Όλα έτοιμα για τις εκδηλώσεις υπό την πανσέληνο

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται την Παρασκευή (12/8) κάτω από το φως του φεγγαριού. Ξεχωρίζει η συναυλία Πορτοκάλογλου στο Σούνιο. 

Όλα έτοιμα για τις εκδηλώσεις υπό την πανσέληνο

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, για μία ακόμη χρονιά, τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη. Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Πρόκειται για λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοιού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Πανσέληνος στο Σούνιο με συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στο Ναό του Ποσειδώνα

Την Παρασκευή το βράδυ, με το μεγαλύτερο ολόγιομο φεγγάρι του χρόνου, στον μαγικό χώρο του Σουνίου στο Ναό του Ποσειδώνα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα παρουσιάσει μία επιλογή από τα τραγούδια του.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, παρέα με τη Βίκυ Καρατζόγλου, τον Βυρων Τσουράπη και τους Ευγενείς Αλήτες, την παρέα του από την καλοκαίρινη περιοδεία, υπόσχεται ακόμα μία υπέροχη βραδιά με συγκίνηση και τραγούδι.

«Ένα φως αναμμένο» έχει τίτλο η μουσική παράσταση που παρουσιάζουν ανά την Ελλάδα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του ίδιου αλλά και τολμηρούς συνδυασμούς ελληνικών και ξένων εμβληματικών τραγουδιών, όπως ακριβώς κάνει και στην εκπομπή του «Μουσικό Κουτί».

Η είσοδος στη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στο Σούνιο (21.00) είναι ελεύθερη για το κοινό. Μάλιστα ο Δήμος Λαυρεωτικής βάζει πούλμαν για το κοινό που θέλει να απολαύσει Πανσέληνο και Πορτοκάλογλου στο Σούνιο. Συγκεκριμένα, πούλμαν για τη μεταφορά των πολιτών από το Λαύριο στο Σούνιο, για να παρακολουθήσουν στο Ναό του Ποσειδώνα στις 12/8 τη συναυλία με τίτλο «Ένα φως αναμμένο» του Νίκου Πορτοκάλογλου και των συνεργατών του Βίκυ Καρατζόγλου και Βύρωνα Τσουράπη ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ο Δήμος Λαυρεωτικής, σε όσους θέλουν να απολαύσουν το φαινόμενο της πανσελήνου, αλλά και τη μουσική του σπουδαίου τραγουδοποιού.

Πιο συγκεκριμένα, για την εξυπηρέτηση του κοινού, την Παρασκευή 12 Αυγούστου θα ξεκινήσει πούλμαν από την Κεντρική Πλατεία Λαυρίου (ΚΕΠ), με κατεύθυνση προς το Σούνιο στις 19:00, στις 20:00 και στις 20:45. Η επιστροφή προς το Λαύριο θα πραγματοποιηθεί στις 23:30 και στις 00:30.

Παράλληλα, το ΚΤΕΛ Αττικής θα διαθέσει επιπλέον δρομολόγια από την Αθήνα (Πεδίον του Άρεως) για το Σούνιο, με το τελευταίο δρομολόγιο να αναχωρεί με το πέρας της Συναυλίας, από το Σούνιο προς την Αθήνα.