Λούις Άμστρονγκ - ο πρώτος «Κολοσσός»

Είναι αναμφίβολα ο πατριάρχης μιας μεγάλης μουσικής που μόνο με τη μοντέρνα ζωγραφική μπορεί να συγκριθεί.

Λούις Άμστρονγκ - ο πρώτος «Κολοσσός»

Το καλοκαίρι του 1922, εν μέσω ποταπαγόρευσης, καταφθάνει στο Σικάγο από τη Νέα Ορλεάνη ένας νεαρός άντρας με εμφάνιση δυτικοαφρικανού: Βραχύσωμος με φαρδιούς ώμους, αδρό σβέρκο και σαρκώδη χείλη. Είναι κορνετίστας και φιλοδοξεί να κάνει καριέρα δίπλα στον Τζο «Κινγκ» Όλιβερ, που τον έχει φέρει να παίξει στην μπάντα του.

Λούις Άρμστρονγκ σε νεαρή ηλικία
Ο Τζο «Κινγκ» Όλιβερ, ο άνθρωπος που έφερε τον Λούις Άρμστρονγκ στο Σικάγο της δόξας και της ποταπαγόρευσης

Τζαζ - Η θλιβερή ιστορία του κορνετίστα Κινγκ Όλιβερ που κατέληξε πορτιέρης

Η άφιξη αυτού του νεαρού προκαλεί πολλά ερωτηματικά αφ ης στιγμής και ο ίδιος ο αρχηγός της μπάντας είναι δεξιοτέχνης της κορνέτας. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν διαλευκάνθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ο Όλιβερ κάλεσε κοντά του ένα νεαρό μουσικό που ήδη είχε αρχίσει να θεωρείται η μεγαλύτερη «ελπίδα» της τζαζ. Οι δυο τους ήταν παλιοί φίλοι από τη Νέα Ορλεάνη εκεί που ο Όλιβερ του είχε δώσει τα πρώτα μαθήματα κορνέτας. Ο νεαρός αυτός δεν ήταν άλλος από τον Λούις Άρμστρονγκ.

Ο Λούις Άρμστρονγκ γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια της Νέας Ορλεάνης και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δεν είχε πιστοποιητικό γεννήσεως. Προκειμένου να ανταπεξέλθει στον γραφειοκρατικό κόσμο των διατυπώσεων επέλεξε αυθαίρετα την 4η Ιουλίου του 1904 ως ημερομηνία γέννησής του. Στην οικογένειά του δεν υπήρχαν μουσικοί. Ο ίδιος ωστόσο ήταν ένα σπάνιο μουσικό ταλέντο στο επίπεδο της μεγαλοφυίας. Αναδείχθηκε στον πρώτο μεγάλο σολίστα της τζαζ, διέπρεψε ως bandleader και γοήτευσε ως τραγουδιστής επηρεάζοντας γενιές και γενιές τραγουδιστών με την ερμηνευτική του ιδιαιτερότητα.

20 στιγμιότυπα από τη ζωή και την καριέρα του σπουδαίου Louis Armstrong που γεννήθηκε σαν σήμερα

Τα πρώτα μαθήματα μουσικής τα πήρε στο Ορφανοτροφείο Εγχρώμων στη Νέα Ορλεάνη, όπου φιλοξενήθηκε όταν σε ηλικία 14 ετών πυροβόλησε στον δρόμο. Ανδρώθηκε κάνοντας βαριές χειρωνακτικές δουλειές όπως μεταφορέας κάρβουνου αλλά πάντα έτεινε ευήκοον ους στον απέραντο μουσικό πλούτο της πόλης του. Κατά τα άλλα η μουσική του διαδρομή ήταν η συνήθης ενός τζάζμαν της Νέας Ορλεάνης: Τονκ, αίθουσες χορού, παρελάσεις, πικ-νικ, δεξιώσεις.

Μουσική - Videos - Μουσικοδρόμιο: Λούις Άρμστρονγκ, ένα μουσικό σύμπαν

Η καριέρα του Άρμστρονγκ, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Σικάγο, πήρε γρήγορα τον ανήφορο της δόξας και ο ίδιος έζησε αρκετά για να ακούσει όλο χαρά τη τζαζ να διαδίδεται στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Λούις Άρμστρονγκ - exploration.gr