Eπιστροφή στα γήπεδα: Πρώτα οι άνθρωποι

Οι προσπάθειες όλων έχουν ως κοινή συνισταμένη την επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους οι παίκτες όμως, εκείνοι που παράγουν το «προϊόν» έχουν τον τελευταίο λόγο

Eπιστροφή στα γήπεδα: Πρώτα οι άνθρωποι


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε η Ένωση Ξενοδόχων στα Κανάρια Νησιά, να αναλάβει το νησί τη διοργάνωση των αγώνων της La Liga μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Ο οδηγία της ΟΥΕΦΑ είναι σαφής και ξεκάθαρη: Θα πρέπει να ολοκληρωθούν στα γήπεδα τα πρωταθλήματα και οι λίγκες θα πρέπει να βρουν τον τρόπο, διαφορετικά οι ομάδες δεν θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Την ίδια στιγμή στη Serie A καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη σεζόν, αν και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις με τη Μπρέσια και τη Σαμπντόρια να αρνούνται ακόμα και να επιστρέψουν στα γήπεδα.

Στον ίδιο δρόμο βρίσκονται Πρέμιερ Λιγκ και Μπουντεσλίγκα, ενώ ακόμα και το Βέλγιο «ανέκρουσε πρύμναν»… ξε- διακόπτοντας το πρωτάθλημά της μετά τις συστάσεις- απειλές της ΟΥΕΦΑ.

Ετσι σκέφτεται και η Ευρωλίγκα που επιμένει να μην διακόπτει οριστικά την κανονική περίοδο και να περιμένει στις αρχές Μαΐου αναλόγως με την κατάσταση για να ολοκληρώσει τη φετινή σεζόν.

Ισπανία και Ιταλία είναι αλήθεια πως έχουν τεράστιο πρόβλημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού με τους χιλιάδες νεκρούς και η συζήτηση έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο έντονη προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα: «Μα έχουμε τόσους νεκρούς κι εμείς θα παίζουμε ποδόσφαιρο τον Ιούνιο;»

Κι εδώ μπαίνει η ανθρώπινη διάσταση. Οι παίκτες είναι κι αυτοί άνθρωποι, έχουν οικογένειες, συγγενείς και αντιμετωπίζουν την πιθανότητα ενός κρούσματος κορονοϊού. Είτε στην προπόνηση, είτε στο ματς, είτε στην προσωπική τους ζωή. Εκεί τα πράγματα μπαίνουν ασφαλώς σε άλλη βάση και ουδείς δεν απαντά πειστικά στο «τι μέλλει γενέσθαι».

Θα μπει σε καραντίνα όλη η ομάδα; Και οι μέχρι τότε αντίπαλοι; Τι διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κι άλλο κρούσμα;

Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα οι παίκτες δεν έχουν «σηκώσει» το θέμα. Για να πούμε την αλήθεια περισσότερες φωνές έχουν υψώσει για τις προτεινόμενες περικοπές των αποδοχών τους. Προφανώς όταν τεθούν τα θέματα θα τοποθετηθούν και θα προτείνουν λύσεις. Τα πλάνα όμως τώρα τίθενται στο τραπέζι και τώρα γίνονται οι σχετικοί σχεδιασμοί…

Από την άλλη υπάρχουν οι χορηγοί, οι τηλεοπτικοί πάροχοι, οι επιπτώσεις που έχουν αναγκάσει τις διοικήσεις και τα οικονομικά επιτελεία όλων των ομάδων να… έχουν χάσει τον ύπνο τους και να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την αποτίμηση της ζημιάς.

Η πίεση είναι δεδομένη και ο στόχος είναι να βρεθεί η… λιγότερο χειρότερη λύση. Υπάρχει όμως και ο ανθρώπινος παράγοντας από τον οποίον προφανώς εξαρτώνται πολλά.

Στην Ταϊβάν σκέφτονται να βάλουν ρομπότ στις εξέδρες αντικαθιστώντας τους φιλάθλους. Θα βάλουν και ρομπότ- παίκτες; Δύσκολο…