Ο Βαγγέλης Χατζηδημητρίου της Θύρας 7 Λέσβου στο «ΦΩΣ»: «Θα γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις στο νησί»

«Θα γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις στο νησί με κλείσιμο λιμανιού και αεροδρομίου, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο». Ο πρόεδρος της Θύρας 7 Μυτιλήνης, Βαγγέλης Χατζηδημητρίου, μίλησε στο «ΦΩΣ».

Ο Βαγγέλης Χατζηδημητρίου της Θύρας 7 Λέσβου στο «ΦΩΣ»: «Θα γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις στο νησί»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τα νησιά μας στο βορειοανατολικό Αιγαίο περνάνε δύσκολες στιγμές και η αντοχή των ανθρώπων εκεί δοκιμάζεται. Έχουν διπλό πρόβλημα, διπλούς φόβους. Από τη μία η Τουρκία, που έχει γίνει επιθετική περισσότερο από ποτέ, και από την άλλη οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Έχουν ενδιαφέρον αυτά που μου είπε ο πρόεδρος της Θύρας 7 Μυτιλήνης, που δεν είναι κάνα παιδάκι. Είναι σοβαρός. Τον ξέρω από το παρελθόν, έχει παρουσία για πολλά χρόνια. Ας έρθουμε λίγο στη θέση τους. Όπως και αν το βλέπει κάποιος το θέμα ~εμένα δεν μου αρέσουν τα άκρα~ είναι ένα πρόβλημα που βιώνουν οι ακρίτες μας. Και είναι επίκαιρο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/2/2020

Το όνομα και το επίθετό σου θα ήθελα να καταγραφούν.

Βαγγέλης Χατζηδημητρίου.

Πόσα χρόνια είσαι πρόεδρος εκεί;

Από το 2004.

Μου έστειλαν στα σόσιαλ μίντια Ολυμπιακοί του νησιού φωτογραφίες με τον σύνδεσμο, είδα καπνογόνα, μαζευτήκατε πολλοί εκεί. Ήταν για το μνημόσυνο των θυμάτων της Θύρας 7;

Την Κυριακή είχαμε την κοπή της πίτας στον σύνδεσμο για τη νέα χρονιά, και για το καλό κάναμε αγιασμό και επιμνημόσυνη δέηση για τα αδέρφια μας που σκοτώθηκαν στη Θύρα 7. Ποτέ δεν τους ξεχνάμε. Έχουν μείνει «αθάνατοι».

Η πλειονότητα στο νησί είναι Ολυμπιακοί;

Ναι, Ολυμπιακοί είναι οι περισσότεροι.

Μετά είναι Παναθηναϊκοί ή ΑΕΚτζήδες;

Έχω την αίσθηση ότι μετά τους Ολυμπιακούς πιο πολλοί εδώ είναι ΑΕΚτζήδες παρά Παναθηναϊκοί.

ΠΑΟΚτζήδες υπάρχουν;

Έχουμε λίγους ΠΑΟΚτζήδες, στρατιωτικούς από τη βόρεια Ελλάδα. Ο στρατός έχει μειωθεί πολύ πάντως εδώ, πριν από τα χρόνια της κρίσης είχε διπλάσιο στρατό το νησί, τώρα έχουν κλείσει πολλά στρατόπεδα.

Το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης πώς το βλέπετε;

Εφόσον η ΕΕΑ, που είναι το αρμόδιο όργανο, απέδειξε ότι υπάρχει θέμα πολυϊδιοκτησίας, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη. Η ΟΥΕΦΑ δεν δέχεται την αλλαγή του νόμου. Σε όλο τον κόσμο αυτός ο νόμος ισχύει, απαγορεύεται η πολυΪδιοκτησία. Τώρα τι φτιάχνει ο κ. πρωθυπουργός με τον κ. Σαββίδη είναι άλλο θέμα...

Τον Ολυμπιακό αγωνιστικά πώς τον βλέπετε;

Φέτος πιστεύουμε ότι θα πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα έπειτα από δύο χρόνια χωρίς τίτλους. Η ομάδα κράτησε τον κορμό της από πέρσι, έκανε κάποιες καλές προσθήκες και δεν πείθει ο ΠΑΟΚ. Δεν αξίζει αυτός ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.

Οι τραυματισμοί είναι ανησυχητικοί;

Οι τραυματισμοί στην ομάδα είναι σοβαρό θέμα, αλλά συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Κάθε χρόνο έχουμε τέτοια προβλήματα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού φέτος έχουν πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση από τους παίκτες του ΠΑΟΚ, λόγω Ευρώπης. Αρχίσαμε να παίζουμε κρίσιμα ματς από το καλοκαίρι.

Για τον Μαρτίνς τι άποψη έχει ο περισσότερος κόσμος εκεί;

Τον συμπαθούμε. Έχει ταλέντο, έχει κίνητρο να καταξιωθεί στην προπονητική ελίτ της Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός είναι σχολή προπονητών τα τελευταία χρόνια, πόσοι και πόσοι αναδείχθηκαν μέσω του Ολυμπιακού... Ένα πρωτάθλημα του λείπει του Μαρτίνς, αξίζει να το πάρει. Κάνει πολύ καλή δουλειά. Ο Ολυμπιακός μπορεί να του προσφέρει το πρωτάθλημα που του λείπει.

Πόσες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες είναι στη Λέσβο αυτή τη στιγμή;

Εγώ και ο περισσότερος κόσμος εδώ τους λέμε λαθρομετανάστες. Μη φοβάστε τις λέξεις που περιγράφουν την αλήθεια. Οι περισσότεροι είναι Αφγανοί. Πριν από λίγες μέρες έγινε ένα τεράστιο συλλαλητήριο εδώ από τον ντόπιο πληθυσμό ~έχει αγανακτήσει ο κόσμος. Έχουμε 30.000 ξένους εδώ σίγουρα, μόνο στη δομή της Μόριας είναι 22.000! Πέρα από τις δομές, υπάρχουν μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης πολλά αρχοντικά που ήταν παρατημένα και τα έχουν αναλάβει οι ΜΚΟ και τα νοικιάζουν σε οικογένειες αυτών των ανθρώπων.

Ποιος τα δίνει τα λεφτά;

Λένε ότι τα δίνει η Ύπατη Αρμοστεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόρος, υπάρχουν χρηματοδότες... Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα γινόταν η ζωή μας έτσι. Οι πραγματικοί πρόσφυγες έρχονταν το 2015, ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να βγαίνουν εδώ ~ εκείνοι ήταν διαφορετικοί, ήταν οικογενειάρχες και σπουδαγμένοι άνθρωποι. Αυτοί έχουν φύγει από το νησί εδώ και πολύ καιρό. Πήγαν στις χώρες που ήθελαν, στη Γερμανία και γενικώς στην Ευρώπη. Τώρα το 80% εδώ είναι Αφγανοί. Στο Αφγανιστάν υπάρχουν πολλές διαφορετικές φυλές και πλακώνονται συνεχώς μεταξύ τους, γίνονται επεισόδια.

Τι θα γίνει;

Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επίταξη κάποιων κτημάτων ώστε να δημιουργηθεί νέα δομή, είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Θα γίνουν κινητοποιήσεις μεγάλες. Ο κόσμος είναι σε αναβρασμό. Θα βγούμε όλοι στους δρόμους, μιλάνε εδώ για κλείσιμο λιμανιού και αεροδρομίου.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Έχει πέσει πάρα πολύ ο τουρισμός, φοβάσαι να βγεις έξω το βράδυ στην προκυμαία να περπατήσεις, στην παλιά αγορά, στα σοκάκια. Μετά τις 7.00 το απόγευμα δεν κυκλοφορούν γυναίκες και παιδιά. Κλέβουν, σπάνε μαγαζιά, στα χωράφια κλέβουν ζώα, μέχρι και κρεοπωλείο ανοίξανε μέσα σε μια δομή και πούλαγαν προφανώς κλεμμένα ζώα. Οι νέοι Έλληνες από το νησί μας φεύγουν για σπουδές και δεν θέλουν να ξαναγυρίσουν. Δεν βλέπω προοπτική για τον τόπο, η επόμενη γενιά μπορεί να είναι μειοψηφία εδώ.

Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης είχε πει ότι οι ντόπιοι πλούτισαν εκεί από το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πες μου γι’ αυτό. Την αλήθεια.

Δυστυχώς έχουν πει πάρα πολλά και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί κυβερνήτες. Στην αρχή υπήρχε όντως μια εκμετάλλευση από ορισμένους, για 5-6 μήνες πούλαγαν νερό 5 ευρώ, τοστ 6 ευρώ, τέτοια πράγματα. Αυτά έχουν τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Επίσης, οι ΜΚΟ προσφέρουν πολλά λεφτά για ενοίκια και έχουν ακριβύνει τρομερά τα ενοίκια, μη σου πω ότι έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχει ένα ποσοστό που κονομάνε από την όλη κατάσταση, αλλά είναι πολύ μικρό ποσοστό, ο ευρύτερος πληθυσμός εδώ στενάζει. Έχει γίνει άσχημη η ποιότητα ζωής, η ανασφάλεια και η οικονομική κατάσταση με τη συντριβή του τουρισμού. Είχαμε και τον θρησκευτικό τουρισμό λόγω των δύο ιερών μονών του Ταξιάρχη και του Άγιου Ραφαήλ, πάνε να τον χτυπήσουν κι αυτόν. Η περιοχή που σχεδιάζουν να γίνει η νέα δομή είναι κοντά στις μονές.

Πες μου και για τις ποδοσφαιρικές ομάδες του νησιού, που κάποτε ήταν στα σαλόνια και τώρα ήρθε η παρακμή.

Η Καλλονή διαλύθηκε. Ο Αιολικός είναι στη Γ’ Εθνική. Δεν πάει καλά ούτε το ποδόσφαιρο στο νησί μας.