Κέντρο Πομπιντού: Αναδρομική έκθεση για τον Ζεράρ Γκαρούστ

Το Κέντρο Πομπιντού παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον σπουδαίο Ζεράρ Γκαρούστ

Κέντρο Πομπιντού: Αναδρομική έκθεση για τον Ζεράρ Γκαρούστ

Μια μοναδική ευκαιρία θα έχουν οι επισκέπτες του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι να γνωρίσουν το πλούσιο έργο του Ζεράρ Γκαρούστ, από τις 7 Σεπτεμβρίου 2022 έως και τις 2 Ιανουαρίου 2023, σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. 120 πίνακες, εγκαταστάσεις και γλυπτά είναι ορισμένα από τα έργα που θα παρουσιαστούν.

Το αινιγματικό έργο του καλλιτέχνη εμπνέει και εμπνέεται από τη ζωή του σε ένα μοναδικό διάλογο. Ο ίδιος προσφέρει ορισμένα «κλειδιά» ώστε να γίνουν κατανοητά τα έργα του, αλλά προτείνει την ενδοσκόπηση και μια πιο προσωπική ανάγνωση της δουλειάς του. Τα έργα του αποτελούν μοναδικά δείγματα παραστατικής τέχνης.

Τα έργα του Γκαρούστ εμπνευσμένα από τη μυθολογία, τη λογοτεχνία και τις βιβλικές αναφορές, γειτινιάζουν με τον σουρεαλισμό. Επηρεασμένος από τον Μαρσέλ Ντυσάν, στην αρχή της καριέρας του, εγκατέλειψε για λίγο τη ζωγραφική και ασχολήθηκε με την σκηνογραφία. Το θέατρο επηρέασε σημαντικά το έργο του και έτσι, όταν επέστρεψε στη ζωγραφική, άρχισε να δημιουργεί πρόσωπα και σώματα παραμορφωμένα από την συναισθηματική ένταση. Στα έργα του εντοπίζονται συχνά αναφορές σε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Γκρέκο και ο Φράνσις Μπέικον. Τα έργα του Γκαρούστ έχουν φιλοξενηθεί σε διάσημες γκαλερί. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στη Νορμανδία.