Μπαλτάκος: «Οι συγκρούσεις με θρέφουν…»

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος μίλησε για το ζήτημα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ κι έκανε γνωστό ότι θα προτείνει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά του νόμου για το στοίχημα. Τι είπε για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Μπαλτάκος: «Οι συγκρούσεις με θρέφουν…»

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ κι έκανε γνωστό ότι θα προτείνει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά του νόμου για το στοίχημα.

Αναλυτικά όσα είπε στο Metropolis 95,5:

Για το μητρώο της ΓΓΑ: «Ενώ η κυβέρνηση καταργεί τη γραφειοκρατία το μητρώο ζητάει κάθε χρόνο από τα σωματεία μια σειρά εγγράφων. Δεν μπορώ να το δεχθώ. Δεν μπορούν να το κάνουν τα σωματεία. Όταν το κράτος έχει μητρώο να το χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση των σωματείων. Όχι να τιμωρεί τις ομάδες με ποδοσφαιρικές κυρώσεις αν δεν θέλουν να μπουν στο μητρώο.

Η ΕΠΟ δεν μπορεί να το δεχθεί ποτέ. Κάθε καλοκαίρι να πληρώνουν τα σωματεία λογιστές και δικηγόρους. Δεν είναι δουλειά του κράτους να πει ποιος θα παίζει. Η ΕΠΟ έχει μητρώο και οι ενώσεις έχουν. Τι δουλειά έχει το κράτος να παρεμβαίνει; Είναι στρέβλωση αυτό το πράγμα. Θέλουμε το ποδόσφαιρο να ελέγχεται από τις ποδοσφαιρικές αρχές. Δεν θα προδικάσω τη γνώμη FIFA/UEFA . Δεν μπορούν να δεχθούν από τα καταστατικά τους την παρέμβαση του κράτους σε αμιγώς ποδοσφαιρικά θέματα.

Σχετικά με την διαιτησία και την επιλογή ξένων διαιτητών: «Αυτό ήταν μια απόφαση που πάρθηκε το 2016 και πρέπει να είναι παροδική. Σκοπός του ξένου αρχιδιαιτητή είναι να προετοιμάσει τους Έλληνες, ώστε μετά από δυο χρόνια να έχουν την ικανότητα και το θάρρος να διαιτητεύσουν. Παράλληλα, η αμοιβή των ξένων διαιτητών έπεσε στο μισό, κάτι το οποίο είχα προαναγγείλει και προεκλογικά».

Για τις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν σε επερχόμενη συνέλευση: «Στις 16 Σεπτεμβρίου έχουμε συνέλευση στην Ξάνθη , η οποία είναι καταστατική, δηλαδή θα έχουμε αλλαγές στο καταστατικό. Για να ξεχάσουμε αυτά που έγιναν φέτος, δηλαδή ομάδες να μην παίζουν ποδόσφαιρο για εβδομάδες, θα κάνουμε αλλαγές ώστε οι δικές που αφορούν αγώνες να γίνονται σε δυο μέρες, η απόφαση να βγαίνει σε τρεις και να μην υπάρχει δυνατότητα αναβολής».

Για τη Super League 2 και την επανέναρξή της: «Κανονικά έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν 11 Σεπτεμβρίου, με έγκριση της ΕΠΟ. Το πρόβλημά τους ωστόσο είναι ότι δεν έχουν πόρους και χρηματοδότηση χωρίς το στοίχημα. Επιπλέον, υπάρχουν και καθυστερήσεις στην έγκριση περσινών αποφάσεων για το ποιοι θα παίξουν και ποιοι όχι. Αν δεν αρχίσει το πρωτάθλημα το κύρος της ΕΠΟ θίγεται. Θα γίνουν τομές.

Γύρω από το ζήτημα του στοιχήματος, εγώ θα προτείνω την προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ώστε οι ομάδες να διαπραγματεύονται μόνες τους τα έσοδα από τα στοίχημα και να μην παρεμβαίνει το κράτος. Οι ομάδες να ελέγχουν το όνομά τους που μπαίνει στο στοίχημα και όχι να απευθύνονται στο κράτος ως επαίτες».

Για το Μαρινάκη και την παρουσία του στην ΕΠΟ: «Ο κ. Μαρινάκης ήρθε μια φορά σε συνέλευση δια ζώσης και δεν δημιουργήθηκαν εντάσεις. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΕΠΟ τον χαρακτήρισε ενωτικό. Στην συνέχεια δεν ήρθε, διότι έπαιζε ο Ολυμπιακός. Γενικότερα δεν έχω δει κάτι ανησυχητικό από πλευράς του».

Για την εκλογή του και το εάν αισθάνεται ισχυρός να αλλάξει τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Όπως βλέπετε στους δυο μισή μήνες της θητείας μου ως τώρα , έχω συγκρουστεί αρκετά. Οι συγκρούσεις με θρέφουν. Έχω σκοπό να αλλάξω πολλά για να διασφαλίσω το κύρος της ΕΠΟ, ωστόσο έχω μόνο δύο χρόνια θητείας γιατί ακολουθώ εκείνη του Ζαγοράκη, μετά την παραίτησή του».