Superleague: Τι θα γίνει αν ξεσπάσει νέα κρίση
Οι ομάδες της Superleague μπαίνουν ξανά στο γήπεδο και θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστο πλάνο αντιμετώπισης μιας πιθανής κρίσης κορονοϊού.
Από την Τρίτη οι ομάδες της Superleague επιστρέφουν στους αγωνιστικούς χώρους και στα προπονητικά κέντρα με προπονήσεις.
Ανά γκρουπ 6 ή 8 ατόμων, με προφυλάξεις, αποστάσεις και πολλή προσοχή ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από τον φονικό ιό.
Το παράδειγμα της Γερμανίας όμως έβαλε στη συζήτηση το μεγάλο ερώτημα: «Τι θα συμβεί αν…». Διότι συνέβη στην Κολωνία, όπου δύο παίκτες και ένας υπάλληλος της ομάδας βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Όλοι τους ασυμπτωματικοί.
Όπως έγινε γνωστό βέβαια, τα τρία κρούσματα μπήκαν σε καραντίνα και οι υπόλοιποι συνέχισαν τις προπονήσεις.
Τι θα συμβεί λοιπόν αν έχουμε και στην προπόνηση μιας ομάδας στην Ελλάδα κρούσμα;
Εδώ θα πρέπει οι υγειονομικές αρχές να απαντήσουν με πειστικότητα, να αναλύσουν τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης κάποιας τέτοιας κρίσης και κυρίως να κάνουν τους πάντες να αντιληφθούν πως είναι η ασφαλής οδός για να την ακολουθήσουν πιστά.
Το πρόβλημα είναι πως τα μέλη των ομάδων δεν ζουν μόνο στο γήπεδο, όπου μπορούν τα πάντα να είναι ελεγχόμενα. Πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, στο κομμωτήριο, περπατούν στον δρόμο, συναντούν κόσμο. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να συμβεί κι εκεί θα πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικό πλάνο αντιμετώπισης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορίνου, το ποδόσφαιρο θεωρείται ως ένα από τα αθλήματα με μικρό ποσοστό επικινδυνότητας ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού!
Με βάση λοιπόν την παραπάνω μελέτη διαπιστώθηκε ότι το πιο επικίνδυνο άθλημα είναι το βόλεϊ, το οποίο συγκέντρωσε 3,1 στον μέσο όρο επικινδυνότητας, ακολουθούμενο από το ράγκμπι (2,7) και το μπάσκετ (2,2). Στην έβδομη θέση βρίσκεται το ποδόσφαιρο με 1,3.
Παρ' όλα αυτά ο κόσμος του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία ένα οποιοδήποτε κρούσμα και να προχωρήσει. Άλλωστε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, τίποτε δεν θα είναι ίδιο και ο ιός θα βρίσκεται ανάμεσά μας. Μέχρι τότε ασφαλώς και δεν μπορούν να «παγώσουν» όλα.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η πιστή εφαρμογή τους, η ενημέρωση, η σχολαστικότητα θα είναι το… σύστημα που θα ακολουθήσει ο αθλητισμός γενικότερα, μια και θα υποχρεωθεί να «περπατήσει παράλληλα» με τον κορονοϊό.