Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Πολύ σημαντικός ο Ολυμπιακός, δίνει ελπίδα στο δύσκολο βιοπορισμό ανθρώπων» 

Η συνέντευξη του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο «ΦΩΣ». Πώς κόντεψε να ξηλώσει τον τετρακέφαλο του κολλητού του ουρλιάζοντας για τον Ολυμπιακό.

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Πολύ σημαντικός ο Ολυμπιακός, δίνει ελπίδα στο δύσκολο βιοπορισμό ανθρώπων» 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι μεγάλος ηθοποιός, μεγάλος Ολυμπιακός, αλλά είναι και μεγάλος άνθρωπος όπως φαίνεται. Διαβάστε τι πράγματα λέει. Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» της 21/6/2022

Σε είχα βγάλει στο «ΦΩΣ» μετά την οδυνηρή ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, όταν πολλοί έλεγαν ότι έχει κόμπλεξ η μπασκετική ομάδα. Και ήσουν κάθετος, υποστηρικτικός, τονίζοντας «κόμπλεξ έχουν οι κομπλεξικοί. Εμείς οι Ολυμπιακοί δεν είμαστε. Αυτό θα το ήθελαν οι Παναθηναϊκοί». Και υποστήριξες ότι εκείνο το ματς ήταν μαγική εικόνα, αφού οι παίκτες του ΠΑΟ τα έριχναν από μακριά από παντού και όλα έμπαιναν και ότι δεν θα ξαναγίνει. Δικαιώθηκες. Και δεν σου το είχα ότι είσαι οξύς στις ατάκες.

Άμα δεν μου το είχες, έχεις λάθος αντίληψη.

Επειδή είσαι χαμηλών τόνων άνθρωπος το λέω.

Πλάκα σου κάνω. Όμως, φιλαράκι, ο Ολυμπιακός είναι Ολυμπιακός!

Πώς είχες τόση σιγουριά για την ομάδα;

Έτσι πρέπει να κάνουμε στις δύσκολες στιγμές όσοι πιστεύουμε στα όνειρα! Όταν η ομάδα προσπαθεί με νέους παίκτες -και με τη συμβολή των παλιών-, όταν βλέπεις ότι προσπαθεί να μονταριστεί, αυτό με εξιτάρει. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην ομάδα με τεράστια γνώση - και η διοίκηση και ο προπονητής και παίκτες. Το λέμε και στο θέατρο, «καλύτερα να πάει άσχημα η γενική πρόβα, ώστε να είναι η πρεμιέρα καλή». Ήταν ένα περίεργο ματς εκείνο που δύσκολα θα μπορούσε να ξανασυμβεί.

Τι σου άρεσε φέτος;

Μου άρεσε ο τρόπος που ο ένας σκεφτόταν τον άλλον. Αν σε κάποιον έβγαινε το παιχνίδι και ρόλαρε, με έναν μαγικό τρόπο οι άλλοι παραμέριζαν, τον έβρισκαν και τον εμπιστεύονταν. Η ομάδα αναδείκνυε με αγάπη όποιον ήταν σε μέρα. Μου άρεσε επίσης η ψυχή που έπαιζαν άμυνα. Μου άρεσε ότι όταν ήταν 15 πόντους πίσω στο σκορ, δεν τα παράταγαν. Και ήταν όλοι πολύ αθλητικοί.

Η ηθική που βγάζουν προς τα έξω οι Αγγελόπουλοι σού αρέσει; Έφτασαν στη δικαίωση χωρίς εκβιασμούς, χωρίς την αναίδεια του χρήματος και την επίδειξη της εξουσίας.

Έτσι θα έπρεπε να γίνεται παντού. Αν θέλουμε να έχουμε αθλητικές βάσεις, να παράγουμε ταλέντα, χρειάζεται τέτοια νοοτροπία και τέτοια παιδεία. Τέτοια σκέψη και τέτοια συμπεριφορά από τη διοίκηση. Δυστυχώς, αλλιώς είχαμε μάθει, να έρχεται κάποιος με χρήμα και να βλέπει ως εξουσία αφοριστικά την ηθική.

Μεγάλη φράση είπες.

Εγώ βλέπω και πολύ ΝΒΑ και τον τρόπο που λειτουργούν οι ευρωπαϊκές ομάδες. Δίνουν μεγάλη σημασία στη συμπεριφορά. Σέβονται τη στολή τους, τη σκηνική τους παρουσία, το σήμα, είναι μια αντίληψη που βλέπεις σε σοβαρές επιχειρήσεις.

Πώς εξηγείς τη μεγάλη διαφορά της ομάδας φέτος σε σχέση με πέρσι; Φαλ, Ουόκαπ, Ντόρσεϊ μπορεί να έκαναν τέτοια διαφορά;

Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σκέφτομαι το πέρσι, πέρασε το πέρσι, τελείωσε. Η ομάδα έμαθε από τα λάθη. Δεν κοιτάω ποτέ τον χρόνο που πέρασε, ούτε στη δουλειά μου, κοιτάω πάντα μπροστά, κοιτάω τη δυναμική των πραγμάτων και πώς κάτι εξελίσσεται. Η ομάδα δεν πρέπει να σκέφτεται ούτε τη φετινή πετυχημένη χρονιά. Θεωρώ ότι το αύριο θα είναι ακόμα καλύτερο στο μπάσκετ, πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία και να ανοίξουμε τον δρόμο στους νέους ανθρώπους που έρχονται. Η διοίκηση λειτουργεί με έναν τρόπο υποδειγματικό, δείχνει τον σωστό τρόπο στα νέα παιδιά και ότι μπορείς να φτάσεις στην επιτυχία και με αυτόν τον τρόπο. Αυτό πρέπει να ξεκινάει από την κεφαλή και να στελεχώνεται ο αθλητικός οργανισμός -και οποιοσδήποτε οργανισμός- με τα ανάλογα στελέχη.

Μιλουτίνοβ θες πίσω;

Δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος, ο προπονητής θα κρίνει.

Παπαγιάννη, αν όχι Μιλουτίνοβ; Σε ιντριγκάρω.

Έχει τη δυνατότητα ο Ολυμπιακός και τη δυναμική να προσελκύσει πολλούς καλούς παίκτες. Τέτοιες τράμπες μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού τις βλέπω λίγο δύσκολες.

Ήταν αφύσικο να φτάνει ο Ολυμπιακός πιο εύκολα στην κορυφή της Ευρώπης, παρά να παίρνει Κύπελλο Ελλάδας τόσα χρόνια;

Στα παιχνίδια που δεν έπαιξε καλό μπάσκετ η ομάδα, όχι. Όμως στα παιχνίδια που έπαιξε καλά και αδικήθηκε, αυτό ήταν αφύσικο, ναι. Κι εμείς οι Ολυμπιακοί έχουμε κατηγορηθεί για καταστάσεις που αδίκησαν άλλες ομάδες. Αλλά το ποια είναι η κάθε ομάδα το αποδεικνύει στη διάρκεια του χρόνου. Η αξία της φαίνεται στη διάρκεια.

Γιατί φέτος εισέπραξε το μπάσκετ μεγαλύτερη αγάπη από το ποδόσφαιρο; Είδαμε τον κόσμο να κάνει σαν τρελός με το μπάσκετ, ακόμα και σε πίκρες όπως αυτή στο φάιναλ φορ.

Φταίει η διαφορετική σύμπραξη των ανθρώπων. Στο ποδόσφαιρο έχει ανοίξει πάρα πολύ η ψαλίδα σε σχέση με τις τοπ ομάδες στην Ευρώπη, ενώ στο μπάσκετ είναι τέτοια η δυναμική που δεν αισθάνεσαι ότι πας να τα βάλεις με τον Γολιάθ. Στο ποδόσφαιρο τα οικονομικά δεδομένα έχουν ξεφύγει πάρα πολύ, νιώθεις ότι έχεις απέναντί σου τον Γολιάθ.

Είχες πάει στο Βελιγράδι;

Δεν μπόρεσα λόγω παράστασης, πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί. Για ένα σουτ δεν περάσαμε στον τελικό. Ήταν μια γιορτή.

Τι έκανες στο σουτ αυτό;

Ήμουν στην πρόβα και έκλεβα ματιές από ένα στικάκι που είχε φίλος μου και το έβλεπε ζωντανά! Και όταν δεν μπορούσα να το δω, μου έκανε νοήματα. Τα ματς τα βλέπω σε επανάληψη συνήθως λόγω δουλειάς. Είναι πολύ σημαντικός ο Ολυμπιακός, είναι πολύ σημαντικό να δίνεις στους ανθρώπους μια ελπίδα μέσα στον δύσκολο βιοπορισμό τους και στις αντιξοότητες που ζουν. Κάπως τους αναζωογονείς.

Και θα σε ρώταγα τι σημαίνει Ολυμπιακός.

Μπορεί να μην έχεις λεφτά στην τσέπη και να σου έχουν συμβεί δέκα άσχημα πράγματα μέσα στην ημέρα, αλλά να μπορείς μέσω της ομάδας να ελπίζεις στη νίκη, να κοινωνικοποιείσαι με άλλους δέκα που θα δείτε το ματς με μπίρες, με άλλους εκατό, με άλλους χίλιους ή χιλιάδες στο γήπεδο. Με κόσμο που έχει την ίδια αγωνία με εσένα, την ίδια ελπίδα με εσένα, την ίδια χαρά, την ίδια στενοχώρια. Κανείς δεν θέλει να χάνει, αλλά και η ήττα είναι σπουδαία. Γιατί σε κάνει να ταπεινωθείς -χρειάζεται και η ταπείνωση, η ταπεινότητα-, σε κάνει να εκτιμάς περισσότερο τη νίκη.

Φιλόσοφος είσαι. Πες μου για τον Πρίντεζη ό,τι θες.

Σπουδαία αγάπη, σεβασμός, πόσο ωραία μίλησε και μας αποχαιρέτησε, του βγάζουμε όλοι το καπέλο. Δεν είναι μόνο σπουδαίος αθλητής, είναι και ωραίος άνθρωπος. Είναι ηθικός, είναι σοβαρή η συμπεριφορά του, έχουμε τόσες πολλές στιγμές να θυμόμαστε με αυτόν. Ανέβηκε με πολλή δουλειά που έκανε, μόνο αγάπη και σεβασμό έχω για έναν τέτοιον άνθρωπο.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό με εκείνον;

Θυμάμαι το τρίποντο με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ στο τελευταίο δευτερόλεπτο που φώναζε ο σπίκερ «ο Άγιος Γεώργιος Πρίντεζης» (σ.σ. γελάει). Το 71-68.

Θυμάσαι και το σκορ, ρε θηρίο;

Και δεν θα ξεχάσω ποτέ το πεταχτάρι του που πήραμε την Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ. Όχι μόνο επειδή πήραμε την Ευρωλίγκα αλλά επειδή με τα ουρλιαχτά μου και τις κινήσεις μου πήγα να ξηλώσω τον τετρακέφαλο του κολλητού μου!

Πού ήσουν και τι έκανες εκείνη την ώρα;

Μας άκουσαν τα μισά Καμίνια! Είχα πάει στο σπίτι του κολλητού μου στα Καμίνια να δούμε το ματς, ήμασταν τρεις, εγώ, ο Στάθης και ο Δημήτρης, ουρλιάζαμε, οι δύο από χαρά, ο τρίτος από πόνο διότι του διέλυσα το πόδι, «ρε μου έσπασες το πόδι» φώναζε, «συγγνώμη, από χαρά» του έλεγα εγώ, «ρε δεν μπορώ να περπατήσω» φώναζε!

Εσύ είσαι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Εντελώς.

Θα αλλάξεις και θα γίνεις Νότιγχαμ;

Γιατί να γίνω Νότιγχαμ;

Βλέπω πολλούς στα σόσιαλ που έχουν γίνει Νότιγχαμ.

Εγώ θα μείνω Ολυμπιακός και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και είναι μεγάλη μου χαρά ως Έλληνας και ως Ολυμπιακός που ο Τσιμίκας παίζει σε τόσο υψηλό επίπεδο και ας είναι στην αντίπαλη Λίβερπουλ. Όλοι είμαστε υπερήφανοι για τον Τσιμίκα. Εγώ όμως είμαι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία, γιατί εκεί γεννήθηκα, είναι η περιοχή της μάνας μου.

Μου είχες πει όταν σε ρώτησα ότι είσαι πιο πολύ Ολυμπιακός από Μάντσεστερ.

Βεβαίως είμαι πιο πολύ Ολυμπιακός.

Έκλαψες ποτέ για τον Ολυμπιακό; Από χαρά ή λύπη.

Από χαρά έφτασα στο τσακ να κλάψω όταν πήραμε το ευρωπαϊκό στο μπάσκετ με την ΤΣΣΚΑ. Το ίδιο είχα πάθει και το '97 όταν το πήραμε στη Ρώμη με τον Ρίβερς. Από λύπη στο 4-0 που χάσαμε στον τελικό Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό.

Είσαι υπέρ ή κατά του Μαρτίνς;

Είμαι υπέρ του Μαρτίνς όταν κερδίζει και κατά του Μαρτίνς όταν χάνει (σ.σ. γελάει). Έτσι δεν κάνουν όλοι; Αστειεύομαι. Δεν νομίζω ότι φταίει για όλα ο Μαρτίνς!

Δεν είχε πολλούς καλούς παίκτες φέτος και ευτυχώς που το αναγνώρισε η διοίκηση και δεν τα έριξε όλα πάνω του.

Αν την ίδια νοοτροπία δεν είχε η Γιουνάιτεντ, θα είχε απολύσει τον Φέργκιουσον στα πρώτα χρόνια που δεν παίρναμε τίποτα.

Κάτι που δεν σε έχω ρωτήσει στο παρελθόν. Ποιος παίκτης στην Ιστορία του Ολυμπιακού σε πλήγωσε πιο πολύ όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό και πήγε στον Παναθηναϊκό;

Ο Σαργκάνης. Και ο Αποστολάκης.

Πρέπει να σκέφτονται οι αθλητές τα χιλιάδες παιδάκια που κλαίνε όταν πάνε στον «αιώνιο» αντίπαλο;

Ως επαγγελματίες πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Διότι ο χρόνος της δουλειάς τους διαρκεί λίγα χρόνια. Όμως όταν φτάνεις στο επίπεδο να είσαι ο καλύτερος και ηγετική μορφή, ταυτίζονται εκατομμύρια κόσμου μαζί σου και πρέπει να το σκέφτεσαι. Αυτό που είπε ο Πρίντεζης για τον Παναθηναϊκό με καλύπτει.

Εσύ θα έφευγες αν ήταν πολλά τα λεφτά;

Εγώ δεν θα το έκανα, αλλά δεν θέλω να είμαι απόλυτος, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες, έχουν παιδιά, αργότερα εγγόνια. Εγώ όμως λειτουργώ συναισθηματικά, δυσκολεύτηκα ακόμα και με τον Μέσι που άφησε την Μπαρτσελόνα και πήγε στην Παρί, σε άλλη χώρα.

Και για να είμαστε δίκαιοι, να πούμε στα νέα παιδιά ότι την εποχή του Σαργκάνη και των άλλων που το έκαναν, πρώτον, τα συμβόλαια ήταν πενταετή και οκταετή, δεύτερον, δεν είχαν την επιλογή να πάνε στο εξωτερικό, ήταν κλειστές οι πόρτες, και ήταν ο μόνος τρόπος να πάρουν μια φορά πολλά λεφτά στην καριέρα τους. Δεν είναι όπως σήμερα που τα τσεπώνουν κάθε λίγο και λιγάκι και μπορούν να πάνε παντού στο εξωτερικό.

Για το θέμα του Φορτούνη τι λες;

Έχω άποψη, τον έχω γνωρίσει και προσωπικά τον άνθρωπο. Είναι σπουδαίος παίκτης και είναι βαθιά Ολυμπιακός. Όταν η ομάδα δεν ήταν στα καλύτερά της, έμπαινε και άλλαζε τα ματς. Εύχομαι να μείνει στον Ολυμπιακό, θεωρώ ότι τον χρειαζόμαστε. Εγώ είμαι υπέρ του Φορτούνη, αλλά δεν είμαι ειδικός. Απαντάω ως άνθρωπος.

Το ότι είχε πάρει τη φανέλα του Φορτούνη με το Νο 7 ο Ονιεκούρου πώς το είδες;

Το θεωρώ απαράδεκτο.

Λογαριασμός ενέργειας πόσο σου ήρθε;

Ευτυχώς μέχρι στιγμής όχι τα εξωφρενικά ποσά που ακούω σε άλλους. Όχι τόσο που να βρίζω. Αν το διαβάσει κανείς Παναθηναϊκός αυτό και μου στείλει χαράτσι, θα το πληρώσεις εσύ!

Το ποστάρισμα της παίκτριας του Ολυμπιακού στο μπάσκετ για τον Παπαπέτρου πώς το είδες; Ζήτησε συγγνώμη αργότερα.

Ντροπή της που μίλησε έτσι για έναν συναθλητή της, συμπατριώτη της και συνάνθρωπό της. Θα έπρεπε να μη δίνει τέτοια πρότυπα, η συμπεριφορά των αθλητών του Ολυμπιακού πρέπει να είναι αντάξια του συλλόγου στον οποίο βρίσκονται.

Θα εργαστείς το καλοκαίρι;

Η δουλειά μου είναι όπως στα αθλήματα, έχει να κάνει με την ομάδα. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχω ταλαιπωρηθεί απίστευτα από κούραση. Αυτό το καλοκαίρι δεν θα εργαστώ. Ο κόσμος να στηρίξει τους καλλιτέχνες που έχουν βγει όλοι με μεγάλη αγάπη και χαρά, το θέατρο όπως και ο αθλητισμός είναι χώρος που πρέπει να δίνει πρότυπα, ωραίες στιγμές και διασκέδαση. Έχουμε σημαντικότατους καλλιτέχνες στη χώρα μας, ελπίζω ο κόσμος να τους στηρίξει. Εγώ θα πηγαίνω να τους βλέπω όπου μπορώ.

Πού θα πας διακοπές;

Θα πάω πρώτα λίγες μέρες στην Αγγλία, γέννησε η αδερφή μου το τρίτο μου ανίψι, θα πάω γρήγορα να τον κάνω Ολυμπιακό, μη μου τον κάνουν Μάντσεστερ Σίτι!