Ο Ολυμπιακός που καταστρέφει τα πλέι οφ και το… μπαλέτο

Η διαδικασία των αγώνων πλέι οφ -αλλά και πλέι άουτ- καθιερώθηκε ως επιπλέον τηλεοπτικό προϊόν. Κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν ότι έτσι βελτιωνόταν γενικότερα το πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός που καταστρέφει τα πλέι οφ και το… μπαλέτο

Όταν μάλιστα διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ίσχυε και κυρίως ότι ουδείς ασχολείτο με τη συγκεκριμένη διαδικασία, το φταίξιμο έπεσε στο γεγονός ότι από αυτήν δεν προέκυπτε ο πρωταθλητής. Αποφασίστηκε λοιπόν να μπει κι αυτός στο κόλπο.

Ο πρωταθλητής θα προκύψει και φέτος από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Θεωρητικά, γιατί όλοι γνωρίζουν ποιος είναι. Προφανώς και δεν φταίει ο Ολυμπιακός για την καταστροφή των πλέι οφ, αν και πρακτικά αυτός τα καταστρέφει. Συμμετέχει στη διαδικασία, όμως έχει τεράστιο προβάδισμα σε σχέση με τους διώκτες του. Συνεπώς η μάχη τίτλου, που οι εμπνευστές του σχεδίου είχαν στο μυαλό τους, μάλλον πάει περίπατο.

Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Αστέρας Τρίπολης θα παλέψουν σε διπλούς αγώνες για δύο εισιτήρια για Γιουρόπα Κόνφερανς Λιγγκ, καθώς το Γιουρόπα Λιγκ κρίθηκε πολυτέλεια για το… κακόμοιρο ποδόσφαιρό μας.

Οι υπόλοιποι φτωχοί συγγενείς θα παίξουν στα πλέι άουτ όπου ο τελευταίος υποβιβάζεται απευθείας και ο προτελευταίος παίζει μπαράζ με τον δεύτερο της Σούπερ Λιγκ 2. Με λίγα λόγια, την έκπληξη περιμένουμε για να έχουν ενδιαφέρον και οι συγκεκριμένες μάχες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μιλάμε για κακό προϊόν κι αυτό έχει συγκεκριμένη αιτία και ίσως μία και μοναδική λύση. Αυτό που δεν έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι διαδικασίες. Δεν του λείπει ο σωστός τρόπος διεξαγωγής. Άλλο είναι το πρόβλημα.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένας φτωχός συγγενής των λιγκών που βλέπουμε και ζηλεύουμε στην Ευρώπη. Αν δεν βρεθούν χρήματα, δεν θα αλλάξει τίποτα. Η αιτία είναι το άδειο ταμείο. Για να γίνει καλό το ποδόσφαιρο, πρέπει ο Ολυμπιακός να μην μπαίνει στη διαδικασία των πλέι οφ ως σίγουρος πρωταθλητής. Οι υπόλοιπες ομάδες πρέπει να μπορούν να του κάνουν τη ζημιά. Δηλαδή να αποκτήσει ανταγωνισμό το πρωτάθλημα.

Παράλληλα, οι ομάδες που βρίσκονται στα πλέι άουτ να είναι οικονομικά σε καλύτερη μοίρα από αυτήν που βρίσκονται σήμερα. Να μην έχουν ως μοναδική πηγή εσόδων το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Να μπορούν να κάνουν καλύτερες μεταγραφές και εντέλει να μπορούν να κοντράρουν τους θεωρητικά μεγάλους. Όμως, σήμερα ο μοναδικός τροφοδότης του ελληνικού ποδοσφαίρου οικονομικά είναι η τηλεόραση.

Ίσως υπάρχει λύση αν σε αυτήν στραφούν η Λίγκα, ο υπουργός, η ομοσπονδία. Ίσως είναι μάλιστα η μοναδική λύση. Ο λόγος για το στοίχημα. Η Λίγκα με τη βοήθεια της πολιτείας, που θα πρέπει να νομοθετήσει, θα πρέπει να αντλήσει χρήματα από το στοίχημα. Αν αυτό συμβεί, τα οικονομικά δεδομένα θα αλλάξουν. Η Λίγκα θα πρέπει επίσης να βρει τους τρόπους έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στη διοργάνωση, στα γήπεδα, στις ομάδες και όχι σε τσέπες. Τότε και μόνο τότε θα δούμε και στα δικά μας γήπεδα αυτό που ο Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς αποκαλούσε «το μπαλέτο των μαζών». Έτσι έβλεπε το ποδόσφαιρο ο δημοφιλέστερος Ρώσος συνθέτης της γενιάς του -γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1975-, ο οποίος λάτρευε το άθλημα. Ίσως τότε το δούμε κι εμείς ως… μπαλέτο.