Η 2η Γιορτή Βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη

Από τις 26/4 η 2η Γιορτή Βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη. 

Η 2η Γιορτή Βιβλίου στο Μουσείο Μπενάκη

Η 2η Γιορτή Βιβλίου του Μουσείου Μπενάκη περιλαμβάνει:

BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ στο ισόγειο του κτιρίου

Στο φετινό BAZAAR θα διατεθούν 220 τίτλοι, που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη, με έκπτωση 50% και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Ο εκδόσεις των ετών 2022-2023 θα διατίθενται με έκπτωση από 10%-20%. Οι θεματικές κατηγορίες των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Ευρωπαϊκή Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική, τη Νεοελληνική ιστορία και τη Φιλολογία.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει μεγάλο τμήμα με SECOND HAND βιβλία αντίστοιχων θεματικών, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Για όσους αδυνατούν να επισκεφτούν το κτίριο της Πειραιώς 138, το bazaar θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά στη διεύθυνση bazaar.benaki.org, από τη Δευτέρα 22 μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024. Κατά τις μέρες αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν online όλες τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη (όχι όμως και τα second hand βιβλία) που θα διατίθενται και στο bazaar με τις ίδιες εκπτωτικές τιμές (50% και 70%). Η αποστολή των βιβλίων που θα αγοραστούν κατόπιν παραγγελίας στο site του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Μαΐου.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Παρασκευή 26 Απριλίου, 18:00-20:30: Παρουσίαση-συζήτηση για τρεις πρόσφατες εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη που σχετίζονται με την Ισλαμική Συλλογή:


John Carswell – Mina Moraitou – Melanie Gibson, Iznik Ceramics at the Benaki Museum, Gingko – Benaki Museum, Λονδίνο 2023
Anna Ballian, “Bacini” or immured plates in Greek Churches. Iznik, Italian and local ceramics
(16th – 17th century), Benaki Museum, Αθήνα 2023
Deborah Freeman Fahid, Το σκάκι στον Ισλαμικό κόσμο. Η Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023 / Chess from the Islamic World. The Benaki Museum Collection, Benaki Museum, Αθήνα 2023.
Ομιλητές:

Deborah Freeman Fahid, Ιστορικός τέχνης
Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
Ροζάννα Μπαλλιάν, Ιστορικός τέχνης
Μίνα Μωραΐτου, Επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης
Πλάτων Πετρίδης, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ
Σάββατο 27 Απριλίου, 19:00-20:30: Παρουσίαση του βιβλίου: Ευγένιος Ματθιόπουλος, «Πέρα απ’ την εγκράτεια και την απόλαυση: ο έρως που δημιουργεί τον κόσμο». Δύο μελέτες για τον Γιάννη Τσαρούχη, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023.

Ομιλητές:

Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων “Τάσσος και Angele Νομικού” Μουσείου Μπενάκη
Ευγένιος Ματθιόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης
Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου, ώρα: 18:30: Ξενάγηση στην έκθεση «Νίκος Αλεξίου. Η Συλλογή» από τους επιμελητές της, την Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, υπεύθυνη τουTμήματος Zωγραφικής, Xαρακτικών και Σχεδίων του Μουσείου Μπενάκη, και τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα προβληθεί απόσπασμα από παλαιότερη εκπομπή του «ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΤ Α.Ε.» στην οποία παρουσιάζεται ο καλλιτέχνης και η Συλλογή του.

Σάββατο 27 Απριλίου, ώρα: 18:00: Ξενάγηση στην έκθεση «Renee Revah. Tehom» από την φωτογράφο Renée Revah και τον επιμελητή της έκθεσης Κωστή Αντωνιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας των εκθεσιακών χώρων, κατά τις ξεναγήσεις θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν έγκαιρα, την ημέρα της ξενάγησης, τα στοιχεία τους στη Γραμματεία του bazaar (κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 28 Απριλίου 2024, ώρα: 11:00-15:00

«Στάσου να παίξουμε!»: Μια παιχνιδιάρικη στάση στη βόλτα σας στη Γιορτή Βιβλίου του Μουσείου Μπενάκη

Στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου 2024 το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου προσκαλεί τα παιδιά κάθε ηλικίας να εξερευνήσουν την ανανεωμένη και εμπλουτισμένη μουσειοσκευή «Τα Ελληνικά Λαϊκά Παιχνίδια».

Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικά λαϊκά παιχνίδια και να ακούσουν την ιστορία κάποιων από αυτά, να παρατηρήσουν φωτογραφίες μιας άλλης εποχής, αλλά και να «στήσουν» τον πάγκο του πανηγυρά με παιχνίδια που γίνονταν ανάρπαστα στα πανηγύρια. Οι μεγάλοι, πάλι, θα έχουν την ευκαιρία να ανασύρουν αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια.

Ελεύθερη συμμετοχή

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
του Κέντρου Ημέρας Εφήβων «Πλόες» ‒ Μονάδα Ψυχικής Υγείας και
της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μυρσίνη Ζορμπά» / Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού
Στόχος μας είναι η συγκέντρωση ενός ικανού αριθμού βιβλίων (από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και από τα second hand βιβλία), τα οποία θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτόν. Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τη δράση αυτή, έχουν τη δυνατότητα κατά τις ημέρες της ΓΙΟΡΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ να προσφέρουν βιβλία για παιδιά και εφήβους (λογοτεχνικά, επιστημονικά, δοκίμια, τέχνης, κόμικς, κ.λπ.). Ως αντίδωρο, το Μουσείο Μπενάκη θα τους προσφέρει μια έκδοσή του από έναν επιλεγμένο κατάλογο βιβλίων.

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:

26.04 & 27.04.2024, 10:00 – 22:00 | 28.04.2024, 10:00 – 18:00

Τοποθεσία:
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
benaki.org