Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Όταν η Ελλάδα παραλίγο να γίνει... Περού (pics)

Πώς αποτύπωσε το ΦΩΣ τα φοβερά επεισόδια στον ημιτελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός του 1964. Τα μέτρα «για την εξυγίανσιν» που πήραν οι τότε αθλητικές Αρχές...

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Όταν η Ελλάδα παραλίγο να γίνει... Περού (pics)

Το ντέρμπι αιωνίων που έγινε το καλοκαίρι του 1964, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας, δεν τέλειωσε ποτέ. Διακόπηκε από την εισβολή των οπαδών στο γήπεδο της «Λεωφόρου» λίγο πριν από το τέλος της παράτασης κι ενώ το σκορ ήταν 1-1.

Η έκρηξη των οπαδών οφείλεται στο γεγονός ότι «επίστευαν ότι έβλεπαν παιχνίδι συνεννοημένο» όπως έγραψε το ΦΩΣ την επομένη του αγώνα (18 Ιουνίου 1964) στο πρωτοσέλιδο του με τίτλου «Περού χθες το γήπεδο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας».

«Δεν ήταν στημένο το ματς Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 του 1964» (vids)

«Περού» γιατί ένα περίπου μήνα πριν είχε η τραγωδία στο Εστάδιο Νασιονάλ (γνωστή και ως ποδοσφαιρική τραγωδία της Λίμα) κατά την οποία 328 άτομα έπεσαν νεκρά από ασφυξία, ποδοπατημένα μέχρι θανάτου, ενώ, έξω από το στάδιο, ο μαινόμενος όχλος επιδόθηκε σε ένα όργιο καταστροφής, πυρπολώντας καταστήματα, αυτοκίνητα και εργοστάσια.

Ιδού πως περιέγραψε το ΦΩΣ τα γεγονότα

Όπως ήταν φυσικό τα φοβερά επεισόδια προκάλεσαν την παρέμβαση των αθλητικών αρχών οι οποίες -αυτό θα πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε- ανακοίνωσαν στις 21 Ιουνίου μέτρα για «την εξυγίανσιν του ποδοσφαίρου εν Ελλάδι» όπως έγραφε η εφημερίδα Ελευθερία στην πρώτη σελίδα της...

Τα μέτρα αυτά ήταν τα παρακάτω...