Οι Έλληνες σκόρερ της φετινής σεζόν

Δείτε τις επιδόσεις των Ελλήνων γκολτζήδων μέχρι τώρα την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Οι Έλληνες σκόρερ της φετινής σεζόν

Ντέμης Νικολαΐδης, Νίκος Λυμπερόπουλος, Άγγελος Χαριστέας, Φάνης Γκέκας, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Κώστας Μήτρογλου… Ονόματα επιθετικών που σε μεγάλο ή μεγαλύτερο βαθμό έγιναν συνώνυμο της λέξης «γκολ» είτε με τους συλλόγους που αγωνίστηκαν είτε φορώντας το εθνόσημο.

Είναι κοινή παραδοχή, ωστόσο, πως τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι φτωχό σε σκόρερς. Σε ποδοσφαιριστές που μέσα στην αντίπαλη περιοχή θα μετατρέψουν την πάσα σε γκολ. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετώπισαν την τελευταία δεκαετία όλοι οι εκλέκτορες της Εθνικής Ελλάδας. Από τον Φερνάντο Σάντος και τον Κλαούντιο Ρανιέρι, μέχρι τον Μίχαελ Σκίμπε και πλέον τον Τζον φαν’τ Σχιπ.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν «παράγει» γκολτζήδες πλέον. Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες τουλάχιστον οι κορυφαίοι ελληνικοί σύλλογοι είχαν και έναν φορ-σημείο αναφοράς. Ακόμη και τα τελευταία χρόνια που έγινε πιο έντονο το φαινόμενο της… ξενιτιάς, υπήρξαν επιθετικοί που κρατούσαν ψηλά την ελληνική σημαία.

Τι γίνεται, όμως, τη φετινή σεζόν;

Πρώτος Έλληνας σκόρερ είναι ο Ταξιάρχης Φούντας! Ο 24χρονος, νεότερος σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ – τα είχε καταφέρει τη σεζόν που η «Ένωση» υποβιβάστηκε, εν τέλει, στη Γ’ Εθνική – βγάζει το ψωμί του στην Αυστρία με τη φανέλα της Ραπίντ Βιέννης. Σε 14 επίσημα παιχνίδια, ο Φούντας έχει βρει το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα – μόλις – 9 φορές. Κι όμως, είναι στην κορυφή.

Δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο Δημήτρης Διαμαντάκος. Στα 26 του συνεχίζει την καριέρα του στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας με τη φανέλα της Σεν Πάουλι. Σε 11 συμμετοχές, ο Διαμαντάκος έχει σκοράρει 7 φορές. Άλλες τόσες, αλλά σε 14 εμφανίσεις, τα έχει καταφέρει και ο Γιώργος Μανούσος. Μόνο που ο 31χρονος άσος του Ατρόμητου δεν είναι φορ περιοχής, αλλά δεξί εξτρέμ!

Πιο κάτω στη λίστα, συναντά κανείς τον Βαγγέλη Παυλίδη, τον 20χρονο ποδοσφαιριστή της Βίλεμ που διαγράφει πολύ καλή πορεία στην Eredivisie με τη φανέλα της Βίλεμ. Σε 13 συμμετοχές έχει σκοράρει 6 φορές και, λογικά, έχει γίνει βασικό στέλεχος της Εθνικής μας στα πιο πρόσφατα παιχνίδια της.

Πιο παραγωγικοί, ωστόσο, είναι οι Γιάννης Λουκίνας και Γιώργος Παμλίδης. Ο 28χρονος φορ του Πλατανιά και ο 26χρονος εξτρέμ του ΠΑΣ Γιάννενα έχουν βρει από 5 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε 6 συμμετοχές. Αμφότεροι, ωστόσο, αγωνίζονται στη Super League 2! Στα 5 γκολ είναι, επίσης, ο αρχηγός της ΑΕΚ, Πέτρος Μάνταλος (μέσος) και ο Κοσμάς Τσιλιανίδης (εξτρέμ) του ΟΦΗ – αμφότεροι σε 11 αγώνες – ενώ μαζί τους είναι και ο Χρήστος Αραβίδης. Ο πρώην αρχηγός της ΑΕΚ συνεχίζει την καριέρα του στην Promotion League της Ελβετίας (Γ’ κατηγορία) με τη φανέλα της Ύβερντον!

Ο περυσινός πρώτος σκόρερ της Super League, ο 23χρονος Ευθύμης Κουλούρης, αγωνίζεται φέτος στη Γαλλία με την Τουλούζ και έχει πετύχει 4 γκολ σε 13 συμμετοχές ενώ ο 27χρονος πια Απόστολος Βέλλιος που είχε κάνει θραύση όταν είχε μετακομίσει στην Αγγλία για λογαριασμό της Έβερτον, έχει σημειώσει κι αυτός 4 γκολ σε 11 εμφανίσεις με τον Ατρόμητο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ