Το 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

Πώς μια παράσταση μπορεί να χωρέσει σε μία βαλίτσα; Οι απαντήσεις στο 4ο Φεστιβάλ «Athens Suitcase Theater»

Το 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας

Φαντάζει αδιανόητο μια παράσταση να χωρέσει σε μια βαλίτσα αλλά το 4ο Φεστιβάλ Θέατρου Βαλίτσας "Athens Suitcase Theatre Festival 2023", μπορεί να το κατορθώσει. Η Εταιρεία Δημιουργικότητας και Πολιτισμού – Helix Theatre σε συνεργασία το Θέατρο NOUS προσκαλούν όσους αγαπούν τις παραστατικές τέχνες και έχουν δημιουργήσει τη δική τους ομάδα να παρουσιάσουν παραστάσεις θεάτρου με οποιαδήποτε μορφή ή τάση, χοροθεατρικές παραστάσεις, όπερας, παντομίμας, κουκλοθέατρου ακόμα και τσίρκου.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2015 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, τόσο από την πλευρά της συμμετοχής του κοινού, όσο και από το υψηλό επίπεδο των παραστάσεων. Σε διάστημα ενός μήνα συμμετείχαν 13 θεατρικά σχήματα που έδωσαν το καθένα από μία έως τρεις παραστάσεις, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια. Η ιδέα του Θεάτρου Βαλίτσας εστιάζει στην κυρίαρχη παρουσία του ηθοποιού και στη λιτότητα των μέσων που χρησιμοποιεί. Αναδεικνύει την αξία της αφαίρεσης των περιττών στοιχείων, τοποθετώντας την ερμηνεία ως το πρωταρχικό ενδιαφέρον της παράστασης. Ενσωματώνει στην δημιουργία της παράστασης την έννοια του ταξιδιού, τόσο σε πραγματικό όσο και μεταφορικό επίπεδο.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στοχεύει σταδιακά στο να πάρει ένα διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή και ξένων καλλιτεχνών και ομάδων, θέλοντας να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών, αλλά και των καλλιτεχνών με το κοινό. Επίσης στοχεύει και στην ανάπτυξη ενός πεδίου ανταλλαγών, πρωτίστως με νέους καλλιτέχνες και νέες θεατρικές ομάδες. Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Θα δοθούν 6 Τιμητικά Βραβεία από Επιτροπή που θα την αποτελούν προσωπικότητες του θεάτρου.

Τα βραβεία θα αντιστοιχούν στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Καλύτερης Παράστασης (Αντιστοιχεί σε παρουσίαση της βραβευμένης παράστασης στο Θέατρο NOUS για πέντε παραστάσεις).
  2. Καλύτερης Σκηνοθεσίας
  3. Ανδρικού Ρόλου
  4. Γυναικείου Ρόλου
  5. Βραβείο των διοργανωτών. (Surprise)
  6. Βραβείο Σκηνογραφίας που "Χωράει σε μια Βαλίτσα”
  7. Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
  8. Βραβείο Χορογραφίας

Τα βραβεία θα απονέμει πενταμελής επιτροπή που θα αποτελείται από καταξιωμένους ανθρώπους του θεάτρου και θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής – παροχές Φεστιβάλ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 7 Απριλίου 2023, περιλαμβάνοντας πλήρη φάκελο, κείμενα, φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης, βίντεο (εφόσον υπάρχει) και τις Φόρμες Συμμετοχής. Η διάρκεια των παραστάσεων πρέπει να είναι από 40 έως 90 λεπτά. Το φεστιβάλ παρέχειπαραχώρηση του θεατρικού χώρου για μία - τρεις παραστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό,καταχώρηση στον κατάλογο του φεστιβάλ και το 30% επί των εισπράξεων αφαιρουμένου του ΦΠΑ 6%. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι ευπρόσδεκτες και οι προτάσεις καλλιτεχνών που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από σεμινάρια, εργαστήρια ή διαλέξεις. Στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το περιεχόμενο, τον τίτλο και άλλες πιθανές παραμέτρους του σεμιναρίου, του εργαστηρίου ή της διάλεξης. Η συμμετοχή στις εκπαιδευτικού περιεχομένου δραστηριότητες θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτηση συμμετοχής τους έως τις 7 Απριλίου 2023 στο e-mail:[email protected]