Όλα έτοιμα για το θεατρικό βραβείο «Χορν»

Οι υποψήφιοι για το βραβείο «Χορν», η τελετή στο «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη».

 Όλα έτοιμα για το θεατρικό βραβείο «Χορν»

Έφτασε η στιγμή να μάθουμε ποιοι είναι οι ηθοποιοί που διεκδικούν το θεατρικό βραβείο "Χορν” που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν νέο ηθοποιό του θεάτρου για την καλύτερη ερμηνεία κατά την περασμένη θεατρική περίοδο, στη μνήμη του ηθοποιού Δημήτρη Χορν (1921-1998).

Το βραβείο, που θεσμοθετήθηκε από τον Σταμάτη Φασουλή με την αρωγή του Θεοδόση Ισαακίδη, ο χρυσός σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, παραδίδεται κάθε χρόνο από τον προηγούμενο στον επόμενο βραβευθέντα.

Φέτος μιλάμε για μια ιδιαίτερη απονομή καθώς τρεις θα είναι οι πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί (με λιγότερα από πέντε έτη εμπειρίας) που θα λάβουν το βραβείο "Χορν” για τις σεζόν 2019-21, 2021-22 και 2022-23, αντίστοιχα, λόγω της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του θεσμού. Το βραβείο συνοδεύεται από περγαμηνή καθώς και από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ που χρηματοδοτεί ο αδερφός του ηθοποιού, Γιάννης Χορν.

Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου "Δημήτρης Χορν" είναι ο Σταμάτης Φασουλής. Μέλη της Επιτροπής είναι η Λυδία Κονιόρδου, η θεατρολόγος Ειρήνη Μουντράκη και οι δημοσιογράφοι Μυρτώ Λοβέρδου και Αντιγόνη Καράλη.

Το "Βραβείο Μελίνα Μερκούρη" και το "Βραβείο Δημήτρης Χορν" θα απονεμηθούν σε κοινή τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στο "Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη".

Οι πέντε υποψήφιοι για το "Βραβείο Δημήτρης Χορν" για τις σεζόν 2019-20 & 2020-21 (η σεζόν 2020-21 δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας)

-Κωνσταντίνος Ζωγράφος: υποψήφιος για το ρόλο του Μπένγιαμιν Μάντελσταμ στο "Βρακί" του Καρλ Στέρνχαϊμ, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου (Skrow). Θα ερμηνεύσει τον Πυλάδη στην "Ορέστεια” που θα σκηνοθετήσει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, 12-13/7).

Ο Δημήτρης Κίτσος στον "Γιο" του Φλοριάν Ζελέρ

–Δημήτρης Κίτσος: υποψήφιος για το ρόλο του Νικολά στον "Γιο" του Φλοριάν Ζελέρ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (Θέατρο του Νέου Κόσμου). Αυτή την περίοδο μπορούμε να τον δούμε στη δεύτερη σεζόν του "Maestro” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Ο Νίκος Μάνεσης στη "Φαίδρα"

-Νίκος Μάνεσης: υποψήφιος για το ρόλο του Συντρόφου του Ιππόλυτου στη "Φαίδρα" της Μαρίνας Τσβετάγιεβα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (Προσκήνιο). Τον είδαμε φέτος στο "Ονειρόδραμα” του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος στον "Επιθεωρητή"

-Πάνος Παπαδόπουλος: υποψήφιος για το ρόλο του Χλεστιακόβ στον "Επιθεωρητή" του Νικολάι Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου (Tempus Verum - Εν Αθήναις). Μέχρι τις 16 Ιουνίου θα βρίσκεται στο Θέατρο Τέχνης στη νέα παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου "Και λέγε λέγε” (σκηνή Φρυνίχου).

Ο Αναστάσης Ροϊλός στον "Γυάλινο κόσμο"

-Αναστάσης Ροϊλός: υποψήφιος για το ρόλο του Τζιμ Ο Κόνορ στον "Γυάλινο κόσμο" του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη (Εθνικό Θέατρο - Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος”). Από 1/7 θα περιοδεύσει ως "Άμλετ” στην παράσταση του κλασικού σαιξπηρικού έργου σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Οι πέντε υποψήφιοι για το "Βραβείο Δημήτρης Χορν" για τη σεζόν 2021-22

Ο Στάθης Κόικας στην παράσταση "Το αγόρι στο θεωρείο"

-Στάθης Κόικας: υποψήφιος για το ρόλο του Δρόσου (ενήλικα) στο "Αγόρι στο θεωρείο" της Αγγελικής Δαρλάση, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη (Μικρό Εθνικό - Κτίριο Τσίλερ – Κεντρική Σκηνή). Τον είδαμε φέτος στην παράσταση "Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί” του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων - "Λευτέρης Βογιατζής”, που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν.

Ο Τάσος Λέκκας στην "Επαρχία"

–Τάσος Λέκκας: υποψήφιος για το ρόλο του Ίγκι στην "Επαρχία" του Μιχάλη Βιρβιδάκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα (Θέατρο Οδού Κυκλάδων - "Λευτέρης Βογιατζής”). Από τη νέα σεζόν αναμένεται να επιστρέψει για δεύτερη χρονιά στο "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" του Ματέι Βίζνιεκ, σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου, στο θέατρο "Μπέλλος”.

Ο Φώτης Στρατηγός στο "Πόσο κοστίζει να ζεις"

–Φώτης Στρατηγός: υποψήφιος για το ρόλο του Τζων στο "Πόσο κοστίζει να ζεις" της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα). Θα ερμηνεύσει τον Αγγελιοφόρο στις "Βάκχες” του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, 2-3/8).

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης στη "Συμφορά από το πολύ μυαλό"

–Δημήτρης Φιλιππίδης: υποψήφιος για το ρόλο του Τσάτσκι στη "Συμφορά από το πολύ μυαλό" του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (Θέατρο Οδού Κυκλάδων - "Λευτέρης Βογιατζής”). Από 1/7 θα περιοδεύσει με τον "Κατά φαντασίαν ασθενή” του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.

O Ορέστης Χαλκιάς στο "Labor"

–Ορέστης Χαλκιάς: υποψήφιος για το ρόλο του Νέου στο "Labor" της Ανθής Τσιρούκη, σε σκηνοθεσία Έμιλυς Λουΐζου (Πορεία). Αυτή την περίοδο μπορούμε να τον δούμε στη δεύτερη σεζόν του "Maestro” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Οι πέντε υποψήφιοι για το "Βραβείο Δημήτρης Χορν" για τη σεζόν 2022-2023

Ο Βαγγέλης Δαούσης στη "Φιλουμένα Μαρτουράνο"

-Βαγγέλης Δαούσης: υποψήφιος για το ρόλο του Μικέλε στη "Φιλουμένα Μαρτουράνο" του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (Δημήτρης Χορν). Τη φετινή σεζόν έπαιξε στον "Ελέφα” του Κώστα Μποσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ο Πάνος Ζυγούρος στον "Κύκλο των χαμένων ποιητών"

-Πάνος Ζυγούρος: υποψήφιος για το ρόλο του Τοντ Άντερσον στον "Κύκλο των χαμένων ποιητών" του Τομ Σούλμαν, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη (Βρετάνια), όπου έπαιξε φέτος για δεύτερη χρονιά, παράλληλα με το έργο του Ντμίτρι Ντανίλοφ "Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας", σε σκηνοθεσία της Ταμίλλα Κουλίεβα, στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης”.

Ο Δημήτρης Καπουράνης στο "Μια άλλη Θήβα"

–Δημήτρης Καπουράνης: υποψήφιος για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (Θέατρο του Νέου Κόσμου), παράσταση με την οποία θα περιοδεύσει και το καλοκαίρι από 7/7.

Ο Βασίλης Μηλιώνης στη "Φιλουμένα Μαρτουράνο"

-Βασίλης Μηλιώνης: υποψήφιος για το ρόλο του Ρικάρντο στη "Φιλουμένα Μαρτουράνο" του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου ("Δημήτρης Χορν”). Τον είδαμε φέτος στην "Απλή μετάβαση” των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη, στο Ακροπόλ.

Ο Στρατής Χατζησταματίου στο "Da"

–Στρατής Χατζησταματίου: υποψήφιος για το ρόλο του Τσάρλι (Νέος) στο "Da" του Χιου Λέοναρντ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια (Ιλίσια). Θα παίξει στην παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη "50 χρόνια, μια νύχτα” στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (26-29/6).

Ας θυμηθούμε τους ηθοποιούς που έχουν λάβει το θεατρικό βραβείο "Δημήτρης Χορν” μέχρι σήμερα

Δημήτρης Ήμελλος (2001), Αργύρης Ξάφης (2002), Χρήστος Λούλης (2003), Κώστας Βασαρδάνης (2004), Νίκος Καρδώνης (2005), Κώστας Γάκης (2006), Γιάννος Περλέγκας (2007), Θανάσης Αλευράς (2008), Μάκης Παπαδημητρίου (2009), Μιχάλης Οικονόμου (2010), Θάνος Τοκάκης (2011), Δημήτρης Λάλος (2012), Χάρης Φραγκούλης (2013), Γιώργος Χρυσοστόμου (2014), Μιχάλης Σαράντης (2015), Αργύρης Πανταζάρας (2016), Κωνσταντίνος Μπιμπής (2017), Γιάννης Νιάρρος (2018), Μιχάλης Συριόπουλος (2019), Γιωργής Τσουρής (2020).

Πηγή: athinorama.gr