«Αγκάθι», "Chip & Ovi" και "Animal Love" στον κινηματογράφο "Athenee"

Δύο ειδικές βραδιές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16/10 και τη Δευτέρα 17/10 στον κινηματογράφο "Athenee" (Λευκωσίας 41-43, Πλατεία Αγίου Ανδρέα Κάτω Πατήσια).

 «Αγκάθι», "Chip & Ovi" και "Animal Love" στον κινηματογράφο "Athenee"

Πρόκειται για τη χορευτική μικρού μήκους ταινία «Αγκάθι» του Αλέξανδρου Σταματιάδη. Και το φιλμ "Chip & Ovi" του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη). Την ίδια μέρα ακολουθεί το "Animal Love" του Ούλριχ Ζάιντλ.

«Αγκάθι» την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 21.30
H χορευτική μικρού μήκους ταινία «Αγκάθι» του Αλέξανδρου Σταματιάδη θα προβληθεί στην θερινή αίθουσα του κινηματογράφου "Athenee". Πρόκειται για μία «αμιγώς χορευτική ταινία, σπάνιο κινηματογραφικό είδος για τα ελληνικά δεδομένα, που πραγματεύεται την ανδρική υπερευαισθησία σε συνάρτηση με τον συντηρητισμό αλλά και θρησκοληψία της ελληνικής περιφέρειας» όπως σημειώνουν οι συντελεστές.

Σκηνικός χώρος της ταινίας είναι ένα πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται σε ένα απροσδιόριστο και χειμερινό τοπίο κάπου στην περιφέρεια της Ελλάδα. Ένα περιβάλλον καλυμμένο σχεδόν εξολοκλήρου από ένα χιονισμένο πέπλο ανεπηρέαστο από τον χρόνο που κυλάει. Εκεί συντελείται η απροσδόκητη συνάντηση τριών νέων ανδρών. Σε αυτό το σημείο που βρίσκεται στο «πουθενά» οι τρεις πρωταγωνιστές συνομιλούν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του χορού, αναδεικνύοντας εν τέλει διαφορετικά νοήματα σχετικά με τις επιμηκύνσεις ή συμπτύξεις του χρόνου.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Δημήτρης Λαμπρίδης.

Η πρωτότυπη μουσική που συνοδεύει την εικόνα είναι του Ερμή.

Παραδοσιακά όργανα παίζει ο δεξιοτέχνης Ευριπίδης Νικολίδης.

Το «Αγκάθι» έχει ξεκινήσει την πορεία του σε διεθνή φεστιβάλ. Συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα των φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Aesthetica Short Film Festival (BAFTA qualifying), South London Screendance (Η.Β.) Pöff Shorts(BAFTA Qualifying, Εσθονία), Cinema No Estendal (Πορτογαλία).

Μετά το πέρας της ειδικής προβολής ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σταματιάδης, ο εκ των παραγωγών και χορευτής Πέτρος Νικολιδης και ο διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Λαμπρίδης θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Chip & Ovi του Παναγιώτη Ευαγγελίδη και Animal Love του Ούλριχ Ζάιντλ

Η Pugnant Film Series, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει προβολές underground, dada & auteur cinema, παρουσιάζει στον κινηματογράφο "Αthenee" για μία και μοναδική προβολή τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 20.15 την πρώτη ταινία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Chip & Ovi – παρουσία του σκηνοθέτη- και στις 21.30 το Animal Love του Ούλριχ Ζάιντλ (Ulrich Seidl). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με ενιαίο εισιτήριο (7 ευρώ).

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ "Chip & Ovi" παραγωγής 2008
Κεντρικοί χαρακτήρες είναι ο Τσιπ και ο Όβι. Οι δύο νεαροί άνδρες γνωρίστηκαν σε εφηβική ηλικία σε ένα ορφανοτροφείο κοντά στην πόλη Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας. Οι μητέρες τους τούς εγκατέλειψαν λίγο μετά την γέννα και τους και τους ανέλαβαν κρατικά ορφανοτροφεία. Είναι ανάπηροι, ο ένας στα χέρια εκ γενετής και ο άλλος στο πόδι από πολυομυελίτιδα. Γίνονται ζευγάρι και προσπαθούν να επιβιώσουν, να βρουν δουλειά, να αντιμετωπίσουν την κοινωνική διάκριση, τη φτώχεια αλλά και τις ανατροπές της σχέσης τους. Κάνουν όμως και όνειρα. Ο Όβι θέλει να γίνει επαγγελματίας κάμεραμαν κι ο Τσιπ ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών στο Τέξας.

Ο συγγραφέας, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου Παναγιώτης Ευαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα. Τα πιο γνωστά του σενάρια είναι για τις ταινίες του Πάνου Κούτρα: «Αληθινή Ζωή», «Στρέλλα», και "Xenia". Ως σκηνοθέτης ταινιών έχει υπογράψει τα ντοκιμαντέρ: Τσιπ και Όβι, Η ζωή και ο θάνατος του Σέλσο Ζούνιορ, Λάμπουν στο σκοτάδι, Η Αληθινή Ζωή, Οι Γάμοι της Τήλου κ.α.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ "Animal Love" παραγωγής 1995
Είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινίας του σημαντικού αυστριακού κινηματογραφιστή Ούλριχ Ζάιντλ. Το θέμα της αφορά τους μοναχικούς κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων οι οποίοι απογοητευμένοι από τους συνανθρώπους τους στρέφονται ολοκληρωτικά στα ζώα. Στα κατοικίδια τους προσδίδουν ρόλους όπως αντικείμενα αγκαλιάς, συνοδοί και σε κάποιες περιπτώσεις σύντροφοι ζωής.

Ένα μέρος του κοινού της Αυστρίας την εποχή που προβλήθηκε το φιλμ το αποδοκίμασε. Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, έχει διαφορετική ανάγνωση και θεωρείται παγκοσμίως καλτ. «Η αρχική ιδέα για αυτή την ταινία ήταν πολύ ριζοσπαστική: φαντάστηκα μια ταινία στην οποία ένας άντρας ή μια γυναίκα έκαναν με το κατοικίδιο τους όλα όσα θα έκανε ένα παντρεμένο ζευγάρι. Σε ολόκληρη την ταινία δε θα υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων» σημειώνει ο σκηνοθέτης. Ο Werner Herzog όταν είδε την ταινία, δήλωσε: «Σε καμία ταινία δεν έχω κοιτάζει τόσο ευθέως την κόλαση».

Ο Ούρλιχ Ζάιντλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιέννη. Παρ’ ότι ήθελε να γίνει ιερέας, σπούδασε δημοσιογραφία, δραματουργία και κινηματογράφο. Από τη σχολή κινηματογράφου εκδιώχθηκε εξαιτίας της σπουδαστικής του ταινίας The Prom. Οι δεκάδες ταινίες που έχει πραγματοποιήσει χαρακτηρίζονται ως υβριδικής τεχνοτροπίας, και συχνά ονομάζονται ντοκιμαντέρ, κυρίως για τον τρόπο που διευθύνει τους ηθοποιούς του. Έχει βραβευθεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ, μεταξύ αυτών και στη Βενετία για την ταινία του Paradise: Faith, που είναι μέρος της τριλογίας Paradise.