Τσιμι-CASH!

Η «εκτόξευση» του Kώστα Τσιμίκα σε απόδοση και τιμή. Η σύγκριση του άσου του Ολυμπιακού με τους αριστερούς μπακ των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης...

Τσιμι-CASH!

Ως ανέκδοτο αντιμετωπίστηκε στον Ολυμπιακό το δημοσίευμα στην Ιταλία που ήθελε να ανέρχονται οι απαιτήσεις του για την παραχώρηση του Κώστα Τσιμίκα στη Νάπολι σε ένα ποσό γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, με τους Πειραιώτες να έχουν θέσει ως έναρξη των διαπραγματεύσεων για κάθε ενδιαφερόμενο, τη Νάπολι ή οποιαδήποτε άλλη από τις ομάδες που θέλουν τον διεθνή άσο, τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Ως βάση για να δεχτούν να καθίσουν σε τραπέζι διαπραγματεύσεων πώλησης ενός ποδοσφαιριστή που έχει κάνει φέτος μια εκπληκτική πορεία ανόδου στην απόδοσή του, όχι φυσικά μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στις διεθνείς αναμετρήσεις στις οποίες πήρε μέρος με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο Champions League και στο Europa League.

Ο Τσιμίκας αντιμετώπισε φέτος με μεγάλη επιτυχία όλους τους σπουδαίους εξτρέμ που έφεραν στο δρόμο του οι κληρώσεις που είχε ο Ολυμπιακός. Από το περασμένο καλοκαίρι και τους άσους της Πλζεν, της Μπασάκ και της Κράσνονταρ, από τα μεγάλα αστέρια της Μπάγερν και της Τότεναμ (αλλά και του Ερυθρό Αστέρα) στον όμιλο, από τον αποκλεισμό του πανάκριβου Πεπέ και των συμπαικτών του της Άρσεναλ, μέχρι το «θαύμα της φύσης» Αντάμα Τραορέ στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» του Europa League με την Γουλβς.

Μπορεί σε πολλούς το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ που θέτει ο Ολυμπιακός ως τιμή εκκίνησης για το ενδεχόμενο πώλησης του Τσιμίκα να φαντάζει μεγάλο, αλλά σε άλλους μπορεί να μοιάζει και… μικρό! Διότι ενδεχομένως να εξετάζεται το γεγονός ότι αυτή η σεζόν του παίκτη ήταν η κορυφαία της καριέρας του, σε συνέχεια των περσινών εμφανίσεών του από τότε που έκανε το «ξεπέταγμα» υπό τις οδηγίες και τον τρόπο χρησιμοποίησής του από τον Πέδρο Μαρτίνς, άρα μπορεί να χρειάζεται και άλλη «επιβεβαίωση» για το ταλέντο, την αξία και τις δυνατότητές του. Υπάρχει, όμως, η αντίθετη άποψη που αναφέρει ότι ο Τσιμίκας δεν είναι απλώς πια ένας εξελίξιμος και με προοπτική αριστερός μπακ για να κάνει διεθνή καριέρα, αλλά έχοντας όλα αυτά ταυτόχρονα, διαθέτει πια την εμπειρία, τις παραστάσεις και όλο το «πακέτο» ώστε να θεωρείται ένας παίκτης που στη συγκεκριμένη θέση είναι πανέτοιμος να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους αριστερούς μπακ του κόσμου.

Ψάχνοντας στις μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες που ασχολούνται με τις τιμές των ποδοσφαιριστών των συλλόγων της Ευρώπης και κοιτάζοντας τους αριστεροπόδαρους μπακ ή φουλ μπακ που διαθέτουν στο δυναμικό τους τα κορυφαία κλαμπ των σπουδαιότερων πρωταθλημάτων, διαπιστώνουμε ότι κάθε άλλο παρά εξωπραγματικό ή παράλογο είναι το όριο που έχει βάλει ο Ολυμπιακός για να δεχτεί να συζητήσει την πώληση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή. Ο Τσιμίκας μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή στα διεθνή μέσα ένα κόστος περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά όλα συμφωνούν ότι η τιμή του στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι διαρκώς αυξανόμενη, σε επίπεδα «εκτόξευσης», με βάση την αγωνιστική εικόνα του και τα επιτεύγματά του στα γήπεδα από την έναρξη της φετινής περιόδου έως τη στιγμή που έχουν αποφασιστεί να διακοπούν λόγω του κορονοϊού. Πιθανώς στη συνέχεια και με βάση τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στη διεθνή μεταγραφική αγορά τα πράγματα να αλλάξουν, αλλά με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα ο Τσιμίκας μπορεί να θεωρηθεί ένας παίκτης συγκρίσιμος σε τιμή και αξία με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην ίδια θέση, στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Παρουσιάζουμε τους αριστερούς μπακ που αγωνίζονται στις μεγαλύτερες ομάδες των πιο ακριβών πρωταθλημάτων, ώστε να κατανοήσει κάποιος ευκολότερα ότι όταν μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που δεδομένα είναι στα μεταγραφική ατζέντα μεγάλων ομάδων της Αγγλίας και την Ιταλίας, αλλά και σημαντικών συλλόγων από χώρες σαν την Ισπανία, την Γαλλία ή την Ρωσία, τότε τα χρήματα που θα κοστίσει μια ενδεχόμενη πώλησή του από τον Ολυμπιακό, θα πρέπει να είναι και αντίστοιχα. Αν ίσως κάπως λιγότερα από 25 εκατομμύρια, αν και όταν έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης, σίγουρα πολύ πάνω από…10! Διότι είναι μια πραγματικότητα πως για τον ίδιο τον παίκτη αποτελεί σαφώς δέλεαρ να παίξει κάποια στιγμή στο τοπ επίπεδο, ωστόσο και για τον Ολυμπιακό είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσει στο δυναμικό του έναν τόσο αξιόλογο ποδοσφαιριστή. Όπως και είναι ένα κλαμπ ο Ολυμπιακός που μπορεί να προσφέρει ισχυρό και δελεαστικό συμβόλαιο σε κάθε παίκτη που θέλει να έχει στο ρόστερ του, αλλά και να του δίνει τη δυνατότητα κατάκτησης τίτλων όπως και συμμετοχής στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο, με την παρουσία στους ομίλους των διοργανώσεων της UEFA.

Ο Ρόμπερτσον και οι…άλλοι

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το πιο λαμπερό και ακριβό πρωτάθλημα της Ευρώπης, της Premier League, εκεί όπου σίγουρα οι οικονομικές δυνατότητες των ομάδων είναι μεγάλες λόγω των εσόδων τους, άρα και οι τιμές των παικτών… ξεφεύγουν!
Ο ακριβότερος αριστερός μπακ είναι μακράν ο Σκωτσέζος Άντριου Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ που κοστολογείται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας στο ενεργητικό του και την εντυπωσιακή σεζόν του ίδιου και της ομάδας του, επίδοξης πρωταθλήτριας στην Αγγλία.

Η Μάντσεστερ Σίτι διαθέτει για το αριστερό άκρο της άμυνάς της τον Γάλλο Μεντί που κοστίζει 35 εκατ. ευρώ και τον Ουκρανό Ζιβτσένκο στα 30 εκατ. ευρώ. Στα 30 εκατ. ευρώ βρίσκουμε τον Βραζιλιάνο Έμερσον της Τσέλσι, ενώ στην ίδια ομάδα ανήκει ο Ισπανός Μάρκος Αλόνσο που τιμάται στα 25 εκατ., όσα δηλαδή ζητάει και ο Ολυμπιακός για τον Τσιμίκα. Πιο κάτω βρίσκουμε με 22 εκατ. ευρώ τον Ουαλό Ντέιβις της Τότεναμ, ενώ σε τιμή… Τσιμίκα (στα 25 εκατ. ευρώ δηλαδή) έχει η Άρσεναλ τον Σκωτσέζο Τιέρνι. Στην ομάδα του Λονδίνου που απέκλεισε ο Ολυμπιακός παίζει και ο Βόσνιος Κολάσινατς, στα 20 εκατ. ευρώ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει δύο Άγγλους για τη θέση, τον Σο που κάνει 22 εκατομμύρια και τον πιο «φτηνό», τον Γουίλιαμς, στα 12 εκατ. ευρώ.

Οι πανάκριβοι «Ισπανοί»

Πολύ υψηλές τιμές έχουν στη διεθνή αγορά οι αριστεροί μπακ που αγωνίζονται στις μεγάλες ομάδες της Primera. Κι όχι μόνο σε Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα.
Στη «βασίλισσα» της Μαδρίτης βρίσκουμε τον Γαλλοσενεγαλέζο Μεντί στα 40 εκατομμύρια ευρώ και τον Βραζιλιάνο Μαρσέλο, η τιμή του οποίου λόγω και του τραυματισμού του έχει πάει στα 20 εκατ. ευρω. Στην Μπάρτσα, ο Ζόρντιο Άλμπα κοστίζει 50 εκατομμύρια, ενώ ο Φίρπο που αποκτήθηκε έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ από την Μπέτις, κοστολογείται τώρα στα 25 εκατομμύρια. Όσο δηλαδή και ο άσος του Ολυμπιακού από τον σύλλογό του.

Στην ίδια ηλικία με τον Τσιμίκα είναι ο Χοσέ Γκαγιά της Βαλένθια αλλά η τιμή του είναι στα 50 εκατομμύρια ευρώ. H Ατλέτικο Μαδρίτης έχει τον Βραζιλιάνο Ρενάν Λόντι που έχει τιμή 35 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην Σεβίλλη ο 23χρονος Σέρχιο Ρογκουιγιόν κοστίζει 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η Serie A τον…περιμένει

Εάν η Νάπολι (ή η Ίντερ) δαπανήσουν το ποσό που χρειάζεται για να πάρουν τον Τσιμίκα από τον Ολυμπιακό, τότε θα έχουν στις τάξεις τους έναν από τους 4 ακριβότερους αριστερούς μπακ του ιταλικού πρωταθλήματος!

Ο πιο ακριβός αυτή τη στιγμή είναι ο Βραζιλιάνος Άλεξ Σάντρο της Γιουβέντους που κοστολογείται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ακολουθεί ο Γάλλος Τεό Ερναντέζ της Μίλαν, με τιμή στα 40 εκατομμύρια ευρώ και ο τρίτος στη σειρά είναι ο Γερμανοολλανδός Ρόμπιν Γκόσενς της Αταλάντα, ο οποίος στα διεθνή σάιτ αναγράφεται ότι κοστίζει 25 εκατομμύρια.

Η Ίντερ που αγωνίζεται με τρεις στόπερ έχει σαν αριστερά χαφ τους Κριστιάνο Μπιράγκι (Ιταλός 12 εκατ), Ασαμόα (Γκανέζος, 8 εκατ.) και πιο μπροστά τον 34χρονο Άσλεϊ Γιάνγκ που παίζει σε όλη την πλευρά και κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Νάπολι ανήκει ο Πορτογάλος Μάριο Ρουί με αξία 15 εκατομμυρίων και ο Αλγερινός Γκουλάμ, τον οποίο οι «οικονομικές» σελίδες του ποδοσφαίρου κοστολογούν 12 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η Νάπολι προσπαθεί χωρίς επιτυχία από τον χειμώνα να τον δώσει και με λιγότερα.

Στη Ρόμα παίζει ο ακριβός (18 εκατομμύρια ευρώ) Ιταλός Σπινατσόλα και ο 34χρονος Σέρβος Κολάροφ που έχει «πέσει» πια στα 8 εκατομμύρια. Ενώ στην Λάτσιο ο πιο ακριβός μπακ από την πλευρά είναι ο Τζόρνταν Λουκάκου με 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο «διπλός» Τσιμίκας!

Ιδιαίτερα «αλμυρή» τιμές, πολύ πάνω από αυτή που προβλέπεται για τον Τσιμίκα, έχει μόνον ένας αριστερός μπακ στην Bundesliga. Και είναι φυσικά από την Μπάγερν, ο Καναδός Αλφόνσο Ντέιβις που αναμετρήθηκε φέτος με τον Ολυμπιακό και κοστολογείται 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στις υπόλοιπες ομάδες πρώτης γραμμής οι αριστεροί μπακ τους κοστίζουν πάνω-κάτω όσο ο άσος του Ολυμπιακού. Στην Ντόρτμουντ ο Νίκο Σούλτς κάνει 20 εκατομμύρια. Στη Λειψία τόσο ο Γερμανός Χάλστενμπεργκ όσο και ο Ισπανός Ανχελίνιο έχουν τιμή 22 εκατομμυρίων ευρώ. Στην Λεβερκούζεν ο Βραζιλιάνος Βέντελ κάνει 17 εκατομμύρια, ενώ στην Γκλάντμπαχ ο Αλγερινός Μπενζεμπαϊνί κοστίζει 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ουδείς «Τσιμίκας» στην Γαλλία!

Στη Ligue 1, ο πιο ακριβός αριστερός μπακ του πρωταθλήματος είναι ο Ισπανός Μπερνάτ της Παρί Σεν Ζερμέν και η τιμή του είναι στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, όπως άλλωστε προαναφέραμε, δε σημαίνει ότι αν πάει κάποια ομάδα να τον αποκτήσει από την Παρί θα μπορέσει να το κάνει με αυτό το ποσό. Σίγουρα οι Γάλλοι θα ζητήσουν παραπάνω. Αυτή, όμως, είναι η τελευταία αποτίμηση της αγοραστικής αξίας του. Στην Παρί ανήκει και ο Πολωνός με γαλλική υπηκοότητα) Κουρσάβα που κοστίζει 15 εκατομμύρια.

Η Λιον έχει τον Γιουσούφ Κονέ από το Μάλι με 8 εκατομμύρια, η Λιλ τον Κροάτη Μπράνταριτς (6,5 εκατομμύρια), η Μαρσέιγ τον Τογκολέζο Ζορντάν Αμαβί (12 εκατομμύρια), η Μονακό τους Γάλλους με αφρικανικές ρίζες Μπαγιό Τουρέ (8 εκατομμύρια) και Ζαγκρέ (7 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η Ρεν τον Μουασά (Γάλλος με καταγωγή από το Κονγκό) που κάνει 9 εκατομμύρια ευρώ.

Τέγιες, Γκριμάλντο, Ταλιαφίκο

Πανάκριβοι αριστεροπόδαροι μπακ-χαφ παίζουν και σε δυνατές ομάδες άλλων πρωταθλημάτων. Για παράδειγμα στην Πορτογαλία ο Βραζιλιάνος Άλεξ Τέγιες της Πόρτο κοστίζει 40 εκατομμύρια ευρώ και είναι στο στόχαστρο της Τσέλσι, ενώ η Μπενφίκα έχει τον Ισπανό Αλεσάντρο Γκριμάλντο που έχει τιμή 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα 35 εκατομμύρια κοστολογείται και ο Αργεντινός Νίκολας Ταλιαφίκο που αγωνίζεται στην Ολλανδία με τον Άγιαξ. Πολύ ακριβοί επίσης είναι ο Βραζιλιάνος Ισμαϊλί που παίζει στην Ουκρανία με την Σαχτάρ (19 εκατομμύρια ευρώ) και ο συμπατριώτης του Ντάγκλας Σάντος, στην Ρωσία με την Ζενίτ (14 εκατομμύρια). Από τους αριστερούς μπακ που αγωνίζονται στο τουρκικό πρωτάθλημα αυτός που έχει την υψηλότερη τιμή είναι ο Ουρουγουανός Σαράτσι που ανήκει στην Γαλατά (10 εκατομμύρια ευρώ)