Ο Ολυμπιακός, η Μπάγερν και η Μπαρτσελόνα!

Τι εντυπωσιακό έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός στα ευρωπαϊκά κατορθώματά του με τη μεγαλύτερη φετινή επιτυχία του.

Ο Ολυμπιακός, η Μπάγερν και η Μπαρτσελόνα!

Η αγωνιστική απραξία και η «μένω στο σπίτι» συνέχιση της προετοιμασίας των παικτών του Ολυμπιακού για τη ρεβάνς με την Γουλβς, την επισφράγιση της κατάκτησης του τίτλου και το στόχο του νταμπλ, εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά με την πανδημία και ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η σεζόν, δίνει τη δυνατότητα για να βγουν στη δημοσιότητα και στοιχεία από «μίνι έρευνες» για τα οποία δεν υπήρχε ο χρόνος ή η δυνατότητα να αναδειχθούν όταν οι αγώνες διαδέχονταν ο ένας τον άλλον.

Σίγουρα η μεγαλύτερη επιτυχία του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν ήταν η μεγαλειώδης πρόκρισή του επί της Άρσεναλ, με τη νίκη στην παράταση στον αγώνα του Emirates και παρά την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πρώτο παιχνίδι. Κι αυτή η νίκη στην έδρα της Άρσεναλ μέσα στο «σπίτι» της ήταν η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Ολυμπιακός την τελευταία πενταετία εκεί, έπειτα από το 3-2 για τον όμιλο του Champions League τον Σεπτέμβρη του 2015. Κάνοντας μία αναδρομή στα εντός έδρας ματς που έχει δώσει στην Ευρώπη η αγγλική ομάδα ως γηπεδούχος, διαπιστώνουμε ότι οι μοναδικές ομάδες που έχουν νικήσει από δύο φορές και πάνω την Άρσεναλ στο Λονδίνο είναι εκτός από τον Ολυμπιακό, η Μπάγερν Μονάχου (το έχει κάνει τρεις φορές) και η Μπαρτσελόνα (δύο, όσες και ο Ολυμπιακός)! Καμία άλλη!

Φυσικά παίζει ρόλο και ο αριθμός των αναμετρήσεων όλα αυτά τα χρόνια στα οποία ανατρέξαμε, με τον Ολυμπιακό να έχει αναμετρηθεί συνολικά 5 φορές στην Ευρώπη με την Άρσεναλ, αλλά και άλλες ομάδες έχουν παίξει πολλές φορές εναντίον της αγγλικής ομάδας δίχως να καυχιούνται ότι την έχουν νικήσει, όχι δύο όπως ο Ολυμπιακός, αλλά έστω και μία φορά! Η Μπάγερν έχει περάσει τρεις φορές με νίκη από το Λονδίνο (3-1 το 2012-13, 2-0 το 2013-14 και 5-1 το 2016-17) ενώ η Μπαρτσελόνα που έχει νικήσει και σε τελικό την Άρσεναλ το 2006, είχε επικρατήσει με 4-2 το 1999-00 και με 2-0 το 2015-16, τη χρονιά δηλαδή της νίκης του Ολυμπιακού. Αλλά και η Μπάγερν έχει παίξει κι άλλες φορές και έχει χάσει ή έχει φέρει ισοπαλία, το ίδιο και η Μπαρτσελόνα. Οι δε ήττες του Ολυμπιακού ήταν πάντα με ζόρια για τους Λονδρέζους.

Από το φθινόπωρο του 1998 όταν αποκλείστηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ από τον ΠΑΟΚ, η Άρσεναλ έχει ηττηθεί συνολικά 19 φορές στην έδρα της παίζοντας κάθε χρόνο είτε σε ομίλους και νοκ άουτ φάσεις του Champions League (κυρίως εκεί), είτε αργότερα του Europa League. Την έχουν νικήσει μία φορά δυνατές ομάδες όπως η Ίντερ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, λιγότερο ισχυρές όπως η Λανς, η Φιορεντίνα, η Λα Κορούνια, η Οσέρ, η Σάλκε, η Ντόρτμουντ, η Μονακό και η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά και μία εντελώς άσημη, όπως συνέβη με τη σουηδική Έστερσουντ προ τριετίας.

Στην έδρα της Άρσεναλ έχουν παίξει και δεν έχουν νικήσει την αγγλική ομάδα όλα αυτά τα χρόνια τεράστια κλαμπ της Ευρώπης. Από την Αγγλία η Λίβερπουλ, από την Ιταλία η Γιουβέντους, η Νάπολι, η Ρόμα, η Μίλαν, η Λάτσιο, από την Ισπανία η Ρεάλ, η Σεβίλλη, η Βαλένθια, από την Γερμανία η Λεβερκούζεν, από την Γαλλία η Παρί και η Λιόν, από την Ολλανδία η Αϊντχόφεν και ο Άγιαξ, αλλά και η Σέλτικ, η Πόρτο, η Ντιναμό Κιέβου, η Σαχτάρ και άλλες. Κι ο Ολυμπιακός την έχει νικήσει δύο φορές, ένα τεράστιο κατόρθωμα στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Ο δε Παναθηναϊκός έχει παίξει εκεί παλιότερα και έχει δύο ήττες και μία ισοπαλία.