Τζαζ - Η θλιβερή ιστορία του κορνετίστα Κινγκ Όλιβερ που κατέληξε πορτιέρης

Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της τζαζ στη δεκαετία του '20, ο Τζόζεφ Νέιθαν Κινγκ Όλιβερ είδε την τύχη να του γυρίζει την πλάτη...

Τζαζ - Η θλιβερή ιστορία του κορνετίστα Κινγκ Όλιβερ που κατέληξε πορτιέρης

Η τζαζ ήταν μια μουσική τόσο εύθραυστη και ιδιαίτερη που πάντα είχε την ανάγκη ιδιοφυών μουσικών για να εξελιχθεί.

Στη δεκαετία του '20 ο Κινγκ Όλιβερ ήταν μία από τις εξέχουσες μορφές της τζαζ, η άλλη ήταν ο Τζέλλυ Ρόλ Μόρτον.

Κι οι δυο τους είχαν κάνει εντύπωση στη Νέα Ορλεάνη και στο Σικάγο. Ήθελαν όμως να δοκιμάσουν την τύχη τους και στη Νέα Υόρκη. Ο Όλιβερ έφερε τη μπάντα του στα Νεοϋορκέζικα μαγαζιά μέσω Σαιν Λούις κι έπαιξε για ένα διάστημα στο Savoy Ballroom, το 1927. Η μουσική τους συνάρπαζε το κοινό αλλά αυτό δεν αρκούσε για μια μακροχρόνια σύμβαση. Στον Όλιβερ δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στο Cotton Club αλλά δεν την άδραξε, ζητώντας υπερβολικά μεγάλη αμοιβή. Στο μεταξύ αντιμετώπιζε πρόβλημα με την οδοντοστοιχία του και δεν μπορούσε να παίξει όσο καλά θα ήθελε.

Η ορχήστρα του άφησε τη Νέα Υόρκη και ενεπλάκη σε μια ατυχή περιοδεία κακοπληρωμένων εμφανίσεων που οδήγησε σε πτώχευση.

Για την επόμενη δεκαετία μέχρι το θάνατό του ο Κινγκ Όλιβερ υποχρεώθηκε να δουλεύει σαν πορτιέρης σε αίθουσα μπιλιάρδου στο Σαβάνα της Τζόρτζια. Αυτός ο μεγάλος μουσικός και bandleader δεν καρπώθηκε τίποτα από τους κόπους και τις πρωτοπόρες ιδέες του.

Η πτώση του Μόρτον δεν ήταν εξίσου ραγδαία αλλά ήταν το ίδιο αναπότρεπτη.