Ευδοκία Νεφέλη: «Η συγγραφή είναι το πάθος μου, ο μεγάλος μου έρωτας»

Η Ευδοκία Νεφέλη, συγγραφέας του βιβλίου «Μία Σειρήνα στο Σορέντο» σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στο fosonline.gr

Ευδοκία Νεφέλη: «Η συγγραφή είναι το πάθος μου, ο μεγάλος μου έρωτας»

«Όταν ο έρωτας συναντήσει την περιπέτεια θα γεννηθεί... μια Σειρήνα στο Σορέντο», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του πρώτου μυθιστορήματος της Ευδοκίας Νεφέλη «Μία σειρήνα στο Σορέντο». Η νεαρή συγγραφέας αναλύει στο fosonline.gr το έργο της, ενώ μας μιλά για τις επιρροές της, τα μελλοντικά της πλάνα και τη ζωή της.

«Μια σειρήνα στο Σορέντο», μία ιστορία έρωτα και μυστηρίου. Πείτε μας λίγα λόγια γι' αυτό. Τι αποτέλεσε έμπνευση για σας;

Από την στιγμή που ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες σελίδες του βιβλίου μου, η επιθυμία μου ήταν να αφηγηθώ μία ιστορία στην οποία θα πρωταγωνιστεί μία Ελληνίδα σε μία κοσμοπολίτικη, γεμάτη γεύσεις και αρώματα, ιστορία αγάπης. Επίσης, από την αρχή της ενασχόλησής μου με τη συγγραφή, θέλησα να γράψω ένα βιβλίο το οποίο θα φιλοξενούσε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Η ιστορία, λοιπόν, του πρώτου μου μυθιστορήματος γεννήθηκε από την μεγάλη αγάπη μου για τον ελληνικό πολιτισμό και το ιταλικό στιλ, αλλά και από την έντονη επιθυμία μου να αφηγηθώ μία δυνατή περιπέτεια με αρκετές δόσεις μυστηρίου.

Αυτά εξάλλου είναι και τα «συστατικά» της «συνταγής» του μυθιστορήματος μου. Θεώρησα ότι για να πετύχει αυτή η συνταγή, τα απαραίτητα συστατικά, είναι ο έρωτας και το μυστήριο, όπως αναφέρατε και εσείς, τα οποία για να «δέσουν» καλύτερα, χρειάστηκαν το αυθεντικό, Ελληνικό ταλέντο και τον έντονο, μα και φινετσάτο, Ιταλικό ρομαντισμό.

Και φυσικά, ο σκοπός μου ήταν, το τελικό αποτέλεσμα να αφήνει μία γεύση πληρότητας, χαράς και ικανοποίησης στο τέλος.

Το «Μια σειρήνα στο Σορέντο» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Η σχέση μου με τη συγγραφή ξεκίνησε στα 14 μου έτη, όταν μου ήρθε στο μυαλό, ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό του Ιουλίου, η ιστορία μίας σύγχρονης Σειρήνας, μίας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας από τον Πειραιά, της Θάλειας Γαλάνη. Θάλειας, φυσικά, λόγω του ότι ενσαρκώνει κατ' εμέ τη γνήσια Ελληνίδα Μούσα. Έχω την αίσθηση, ωστόσο, ότι ήταν η ίδια η ιστορία που με επέλεξε να την εξιστορήσω και όχι το αντίστροφο, ωθώντας με έτσι, να ξεκινήσω την ενασχόλησή μου με τη συγγραφή.

Ποιοι άλλοι συγγραφείς ή καλλιτέχνες αποτέλεσαν έμπνευση για εσάς;

Πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες αποτέλεσαν έμπνευση για μένα, αλλά εκείνη που εκτιμώ βαθιά είναι η συγγραφέας Τζέιν Όστεν. Την εκτιμώ ιδιαίτερα για το αριστούργημά της, Περήφανια και Προκατάληψη, και κυρίως την εκτιμώ για την γενναιότητα της να είναι η αγάπη εκείνη που νικά απέναντι σε κάθε μορφής κοινωνικές προκαταλήψεις, μέσα στις σελίδες των δικών της βιβλίων.

Ακόμη, θαυμάζω τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ για την χειρουργική του ακρίβεια στην ανατομία των προσωπικοτήτων και την μοναδική ευρηματικότητά του στην πλοκή των μύθων.

Ωστόσο, η αστείρευτη πηγή της εμπνευσής μου είναι ο μοναδικός και ανεπανάληπτος Όμηρος.

Ασχολείστε με κάτι άλλο επαγγελματικά, παράλληλα με τη συγγραφή;

Παράλληλα με το συγγραφικό μου έργο, σπουδάζω Ιατρική στην γενέτειρά μου, την Πάτρα.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά αποκλειστικά με τη συγγραφή και αν ναι, πιστεύετε ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η δυνατότητα για έναν νέο, ανερχόμενο συγγραφέα;

Η συγγραφή είναι το πάθος μου, ένας μεγάλος έρωτας που πηγάζει αυθόρμητα μέσα μου και η ενασχόλησή μαζί της είναι μία μοναδική εμπειρία που με συναρπάζει και με μαγεύει.

Παράλληλα, με ελκύει έντονα η Ιατρική επιστήμη, την οποία, χάρη στις σπουδές μου, έχω την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα, ανακαλύπτοντας συνεχώς τη ξεχωριστή γοητεία της. Εκείνο που με γοητεύει πάνω από όλα σε αυτή, είναι ότι υπηρετεί το ιδανικό της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι ένας νέος, ανερχόμενος συγγραφέας στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί επαγγελματικά αποκλειστικά με τη συγγραφή, έχοντας πάντα ως πρώτο του μέλημα την αγάπη για το συγγραφικό του έργο και την προσπάθεια να κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του αναγνωστικού κοινού.

Έχετε πλάνα για δεύτερο βιβλίο; Και αν ναι, πόσο σύντομα;

Ετοιμάζω ταυτόχρονα και δεύτερο και τρίτο βιβλίο. Αυτό τον καιρό απολαμβάνω το μεταξύ τους συναγωνισμό και αξιοποιώ τα οφέλη αυτού του αγώνα για χάρη των αναγνωστών μου. Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι η περιπέτεια θα είναι καταιγιστική, οι ήρωες μου θα δοκιμαστούν, όμως εγώ επιθυμώ να νικήσει η αγάπη.

Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας; Έχετε κάποιο χόμπι;

Στον ελεύθερο χρόνο μου αγαπώ να καταπιάνομαι με τη ζωγραφική. Συχνά νιώθω ανίκητη την ανάγκη να πάρω τα εργαλεία της ζωγραφικής στα χέρια μου και με αυτά να γεμίσω με έντονα χρώματα το άγραφο χαρτί όπως με οδηγεί εκείνη τη στιγμή ο νους και με προστάζει η καρδιά μου.

Ευχάριστα συναισθήματα ξεπηδούν και με πλημμυρίζουν καθώς προσπαθώ να απεικονίσω ένα όμορφο τοπίο. Ξεχνιέμαι από τη στιγμή και αφοσιώνομαι ολοκληρωτικά στη διαδικασία της δημιουργίας.

Η ζωγραφική είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και με κάνει ευτυχισμένη.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να γράψει ένα βιβλίο; Τι θα έπρεπε να προσέξει και τι να αποφύγει;

Το σημαντικότερο που θα συμβούλευα κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με τη συγγραφή, είναι να το κάνει με αγάπη και σιγουριά για το συγγραφικό του έργο και να επιτρέψει στην έμπνευση να τον καθοδηγεί και να τον κατευθύνει σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι.

Εκείνο που σίγουρα, ωστόσο, πρέπει να αποφύγει, είναι το άγχος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης για τις ικανότητές του. Ακόμα και αν διανύει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της συγγραφής, πρέπει να είναι ήρεμος και απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του.

Τότε είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρει.

Το βιβλίο της Ευδοκίας Νεφέλη «Μια Σειρήνα στο Σορέντο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell