Υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης: Όλα στο φως και στον «αέρα»

Η δημοσιοποίηση της εισήγησης ΕΕΑ για ΠΑΟΚ, Ξάνθη και το αλαλούμ σχετικά με όσα πρόκειται να συμβούν από εδώ και πέρα για μια υπόθεση που «καίει». Όχι μόνο το ποδόσφαιρο. 

Υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης: Όλα στο φως και στον «αέρα»

Εάν κάποιος διαβάσει το σκεπτικό του πορίσματος της ΕΕΑ για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, δεν έχει ιδιαίτερες αμφιβολίες σχετικά με το τί έχει συμβεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, με τη διαδρομή του χρήματος και τη σύνδεση των εμπλεκόμενων ΠΑΕ. Το θέμα δεν είναι πλέον τα σαφή συμπεράσματα που ο καθένας εξάγει για τη σύνδεση που υπάρχει. Αλλά με ποιόν τρόπο θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία και με την «καυτή πατάτα» πλέον στην αθλητική δικαιοσύνη.

Δεν είναι καθόλου απλό να προβλέψει κανείς τί θα συμβεί και ποιά εξέλιξη θα υπάρξει. Εδώ μιλάμε για ένα μέρος όπου αλλάζουν νόμοι σε λίγες ώρες, αλλάζουν αποφάσεις μέσα στη νύχτα, συνεχίζονται αγώνες που έχουν διακοπεί λόγω επεισοδίων κ.ο.κ. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι σημαντικός, όπως και των διεθνών φορέων. Εφόσον σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό ζήτημα υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση από κάθε θεσμική πλευρά.

Διότι έως τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε από την Πολιτεία ούτε από τις αθλητικές αρχές του τόπου. Μια ωραία σύγχυση επικρατεί. Kαι γενικότητες για συνεργασίες τεχνικής φύσεως με τους διεθνείς φορείς - που μέχρι τώρα βοηθούν...εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια - και για σανίδα σωτηρίας από τον αντιπρόεδρο της FIFA Γρεγκ Κλαρκ (ΦΩΤΟ, ενδεικτική ίσως για όσα έχει να «τραβήξει» μπλέκονας με το ελληνικό ποδόσφαιρο και κράτος!), σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση και το ραντεβού Γεραπετρίτη με τον Άγγλο αξιωματούχο. Μάλιστα...

Ο αθλητικός δικαστής της Λίγκας θα βγάλει απόφαση. Στη συνέχεια θα υπάρξει έφεση και το θέμα θα πάει στην ΕΠΟ. Κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν θα επιβληθούν ποινές, αλλά εφόσον τα ως φαίνεται αδιάσειστα στοιχεία επικυρωθούν με δικαστική απόφαση, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με ποιόν τρόπο θα επιβληθούν οι ποινές. Με τον κανονισμό περί υποβιβασμού, με το καταστατικό της UEFA που προβλέπει ότι δεν μπορούν δύο ομάδες με τον ίδιο ιδιοκτήτη να μετέχουν στο ίδιο πρωτάθλημα, με την τροπολογία της κυβέρνησης που αντικαθιστά τον υποβιβασμό με αφαίρεση βαθμών; Ποιός ξέρει; Και η αφαίρεση βαθμών θα έχει να κάνει με τους αγώνες που ακολουθούν της ποινής ή και με αυτούς που προηγήθηκαν στη σεζόν; Απορίες που απασχολούν τον καθένα.

Προφανώς όποιες και να είναι οι ποινές, η κάθε μία από τις δύο πλευρές (Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ) θα είναι δυσαρεστημένες. Και πιθανότατα θα φτάσουν μέχρι το CAS. Κι εκεί δεν υπάρχει «και έτσι και γιουβέτσι». Θα δουν το νόμο και θα αποφασίσουν ότι αυτές οι ποινές ισχύουν ή ότι δεν ισχύει τίποτα. Κάτι θα πουν.

Αλλά ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό το αλαλούμ σε ένα πρωτάθλημα που ουσιαστικά τώρα αρχίζει για τη διεκδίκηση του τίτλου. Με τη διαφορά μικρή, με το ντέρμπι της Τούμπας να πλησιάζει (μάλλον πριν από τα ραντεβού Μητσοτάκη-Ινφαντίνο, Τσέφεριν), με τα πλέι οφ να είναι μπροστά μας. Αν μπορεί κανείς να ξέρει τί θα συμβεί, θα είναι μέντιουμ. Πάντως όλοι οι υπεύθυνοι δεν φαίνεται να μπορούν να προβλέψουν και ούτε έχουν κάποιο σχέδιο έως τώρα να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη. Τέτοιο με βάση την ισονομία και το δίκαιο. Και όχι με τα συμφέροντα του καθενός.

Προς το παρόν είμαστε σίγουροι ότι «η FIFA θα συνεργαστεί με την UEFA και την ΕΠΟ και την ελληνική Πολιτεία ώστε να βρεθούν λύσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο». Που το «έρμο» από μόνο του δεν «καίει» κανέναν. Για άλλους λόγους «καίγονται».