Το Λονδίνο «έπεσε» και… ανεβαίνει

Μπορεί στην Αγγλία η Μάντσεστερ Σίτι να έχει αποκτήσει το σοβαρότατο και πιθανώς μη αναστρέψιμο προβάδισμα και στην Ισπανία η Ατλέτικο Μαδρίτης να διατηρεί τον πρώτο λόγο απέναντι στην ασταθή Ρεάλ και την παραπαίουσα Μπαρτσελόνα, αλλά αξίζει να αναφερθούμε σε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα στα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το Λονδίνο «έπεσε» και… ανεβαίνει

Και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες που εσχάτως παρουσιάζουν δυνατότητες φόρμας και φιλοδοξίες τις οποίες δεν είχαν στη διάρκεια της σεζόν ή (αντιστρόφως) σοβαρές αδυναμίες που τις «κατατρέχουν» από το ξεκίνημα και δεν μπορούν να τις αποφύγουν. Όπως και «ξεφούσκωμα» που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις ίδιες και τους στόχους των προπονητών τους.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: στην Αγγλία η καθίζηση της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ είναι πάντοτε το Νο 1 θέμα συζήτησης, αλλά έχει ενδιαφέρον και η πορεία των ομάδων της πρωτεύουσας που έχουν μείνει μακριά (λιγότερο, περισσότερο ή πολύ περισσότερο) από τα μεγάλα κλαμπ του Μάντσεστερ. Η ευχάριστη έκπληξη παραμένει η Γουέστ Χαμ που διεκδικεί τη συμμετοχή της στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, νιώθοντας πάντως την απειλή της Τσέλσι. Έστω κι αν η εντός έδρας ισοπαλία με τη Σαουθάμπτον αποτέλεσε έκπληξη (παραμονές αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ και θυσία που άξιζε τον κόπο), οι «μπλε» με τον Τούχελ είναι σε ανερχόμενη φάση και δείχνουν ότι μπορούν να κάνει δυναμικό φίνις, έστω κι αν πρέπει να κρατήσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

Απογοήτευση εξακολουθεί να είναι η ανέκαθεν συμπαθητική Τότεναμ που έχει μείνει 23 βαθμούς πίσω από την κορυφή και (το χειρότερο) 7 βαθμούς πίσω από τις θέσεις για το ευρωπαϊκό εισιτήριο της προσεχούς σεζόν. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει σαφώς αποτύχει σε κάθε εγχώρια φιλοδοξία και αν ο αποκλεισμός της… Βόλφσμπεργκερ και ο στόχος για το φετινό Γιουρόπα Λιγκ μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για τις πληγές των «πετεινών», είναι κάτι που το ξέρουν οι ιδιοκτήτες και ο κόσμος της. Πολύ αμφιβάλλουμε. Ακόμα κι αν κάνει την έκπληξη και πάρει το Λιγκ Καπ κόντρα στην ασταμάτητη Σίτι. Μετά τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο που έκανε το άλμα καριέρας στο Παρίσι, αξιοποιώντας το έργο του στην Τότεναμ, η εποχή Μουρίνιο -«σπέσιαλ»… σκέτο πλέον- κάθε άλλο παρά αποτέλεσε συνέχεια της ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών.

Ένας άλλος Αργεντινός, συμπατριώτης του Ποτσετίνο, ο Ντιέγκο Σιμεόνε, συμπληρώνει δεκαετία στην Ατλέτικο Μαδρίτης και έχει ξεπεράσει τα 500 ματς στον πάγκο της. Με εγχώρια διάκριση μόλις ένα πρωτάθλημα πριν από επτά χρόνια, διατηρεί την εμπιστοσύνη όλων στο κλαμπ ο… μαυροπουκαμισάς τεχνικός. Αλλά κι ο ίδιος ψάχνει πια το βήμα παραπάνω. Θα το βρει, ενδεχομένως, με την κατάκτηση του φετινού ισπανικού τίτλου, στόχος που πια γίνεται αποκλειστικός μετά την ήττα στο Τσάμπιονς Λιγκ από την… Τσέλσι! Λίγες μέρες μετά από μια άλλη εντός έδρας ήττα, από τη Λεβάντε, δείγμα κόπωσης και άγχους, παρά το προβάδισμα από τη Ρεάλ και από τη διαρκώς ανερχόμενη Σεβίλλη.

Η οποία επίσης προχωρεί στην Ευρώπη (εκεί όπου συνήθως διακρίνεται, με τίτλους στο Γιουρόπα Λιγκ τα τελευταία χρόνια), αλλά είναι έτοιμη για φουλ επίθεση στο φινάλε της Πριμέρα. Για να περάσει τη Ρεάλ και να κυνηγήσει όσο μπορεί τους «ροχιμπλάνκος».

Το σίγουρο είναι ότι, παρότι στην Αγγλία η κορυφή δείχνει πια εξασφαλισμένη από τον Πεπ, ούτε στην Πρέμιερ Λιγκ ούτε στην Ισπανία φαίνεται πως θα… βαρεθούμε μέχρι τη λήξη αυτής της αλλόκοτης σεζόν, με τα πολλά μαζεμένα ματς και τις διαρκείς ανατροπές.