Αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Στέφανο Λαζαρίδη

Αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Στέφανο Λαζαρίδη

Η έκθεση «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός», την οποία έχουν ήδη επισκεφθεί πάνω από 20.000 επισκέπτες, από τις 4 Μαρτίου που εγκαινιάστηκε, παρατείνεται έως την 1η Απριλίου.

Με την έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη, κορυφώνεται το φετινό αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στον σπουδαίο σκηνογράφο, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Στέφανο Λαζαρίδη. Η έκθεση πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζηςκαι αποτελεί την πρώτη συνδιοργάνωση της ΕΛΣ, του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Πρόκειται για την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, ατομική παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου του Λαζαρίδη, ο οποίος με βάση το Λονδίνο ανέδειξε το εύρος της σκηνογραφίας σε δραματουργικούς εικαστικούς χώρους, θέτοντας σε βάθος ερωτήματα και αποφεύγοντας τις διακοσμητικές λύσεις, στις σημαντικότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης.

Το λάιτ μοτίφ που συναντά κανείς περισσότερο στο έργο του Λαζαρίδη είναι ο κύβος και αυτό είναι το στοιχείο έμπνευσης της έκθεσης. Η έκθεση αναπτύσσει ένα οπτικό χρονολόγιο ξεκινώντας από την αρχή της καριέρας του, με ζωγραφικές μελέτες σκηνικών και σχέδια κοστουμιών, συνεχίζει με έργα μικτής τεχνικής και κολάζ και τρισδιάστατες μακέτες υπό κλίμακα, βίντεο από παραστάσεις και συνεντεύξεις του και ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από τη δική του εικαστική έρευνα, σκηνοθετικές σημειώσεις πάνω σε κείμενα και δείγματα από επιστολογραφία.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε το αφιέρωμα στον Στέφανο Λαζαρίδη, σημειώνει: «Ο προγραμματισμός μας για την επόμενη τριετία κινείται προς ανανεωτικές κατευθύνσεις, διευρύνοντας προοπτικές που άνοιξε το πέρασμα του Στέφανου Λαζαρίδη στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η έκθεση αυτή έρχεται να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό το εύρος της δουλειάς του μέσα από μακέτες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, το οποίο καλύπτει περίπου σαράντα χρόνια δημιουργικής πορείας. Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη της όπερας, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του».

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Αντώνης Βολανάκης, θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες ξεναγήσεις τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 7 μ.μ., Σάββατο 24 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 7 μ.μ., Σάββατο 31 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι. Για κρατήσεις θέσεων: 2130885700 (Καθημερινά 9 π.μ.-9μ.μ.).

Για ειδικές ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία, καθώς και ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα, επικοινωνία στο e-mail: info@nationalopera.gr

Πηγή: www.naftemporiki.gr