντινέλι. Ενός παίκτη που ό,τι καλό είχε πετύχει στην καριέρα του ήταν εντός των συνόρων, αφού οι προσπάθειες για να παίξει στο εξωτερικό περιορίστηκαν σε ολιγόμηνες παρουσίες σε Ιταλία και Αμερική. Η τρίτη ωστόσο απόπειρα αποδείχθηκε και η πλέον πετυχημένη για λογαριασμό του. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την «Ελαφρά Ταξιαρχία» στη Σούπερ Λίγκα, ο Μπεντινέλι ήταν από τους λίγους παίκτες που ξεχώρισαν για την ποιότητά τους. Ακόμα και μετά τον υποβιβασμό δεν ήταν λίγες οι ομάδες που ενδιαφέρθηκαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, στο οποίο βοήθησε και η λύση της συνεργασίας του με τους «κυανόλευκους», οι οποίοι σε πρώτο επίπεδο ήθελαν να απαλλαγούν από τα βαριά συμβόλαια πριν ξεκινήσουν τον σχεδιασμό για τη δεύτερη κατηγορία.

Ο χωρισμός ωστόσο δεν κράτησε παραπάνω από έναν μήνα, αφού και στην ομάδα αποδείχθηκε πως τον ήθελαν και θα πλήρωναν και κάτι παραπάνω για να τον έχουν στη Β’ Εθνική, ενώ και ο ίδιος δεν ήθελε να πάει κάπου αλλού, εκφράζοντας συμπάθεια και αγάπη για τον εκ Σμύρνης ιστορικό σύλλογο. «Περνάω καλά στον Απόλλωνα, μόνον εδώ θέλω να παίξω» ήταν η ατάκα του, που έγινε πράξη στο γήπεδο. Σε 20 ματς στη δεύτερη κατηγορία ο Βραζιλιάνος πέτυχε 11 γκολ και αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης τού εκ Σμύρνης ιστορικού συλλόγου. Βρήκε την… Ιθάκη του στη Ριζούπολη και ετοιμαζόταν για τα ακόμα καλύτερα στα πλέι οφ, αλλά τον πρόλαβε και αυτόν και την ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα ο κορονοϊός. Τώρα παραμένει σταντ μπάι όπως και όλο το τιμ του Απόλλωνα Σμύρνης για το αν τελικά θα ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής στις 29 Ιουνίου ή και νωρίτερα ή όπως υποστηρίζεται στη Ριζούπολη οδηγηθούμε σε οριστική διακοπή και λύση αναδιάρθρωσης.