Πάουλα Ρέγκο - Μια ζωγράφος για την Τζέιν Έιρ

Διάσημη για το έργο της και την οπτική της ματιά στο πρόβλημα της γυναίκας η Πορτογαλίδα ζωγράφος ήταν πρωτίστως μια σπουδαία θεραπαινίδα της τέχνης.

Πάουλα Ρέγκο - Μια ζωγράφος για την Τζέιν Έιρ

Η Πάουλα Ρέγκο δεν είναι πια μαζί μας. Πέθανε πριν από τρία χρόνια, τον Ιούνιο του 2022 στο Λονδίνο σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω της εκείνη την ιδιαίτερη ματιά πάνω στο γυναικείο ζήτημα που της χάρισε μια ανεξίτηλη διασημότητα στη ζωγραφική.

Ο γυναικόκοσμος, στην κοινωνία των ανδρών, ήταν πάντα και μάλλον παραμένει μια τάξη ειλώτων σε όλα τα επίπεδα. Η χειραγώγηση των γυναικών, η καταπίεση και η ανελευθερία που βιώνουν στη ζωή τους, είναι ένα θέμα που απασχολεί την τέχνη σε όλες τις εποχές.

Πάουλα Ρέγκο: Μια φεμινίστρια και τα τολμηρά έργα της για τις αμβλώσεις στην Tate Britain

Η Πάουλα Ρέγκο είναι μια φωνή διαμαρτυρίας με υψηλά καλλιτεχνικά κριτήρια, ένα νηφάλιο πνεύμα που επινοεί, εξεγείρεται και δημιουργεί στιγμιότυπα από τη ζωή των γυναικών στην ανδροκρατούμενη κοινωνία. Είναι γνωστή άλλωστε από τον αγώνα που έδωσε μέσω της τέχνης της για το ζήτημα των αμβλώσεων και όχι μόνο.

Μια σημαντική λεπτομέρεια στην πολύχρονη διαδρομή της είναι και μια σειρά από γραμματόσημα που φιλοτέχνησε για λογαριασμό των βρετανικών ταχυδρομείων τα οποία αφορούν την εμβληματική ηρωίδα της λογοτεχνίας Τζέιν Έιρ.

Αλήθεια δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί πιο ικανή ανάδοχο ενός τέτοιο εγχειρήματος από τη διάσημη Πορτογαλίδα ζωγράφο που τώρα «ζει» και «εργάζεται» ανεβασμένη ψηλά σε κάποιο σύννεφο της αιωνιότητας.

Πάουλα Ρέγκο: Μια φεμινίστρια και τα τολμηρά έργα της για τις αμβλώσεις στην Tate Britain